Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό - Πρόταση Ημέρας: Πηχτή με ζαφορά από την Ανάφη

Φαγητό – Πρόταση Ημέρας: Πηχτή με ζαφορά από την Ανάφη

|

Προϊόν των χοιροσφαγίων, η πηχτή συνηθίζεται στις περισσότερες Κυκλάδες, αλλά εδώ η διαφορά είναι πως καρυκεύεται με την ντόπια ζαφορά (κρόκο) που της δίνει αυτό το λεπτό, χαρακτηριστικό άρωμα και την απόχρωση της λιακάδας.

Τη συνταγή την έδωσε στον “Γαστρονόμο” η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου. Έχει ταΐσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο στη «Μαργαρίτα» στο Κλεισίδι της Ανάφης, που τώρα έχει αναλάβει η κόρη της Έφη.

«Την πηχτή παλιά την κάναμε με την κεφαλή του γουρουνιού. Τώρα πια δεν βρίσκουμε εύκολα κεφαλή κι έτσι τη φτιάχνουμε με ποδαράκια, κότσια και πανσέτα. Τα λίπη από την πανσέτα και τα πόδια τα κάναμε παλιά τσιγαρίδες», λέει η Μαργαρίτα, υπογραμμίζοντας την έννοια του zero waste που ίσχυε από πάντα στις Κυκλάδες. Ποδαράκια και κότσια βρίσκουμε σε όλα τα καλά κρεοπωλεία, αλλά καλό είναι να κάνουμε εγκαίρως την παραγγελία μας ζητώντας από τον κρεοπώλη να τα καθαρίσει καλά από τρίχες.

Χρόνος: 1 ώρα και 20′ προετοιμασία / 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 2 ώρες και 50′

 

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 60 x 25 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πηχτή με ζαφορά στην πιο μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα που διαθέτουμε βάζουμε όλα τα κομμάτια του χοιρινού και τα καλύπτουμε καλά με κρύο νερό, ώστε να είναι πλήρως βυθισμένα.
  2. Αφήνουμε για 1 ώρα, ώστε να απομακρυνθούν τα πήγματα αίματος.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά, για να απομακρύνουμε και τυχόν μικρά θραύσματα οστού από το τεμάχισμά τους.
  4. Πετάμε το νερό, πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα.
  5. Βάζουμε εκεί ξανά όλα τα κομμάτια κρέατος και προσθέτουμε κρύο νερό τόσο ώστε απλώς να τα καλύψει.
  6. Ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει και ξαφρίζουμε σχολαστικά για όσο διάστημα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια.
  7. Είναι σημαντικό στάδιο το ξάφρισμα, ώστε το ζελέ της πηχτής να γίνει διάφανο και ανοιχτόχρωμο, με ευχάριστο άρωμα.
  8. Όταν το νερό που κοχλάζει καθαρίσει εντελώς από τον αφρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και ελέγχουμε μήπως πρέπει να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό ώστε τα κομμάτια να είναι καλυμμένα.
  9. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη δάφνη, το μπαχάρι, τα πιπέρια, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι τα ψαχνά από το κρέας να μαλακώσουν καλά.
  10. Τα βγάζουμε με μια πιρούνα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά.
  11. Σουρώνουμε το ζουμί από λεπτή σήτα και το ρίχνουμε ξανά στην (σχολαστικά καθαρισμένη) κατσαρόλα.
  12. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το νερό να αρωματιστεί και να πάρει ωραίο χρώμα.
  13. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
  14. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι ακόμα.
  15. Ξεψαχνίζουμε τα κομμάτια του κρέατος: Από την πανσέτα κρατάμε το ψαχνό και τα λιπάκια, από τα κότσια τα λιγοστά τρυφερά ψαχνά, αλλά τα πόδια τα πετάμε γιατί δεν έχουν καθόλου ψαχνό.
  16. Τα χρησιμοποιήσαμε για το κολλαγόνο τους, που βοηθά στο πήξιμο του ζελέ.
  17. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα ξεψαχνισμένα κομμάτια σε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 60 x 25 εκ.
  18. Περιχύνουμε με το υγρό της κατσαρόλας, πιέζοντας λίγο (αν χρειάζεται) τα ψαχνά, ώστε να είναι εντελώς καλυμμένα.
  19. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το ζουμί και να σταθεροποιηθεί αρκετά, σε θερμοκρασία δωματίου, και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο σκεπασμένο με ένα πανί, μέχρι να παγώσει καλά το υγρό και να γίνει ζελέ.
  20. Σερβίρουμε την πηχτή κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια, με το ζελέ πάνω και τα ψαχνά κάτω.

Στο ποτήρι μας: Βηλάνα και Πλυτό.

Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμος” 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Η Σύρος φιλοξενεί το 4ο Summer School για την υγεία παιδιών και εφήβων

Διήμερο επιστημονικών δράσεων με θέμα την ανάπτυξη, τη συμπεριφορά και τη φροντίδα υγείας στη σύγχρονη εποχή

Νάξος: Η φιλαναγνωσία ως γέφυρα έμπνευσης στα ολιγοθέσια σχολεία

Μαθητές από εννιά σχολεία συνάντησαν τον συγγραφέα Δ. Λεϊμονή μέσα από τα βιβλία του και τις δικές τους δημιουργίες

Η Ρόδος στην καρδιά της ευρωπαϊκής έρευνας για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συνδιοργανώνουν τη Συνεδρίαση Ολομέλειας του έργου ICARIA στο πλαίσιο του Horizon Europe

Dive In Action: Καθαρίζοντας βυθούς και ακτές – Δράσεις για ένα ελεύθερο από πλαστικά Αιγαίο

Η Dive In Action, με τη στήριξη φορέων της Σαντορίνης, συμμετέχει στο τριήμερο δράσεων του προγράμματος Plastic Free Greece στο νησί

Εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες μέσω τηλεϊατρικής από το Νοσοκομείο Σύρου

Νέες ειδικότητες διαθέσιμες σε συνεργασία με τη 2η Υ.ΠΕ. – Εξυπηρέτηση χωρίς μετακινήσεις για κατοίκους των Κυκλάδων

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

2ο Αμοργιανό Φεστιβάλ: «Αμοργός και Τρίπολη συναντιούνται στη μνήμη και στον πολιτισμό»

Αμοργός και Τρίπολη ενώνουν πολιτισμό, ιστορική μνήμη και παραδοσιακή τέχνη σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων από 7 έως 9 Ιουνίου

Μαθαίνουμε να σώζουμε ζωές: Σεμινάρια ναυαγοσωστικής για μαθητές στην Πάρο

Δράση εθελοντικής εκπαίδευσης από τον Δήμο Πάρου και την Uni–Pharma στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ασφάλεια στο Νερό»

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο