Απλό γρήγορο γευστικό φαγητό…
Η Μαρία Ματσάντου, συντηρήτρια έργων τέχνης από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, έφτιαξε για τον “Γαστρονόμο” την κορκοσέλα, προσπαθεί να συντηρήσει τις μνήμες των γεύσεων που έμαθε να κάνει από τη γιαγιά τη μαμά και τις θείες της, που συναγωνίζονταν ποια θα είναι πιο πιστή στην παραδοσιακή συνταγή.
«Τα φαγητά είναι παράδοση, είναι σπίτι, είναι μνήμη», μας είπε. Πέρα από τα ντόπια ντοματάκια κάποιοι βάζουν στον καγιανά και τη λευκή μελιτζάνα του νησιού ή το τοπικό τυρί, το χλωρό.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό καλής ποιότητας ντομάτες (ή ντοματίνια), ώριμες και σφικτόσαρκες, ξεφλουδισμένες, σε μικρά κομμάτια
- 6 αυγά, πολύ καλά χτυπημένα μέχρι να αφρατέψουν
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για τη κορκοσέλα ή κοσκοσέλα, τον σαντορινιό καγιανά, ξεκινάμε και σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε μαζί το ελαιόλαδο και τις ντομάτες και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συχνά, μέχρι τα υγρά που θα βγάλουν οι ντομάτες να εξατμιστούν.
- Προσθέτουμε τα αφρατεμένα αυγά, αλατοπίπερο και την κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς με την κουτάλα, μέχρι να αναμειχθούν καλά με τη σάλτσα ντομάτας.
- Τα αυγά θα πρέπει να στερεοποιηθούν παντού αλλά να μη στεγνώσουν γιατί το μείγμα της κορκοσέλας θα πρέπει να είναι κρεμώδες και μελάτο.
- Σερβίρουμε την κορκοσέλα ζεστή.