Μένουμε Κυκλάδες… Πάμε με τον “Γαστρονόμο” στην Φολέγανδρο. Η κυρία Ρηνιώ Δεκαβάλλα, που μας έδωσε τις συνταγές της και μας μίλησε για τη ζωή στο νησί, θυμάται ότι τα παλιότερα χρόνια έκαναν την καλασούνα μόνο το καλοκαίρι, που ήταν η εποχή για το σουρωτό τυρί. Η γέμιση αυτής της πίτας θυμίζει κάπως τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα.
Στην πραγματικότητα είναι περισσότερο τάρτα παρά πίτα, καθότι έχει μόνο κάτω φύλλο και είναι ανοιχτή από πάνω, όπως και άλλες πίτες των Δυτικών Κυκλάδων, όπως η τυρένια Κιμώλου και Μήλου.
Υλικά
Μερίδες: για στρογγυλό ταψί 36-38 εκ.
Για το φύλλο
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 ml νερό
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σουρωτό, φρέσκο μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με πικάντικη γεύση (το αντικαθιστούμε με ξινομυζήθρα)
- 3 αυγά
- 3 ξερά κρεμμύδια λευκά, τριμμένα
- αλάτι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την καλασούνα με σουρωτό της Φολεγάνδρου σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.
Φύλλο
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
- Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί.
- Σε μια λεία και αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 40 εκ. και το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύ- ψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου και τις τυλίγουμε όμορφα, ώστε να σχηματίσουμε ένα στεφάνι.
- Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Πηγή: Γαστρονόμος