Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑνάφη: Κεντητά ξεροτήγανα με άρωμα καλοκαιρινό

Ανάφη: Κεντητά ξεροτήγανα με άρωμα καλοκαιρινό

|

Ερχεται μεγάλη γιορτή… Της Παναγίας. Ε’ δεν χρειαζόμαστε ένα κέρασμα; Και τούτα τα ρουαγιάλ ξεροτήγανα με την κριτσανιστή υφή, που μας έδειξε πώς να τα φτιάχνουμε η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου, μια μαγείρισσα την οποία ξέρουν και οι πέτρες στην Ανάφη –έχει ταΐσει κόσμο και κοσμάκη στη «Μαργαρίτα» στο Κλεισίδι, που τώρα έχει αναλάβει η κόρη της Έφη– είναι το γλυκό που σκάρωναν στις γιορτές και το πρόσφεραν για κέρασμα.

Θέλουν λίγη υπομονή στο τύλιγμά τους, γιατί οι ντόπιοι τα «κεντάνε» γύρω γύρω με μικρές τσιμπιές και δημιουργείται ένα ωραίο σχέδιο όταν τηγανιστούν. Εμείς, για ευκολία, μπορούμε να κόψουμε τις λωρίδες της ζύμης με οδοντωτό ροδάκι για να έχουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Χρόνος:  2 ώρες προετοιμασία,  30′ τηγάνισμα, 1 ώρα αναμονή Σύνολο: 3 ώρες και 30′

 

Υλικά

Κομμάτια: 40

  • 10 αυγά
  • 120 ml ρακή περίπου
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κάψουλες βανιλίνης
  • μπόλικο ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα, για το πασπάλισμα
    Για το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 500 γρ. μέλι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα κεντητά ξεροτήγανα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε τη ρακή, ανακατεύουμε και προσθέτουμε αρχικά το μισό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, ελάχιστο αλάτι και τις βανιλίνες.
  3. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη σφιχτή, που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε τον κάδο με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  5. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5-6 κομμάτια.
  6. Παίρνουμε το ένα (σκεπάζουμε τα υπόλοιπα για να μην ξεραθούν) και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο, πάχους 3-4 χιλιοστών το πολύ.
  7. Με οδοντωτό ροδάκι το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 3 εκ. και τυλίγουμε την καθεμία σε σαλίγκαρο.
  8. Εναλλακτικά, αν έχουμε χρόνο και υπομονή, κόβουμε τις λωρίδες με απλό ροδάκι ή μαχαίρι και τσιμπάμε τις άκρες τους με τα δάχτυλά μας σε πυκνά και ίσα διαστήματα, για να γίνουν δαντελωτές.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζυμαριού.
  10. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση με ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά.
  11. Τηγανίζουμε τους σαλίγκαρους σε δόσεις λίγων κομματιών για λιγότερο από 1 λεπτό, τουμπάροντάς τους μία φορά στο λάδι, μέχρι να στερεοποιηθούν, να γίνουν τραγανοί και να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
  12. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σιρόπι

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι με σκουρόξανθο χρώμα.
  2. Έτσι θα καραμελώσουν ωραία τα ξεροτήγανα και θα γίνουν κριτσανιστά, ενώ αν το σιρόπι είναι αραιό, θα πανιάσουν μόλις μουσκέψουν.
  3. Προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας συχνά.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο δυνατό και με τρυπητή κουτάλα ή με μια λαβίδα βουτάμε τα ξεροτήγανα στο σιρόπι, σε δόσεις, για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
  5. Τα βγάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με κανέλα και σουσάμι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Παστιτσάδα χωριάτικη με κόκορα

Και με άλλα κρέατα κάνουν παστιτσάδα (ή παστιτσάδο). Αλλά με τον κόκορα -παραδοσιακό γιορτινό φαγητό της υπαίθρου που κάποτε βασιζόταν σε όσα παρήγαγε η οικογένεια- είναι αξεπέραστη

Δύο νέες κατοικίες γιατρού στα Κουφονήσια: Ένα έργο με καρδιά και προοπτική

Ανακατασκευάστηκαν πλήρως και παραδόθηκαν δύο οικίες γιατρών στο Πάνω Κουφονήσι, μέσα από τη συνεργασία της Ομάδας Αιγαίου με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση την Τρίτη (10/05) στο επίκεντρο η αναβάθμιση αφαλάτωσης στη Σχοινούσα

Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για κρίσιμα θέματα υποδομών, προμηθειών, πολιτισμού και λειτουργικών αναγκών του Δήμου

Η Wall Street τρέμει: Η Moody’s υποβαθμίζει τις ΗΠΑ

Αντιδράσεις από τον Λευκό Οίκο για την απώλεια του τριπλού Α των ΗΠΑ μετά την αξιολόγηση της Moody's

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε περιοχές της πόλης

Δείτε σε ποιες περιοχές της πόλης Νάξου θα έχει διακοπή ρεύματος - Πόση ώρα

Νάξος – “Δύναμη Αλλαγής”: «Φουσκωμένοι» λογαριασμοί νερού προκαλούν οργή, στο στόχαστρο ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει αυξήσεις έως και 690% και μιλά για πολιτική αποτυχία και αδιαφορία – Αιχμές για τους υπερψηφίσαντες των αυξήσεων στα τέλη

Νάξος – “Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής”: Δύο ακίνδυνα φίδια απεγκλωβίστηκαν από σπίτια

Ένας Λαφιάτης και ένας Ερυξ μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη φύση – Όλο και περισσότερος σεβασμός προς τα ωφέλιμα ερπετά του νησιού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Θερμές ευχαριστίες για τη σχολική εκδρομή στην Πάρο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς τους συνοδούς καθηγητές για την υπεύθυνη στάση τους, σε ένα ταξίδι με απρόβλεπτες συνθήκες.

Ο Παρθενώνας είχε φώτα

Ισπανός αρχαιολόγος αποκαλύπτει πώς φωτιζόταν το εσωτερικό του Παρθενώνα στην Αρχαιότητα

Η ΑΕΚ εξετάζει την περίπτωση του Αλεξάντρε Αλεμάο

Κοντά σε πρόταση για τον Βραζιλιάνο φορ η ΑΕΚ

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Νάξος: Η ψύχραιμη προσγείωση, ο γλάρος και η μάχη για τα “Likes”

Ψύχραιμη προσγείωση και υπερβολικές αντιδράσεις: Τι πραγματικά συνέβη με τον γλάρο στην πτήση της Ολυμπιακής στη Νάξο