Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Φολέγανδρος: Καραβόλοι (σαλιγκάρια) γιαχνί

Πρόταση ημέρας – Φολέγανδρος: Καραβόλοι (σαλιγκάρια) γιαχνί

|

Καραβόλους λέμε τα σαλιγκάρια που μαζεύουμε από τα βουνά της Φολεγάνδρου (σ.σ. σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες), από το Πετούσι, την Καυκάρα, τον Αύλακα. Πάει ο άντρας μου και τα μαζεύει το καλοκαίρι, τον Ιούνιο, αφού σταματήσουν οι βροχές, κάνα μήνα μετά που έχουν κλείσει (εννοεί τον υμένα που κλείνουν τα σαλιγκάρια όταν πέφτουν σε νάρκη). Τα μαγειρεύουμε απευθείας όπως είναι από τη φύση, γιατί έχουν αποβάλει ό,τι έχουν φάει όταν είναι κλειστά, οπότε δεν χρειάζεται να τα ταΐσεις αλεύρι, όπως κάνουν αλλού”, εξηγεί στον “Γαστρονόμο” η κυρία Ρηνιώ Δεκαβάλλα.

Και η συνταγή είναι έτοιμη. Εν μέρει επίκαιρη η συγκεκριμένη συνταγή λόγω της βροχής που έπεσε χθες σε νησιά των Κυκλάδων…

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία / 1 ώρα και 15′ μαγείρεμα /  5 ώρες αναμονή / Σύνολο: 7 ώρες και 15′

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1 κιλό καραβόλοι, (σαλιγκάρια)
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 500 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 300 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους καραβόλους γιαχνί πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια σε τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε για 4-5 ώρες.
  3. Στη συνέχεια ανοίγουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για 1 λεπτό, μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα κοχλάσει.
  4. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  5. Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο το κέλυφος από την πίσω πλευρά (έτσι θα βγαίνει εύκολα η σάρκα).
  6. Τα ξαναπλένουμε πολλές φορές, για να μην μείνει κάποιο κομματάκι από το κέλυφος, και τα στραγγίζουμε.
  7. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  8. Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, τη δάφνη και την ντομάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  9. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνουν τα σαλιγκάρια και να δέσει η σάλτσα.

 

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταχειρισμένα οχήματα προτείνει η Ε.Ε.

Απαραίτητο πιστοποιητικό κύκλου ζωής από ΚΤΕΟ για μεταβίβαση – Στόχος η σταδιακή ανανέωση του στόλου και η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Φιλώτι, Μουσική βραδιά στη σκιά του Ζα

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου στις 5 Αυγούστου για μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα, με αγαπημένα τραγούδια και αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στην κορυφή σε Ελλάδα και Κύπρο το ΕΚΠΑ – Σαρώνει στις διεθνείς κατατάξεις

1ο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο, 216ο παγκοσμίως και με κορυφαίες επιδόσεις σε Ιατρική, Καρδιολογία και Δημόσια Υγεία – Διακρίσεις στις Times και US News Rankings 2025

ΑΑΔΕ: Δωρεάν app σαρώνει το Ψηφιακό Πελατολόγιο σε 20′

Τέλος στις πολύπλοκες διαδικασίες – Με ένα scan στην πινακίδα και το QR της απόδειξης, οι επαγγελματίες «ξεμπερδεύουν» χωρίς κόστος και καθυστερήσεις.

Ο Σωτήρης Μπιλλής στην Μύκονο, σημαντική ενίσχυση ενόψει της Stoiximan Basket League

Ο 28χρονος φόργουορντ με εμπειρία από Κολοσσό, Πανιώνιο και Καρδίτσα εντάσσεται στον Α.Ο. Μυκόνου για την παρθενική συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 κατηγορία.

Η Σαντορίνη μαγεύει την Τουρκία, δημοσιογράφοι από Κωνσταντινούπολη εξυμνούν το νησί και τις γεύσεις του

Με φόντο την έναρξη της απευθείας σύνδεσης Κωνσταντινούπολης–Σαντορίνης, Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το νησί και κατέγραψαν την απαράμιλλη ομορφιά του, τη γαστρονομία και τις υποδομές του.

Σεντ Τζόσεφς – Κλίφτονβιλ: Η έδρα δείχνει τον δρόμο στο 2.22

Η ομάδα από το Γιβραλτάρ θέλει να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές αδυναμίες της Κλίφτονβιλ και να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League.

ΕΛΛΑΣ Σύρου: Ανάβει το «πράσινο φως» για την ανακατασκευή του γηπέδου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός της Περιφέρειας για το γήπεδο της ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ – Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για ένα σύγχρονο αθλητικό στολίδι ενόψει της Super League 2.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Ο κυρ Θόδωρας και τα donats του Αγίου Προκοπίου, 31 καλοκαίρια σε μία παραλία

Στην άμμο της Νάξου, ο ήχος «donats, βρε donats» δεν είναι απλώς κάλεσμα για λουκουμάδες, είναι η φωνή του ίδιου του καλοκαιριού. Μια ιστορία με αλάτι, ιδρώτα και πολλή αγάπη.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.