Τηγανητά καλαμαράκια σε συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου. Νόστιμα, εξαιρετικά τραγανά, είναι θαυμάσια με μια σκορδαλιά. Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” πάμε στην Ανδρο και εκεί απολαμβάνουμε κάτι άλλο, ξεχωριστό…
Χρόνος: 10′ προετοιμασία / 10′ τηγάνισμα Σύνολο: 20′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 4 καλαμάρια μεγάλα, περίπου 15 εκ. μήκους, καθαρισμένα και ολόκληρα
- αλάτι
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καλαμαράκια τηγανητά πρώτα χαράσσουμε τα καλαμάρια με μικρές μαχαιριές σε όλο τους το σώμα σαν να επρόκειτο να τα κόψουμε σε ροδέλες, χωρίς όμως να τις κόψουμε μέχρι τέλους, ώστε να μείνουν ενωμένες σε μια μεριά.
- Tα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν.
- Σε ένα σκεύος βάζουμε το αλεύρι και αλευρώνουμε καλά τα καλαμάρια. Πρέπει τα αλευρωμένα καλαμάρια να είναι εντελώς στεγνά.
- Δίπλα, βάζουμε ένα μπολ με νερό.
- Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Mόλις κάψει το λάδι, παίρνουμε ένα ένα τα αλευρωμένα καλαμάρια και τα βουτάμε για 1/2 δευτερόλεπτο μέσα στο νερό και μετά τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Αν θέλουμε σερβίρουμε με σκορδαλιά.
Μυστικά
- Τα αλευρωμένα καλαμάρια πρέπει να είναι στεγνά και να περάσουν πολύ γρήγορα από το νερό για να μπουν στο καυτό λάδι. Όσο πιάνει το «τικ τακ» του ρολογιού, τόσο γρήγορα πρέπει να περνάνε μέσα από το νερό. Mε αυτόν τον τρόπο, τα καλαμάρια γίνονται ιδιαίτερα τραγανά.