Κοφτό; Με σιτάρι και μυζήθρα; Κι όμως είναι ένα πιάτο που κάνει τη διαφορά.. Ταξίδι στην Αμοργό και η μαγείρισσα Βαγγελίτσα-Ραφαέλα Ρούσσου έδωσε τη συνταγή στον “Γαστρονόμο” για το παραδοσιακό κοφτό και περιγράφει: «Το φαγητό αυτό το έφτιαχναν την Πρωτοχρονιά για να πάει γούρι στο νοικοκυριό και το έτρωγαν όλη μέρα του Αγίου Βασιλείου.
Οι παλιοί το έφτιαχναν με νερό στέρνας και το έτρωγαν σκέτο, γιατί ήταν χρόνια φτωχά, όμως τώρα πια συνήθως το σερβίρουμε με κοκκινιστό κόκορα».
Χρόνος: 10′ προετοιμασία, 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα, Σύνολο: 1 ώρα και 40′
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κοφτό της Αμοργού σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το σιτάρι και 1.300 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη μυζήθρα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.