Η ιδέα είναι απλή: παρακάμπτουμε σοταρίσματα των υλικών και τα βάζουμε όλα μαζί, εξαρχής, στο ταψί, απλώς ανακατεμένα. Το φαγητό αυτό θέλει άφθονη φρέσκια ντομάτα και άφθονο ξερό κρεμμύδι: και τα δύο μελώνουν τη σάλτσα και γλυκαίνουν θαυμάσια τη γεύση.
Η επιλογή των φασολιών δεν είναι τυχαία: τα πλατιά δεν χρειάζονται καθάρισμα από πλαϊνές ίνες, αρκεί να κόψουμε με ένα μαχαιράκι τις δύο μυτερές άκρες από το καθένα, δουλειά που γίνεται εύκολα, σε 5 λεπτά.
Με την αρωγή του Γαστρονόμου μαθαίνουμε ότι «Μα φασολάκια στον φούρνο;» αναρωτιέται κανείς εύλογα. Ο σεφ απαντά πως έχει δοκιμάσει αυτό το πιάτο στην Τουρκία και τον εντυπωσίασε η νοστιμιά του, όπως και εμάς: Τα υλικά ψήνονται αργά, μόνο με τα δικά τους ζουμιά, με μπόλικο λάδι (για λαδερό μιλάμε), χωρίς προσθήκη νερού. Μελώνουν έξοχα και τα φασολάκια παραμένουν απολαυστικά κρουστά, απίθανα τρυφερά και ολόγλυκα.
Χρόνος: 20′ προετοιμασία, 2 ώρες μαγείρεμα, Σύνολο: 2 ώρες και 20′
Υλικά
Μερίδες: 4-5
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα φουρνιστά λαδερά φασολάκια με όλα τα υλικά από την αρχή στο ταψί προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ. ή σε ένα στρογγυλό με διάμετρο 26-28 εκ., προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας για 4-5 λεπτά, πιέζοντας και στύβοντας τα ώστε να βγάλουν τα υγρά τους, τα οποία θα είναι και τα μοναδικά του φαγητού, αφού δεν θα προσθέσουμε καθόλου νερό – το φαγητό θα ψηθεί με τα ζουμάκια αυτά και με το άφθονο ελαιόλαδο.
- Τα στρώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο ταψί και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο, σφικτά.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε προσεκτικά το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15-25 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν ελαφρώς.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει. Ιδανικά, το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.
Στο ποτήρι μας: Ενα στιβαρό ροζέ Ξινόμαυρο.
Πηγή: gastronomos.gr