Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Ηρακλειά: Το φάβα με τρία απλά υλικά και ......

Πρόταση Ημέρας – Ηρακλειά: Το φάβα με τρία απλά υλικά και … δώρο θεού

|

Ποια Σαντορίνη; Μπορεί να είναι διάσημη η “Φάβα της Σαντορίνης” αλλά στις Μικρές Κυκλάδες όλα είναι διαφορετικά. Ακόμη και το ..γένος. Σε Σχοινούσα, Ηρακλειά μιλάμε για “το” φάβα και όποιος δοκιμάζει (σ.σ. ακούς #Μαντώ Στουρνάρα) καταλαβαίνει ότι στον ουρανίσκο του, οι γεύσεις είναι άλλες. Υπέροχες. Πρωτόγνωρες….

“Κάθε χρόνο γεμίζω μία γυάλα δεκάκιλη, που είχε φέρει κάποτε ο άντρας μου με μαρμελάδα από τα ταξίδια του για να τρώνε οι γιοι του. Κουβαρντάδες, παιδί μου. Φέτος όμως δεν κάμαμε καθόλου φάβα. Κατσούνι σπέρνουμε εμείς.

Το φάβα της Σαντορίνης ούτε που το τρώνε εδώ. Τους φαίνεται ξινό σε σχέση με το δικό μας, που είναι γλυκόφαγο. Εμείς το σερβίρουμε σκέτο, μόνο με το αλάτι του. Τίποτα δεν βάζω μέσα να το νοστιμίσω. Στο φάβα τίποτα. Τώρα, αν θέλει κάποιος, βάζει στο πιάτο του πιπέρι και λάδι. Στο πλάι πάει ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι, ελιές ή ένα σκέτο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα”…

Ποιος τα λέει αυτά; Η μαγείρισσα από την Ηρακλειά, Ντίνα Πράσινου, που έδωσε τη συνταγή στο πλαίσιο του οδοιπορικού του «Γαστρονόμου» στις Κυκλάδες.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  500 γρ. φάβα
  •  3 νεροπότηρα νερό (περίπου 900 ml)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο κατά βούληση, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το φάβα της Ηρακλειάς, ξεκινάμε και βάζουμε το φάβα σε σήτα και το ξεπλένουμε σχολαστικά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό, μέχρι να βγαίνει εντελώς καθαρό και διαυγές. Έτσι θα απομακρυνθεί το άμυλο που περιβάλλει τους κόκκους του και δεν θα κολλάνε στο βράσιμο.
  2. Ρίχνουμε το φάβα μαζί με το μετρημένο νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει βράση.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και σιγομαγειρεύουμε, ξαφρίζοντας καλά. Δεν ανακατεύουμε το φάβα, γιατί θα κολλήσει στον πάτο του σκεύους.
  4. Βράζουμε για 1 1⁄2-2 ώρες και δοκιμάζουμε: αν κρατάει ακόμη στο δόντι, συνεχίζουμε το βράσιμο, προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό μέχρι να λιώνει στο στόμα.
  5. Αλατίζουμε το τελευταίο 5λεπτο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το φάβα σε σήτα και το πιέζουμε για να λιώσει καλά.
  6. Σερβίρουμε σε βαθύ και ευρύχωρο σκεύος, ώστε να σερβιριστεί ο καθένας όσο θέλει και να το καρυκεύσει, αν θέλει, με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο νέων σημαντικών έργων

Κέα: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο νέων σημαντικών έργων για το νησί

ΠΑΣ Νάξου: Ο Ανδρέας Ορφανός με τα “κίτρινα” της ΑΕΚ

Τιμή για τον ΠΑΣ Νάξου με τον νεαρό Ανδρέα Ορφανό να αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα .. εξαγωγής παικτών προς τις μεγάλες ομάδες...

Τέλος Κρουαζιέρας: “Εισπρακτικού χαρακτήρα” τα μέτρα και οι αντιδράσεις

Η επικείμενη αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή μπορεί να φτάσει ανά είδος καταλύματος +400% σε λιγότερο από ένα έτος εφαρμογής του μέτρου, λέει ο ΣΕΤΕ

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση “Φευγαλέο και Αιώνιο”

Εικαστική έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας Art of Life Collective στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου (πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών)

“Gigabit Voucher”: Δίνει 200 ευρώ για γρήγορο Internet, σε ποιους και γιατί;

Το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» δίνει 200 ευρώ για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: “Ο τουρισμός τίθεται σε δυσχερή ανταγωνιστική θέση”

Η Ενωση Ξενοδόχων. Σαντορίνης παίρνει θέση για τα μέτρα: "Ο τουρισμός στη Σαντορίνη τίθεται σε δυσχερή ανταγωνιστική θέση"

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Αντιδράσεις για την αύξηση (60%) στο τέλος Κρουαζιέρας

Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου ... «Μια αύξηση των τελών κρουαζιέρας κατά 60 φορές παραπάνω - από 0,35 € σε 20 €- αποτελεί ένα πρωτοφανές άλμα»

Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA): Να εφαρμοστεί το τέλος από το 2026

CLIA: Να ισχύσει από το 2026 το τέλος κρουαζιέρας - Τι αναφέρει στην επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς

Ανδρος: “Ο νέος ανεξερεύνητος παράδεισος της Μεσογείου”

Γερμανικοί ύμνοι για ένα ελληνικό νησί, την Ανδρο - Το αφιέρωμα κάνει αναφορά στα αρχοντικά, τα εντυπωσιακά χωριά, τη συναρπαστική φύση, τα γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και το εκτενές περιπατητικό δίκτυο

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

Ολλανδία: Εφυγε από τη ζωή ο …ναξιώτης ιστορικός Ben Slot

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή στην Ολλανδία, ο Ben Slot ένα πρόσωπο που έγραψε ιστορία στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο με τις ιστορικές του αναφορές

SeaJets – Μύκονος: Ανακοίνωση για το ατύχημα στο λιμάνι

«Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός και για τις λίγες υλικές απώλειες οι επιβάτες ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο», σημειώνει η εταιρεία, σχετικά με το περιστατικό κατά τη διάρκεια της επιβίβασης στο «Jumbo Jet»

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Ξεκινούν οι εγγραφές στην Χορευτική Ομάδα Νάξου “Αξοπατήματα

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, 7:00-9:00 το απόγευμα στο 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Νάξος – Απείρανθος: Το “αντίο” στην Κατερίνα Μπουγιούκα (της Χάρκας)

Η Νάξος λέει "αντίο" στην Κατερίνα Μπουγιούκα (της Χάρκας) που έφυγε νωρίς - Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου η εξόδιος Ακολουθία στην Αγία Γλυκερία (Γαλάτσι)

Μιχαήλ Δουκάκης: “Μπήκα στο θεατρικό μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ήταν σα να μπαίνω σε Εκκλησία” (video)

Ο Μιχαήλ Δουκάκης, πρωταγωνιστής της παράστασης, μεταφέρει με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης τον διαχρονικό και πάντα επίκαιρο Καμπανέλλη σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική