Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Μία διαφορετική ομελέτα με άρωμα Ανδρου

Πρόταση ημέρας: Μία διαφορετική ομελέτα με άρωμα Ανδρου

|

Χορταστική και πλούσια, η παραδοσιακή αυτή ομελέτα με λουκάνικα θα σας μείνει αξέχαστη. Στην Ανδρο την λένε “Φρουτάλια ή Φουρτάλια”. Ομως όπως κι εάν προφέρετε σημασία έχει η γεύση της και η αλήθεια είναι ότι από τη πρώτη πιρουνιά διαπιστώνεις ότι είναι κάτι ξεχωριστό… Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” ταξιδεύουμε έως την Ανδρο…

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαριά η φρουτάλια)
  •  4 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες λεπτές ροδέλες
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα παντοπωλεία – ή ξερή μυζήθρα μαζί με κεφαλοτύρι)
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  •  8 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
  •  τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  αλάτι και πιπέρι
  •  λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για την φρουτάλια ή φουρτάλια, σε ευρύχωρο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πυθμένα και, όταν ζεσταθεί λίγο, τηγανίζουμε τα λουκάνικα ολόκληρα αφού τα τρυπήσουμε εδώ κι εκεί μ’ ένα πιρούνι, για περίπου 5 λεπτά από όλες τις μεριές.
  2. Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα κρατάμε ζεστά.
  3. Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι, βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Γέρνουμε προσεκτικά το τηγάνι και αδειάζουμε το περισσότερο λάδι.
  5. Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το τυρί, το μυρωδικό, αλάτι και όσο πιπέρι μάς αρέσει.
  6. Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα (ολόκληρα ή κομμένα, όπως τα θέλουμε) στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.
  7. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών, κλείνουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.
  8. Ελέγχουμε αν ψήθηκε από κάτω ανασηκώνοντάς την με μια σπάτουλα. Ωστόσο θα έχει πήξει και στην επιφάνεια.
  9. Αν μπορούμε, αναποδογυρίζουμε το τηγάνι (πάνω από το νεροχύτη, για να μη λερώσουμε την κουζίνα) ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη σπρώχνουμε προσεκτικά ώστε να γλιστρήσει ξανά στο τηγάνι και να ψηθεί και από την άλλη.
  10. Διαφορετικά, τη μεταφέρουμε, αφού τυλίξουμε 3 – 4 φορές το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο, στο γκριλ του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
  11. Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και την κόβουμε σαν τούρτα.
  12. Συνοδεύουμε με ψωμί και σαλάτα της προτίμησής μας.

Η ελαφριά εκδοχή

  1. Εχω δοκιμάσει και έχω υιοθετήσει τη φρουτάλια ψητή στο φούρνο. Είναι πιο ελαφριά.
  2. Βάζω τις πατάτες αλατοπιπερωμένες και λαδωμένες σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στο φούρνο και, όταν σχεδόν ψηθούν, προσθέτω τα λουκάνικα και όταν ψηθούν κι αυτά τραβάω μια στιγμή το ταψί και περιχύνω το μείγμα των αυγών.
  3. Ψήνω την φρουτάλια ή φουρτάλια μέχρι να στερεοποιηθεί το αυγό.

Μυστικά

  • Φρουτάλιες φτιάχνουν στην Ανδρο με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ανάλογα με την εποχή: χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια κ.λπ. Αλλά αυτό που έπρεπε πάντα να περιέχει μια αξιοπρεπής παραδοσιακή φρουτάλια ήταν τα ντόπια λουκάνικα αλλά και άλλα προϊόντα που κρατούσαν στα σπίτια από τα χοιροσφάγια.
  • Η συνταγή είναι από τον Απρόβατο και την κ. Ερριέτα Παπαϊωάννου. Ελλείψει σπιτικών εφοδίων… διαλέξτε από το εμπόριο νόστιμα χωριάτικα λουκάνικα και, αντί για το ντόπιο τυρί βολάκι, μια ξερή μυζήθρα ανακατεμένη με ώριμο κεφαλοτύρι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Ο Μικρός Πρίγκιπας ζωντανεύει στη Θήρα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Το προσχολικό θεατρικό τμήμα «Εν Οδώ» παρουσιάζει μια παράσταση-ύμνο στην αγάπη και τη φαντασία, την Κυριακή 8 Ιουνίου στη Μεσαριά

Γιάννης Βρούτσης: Ταξίδι στην Κύθνο για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού τιμά την Πολιούχο της Χώρας Κύθνου και συναντά αθλητικούς και τοπικούς φορείς, συνοδευόμενος από Θάνου και Παυλακάκη

Πρόταση Ημέρας: Αλμύρα τσιγαριαστή με αυγό μάτι και φέτα

Η αλμύρα — ένα από τα πιο νόστιμα χόρτα της άνοιξης και του καλοκαιριού — δεν είναι μόνο για σαλάτα. Η πρόταση της ημέρας από τον "Γαστρονόμο"

Αμοργός: Δημόσια παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού σχεδίου, ο λόγος στους πολίτες

Την Τρίτη 10 Ιουνίου στην Αιγιάλη παρουσιάζονται τα πρώτα εναλλακτικά σενάρια του ΤΠΣ του Δήμου Αμοργού – Ανοίγει η διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχής για όλους τους πολίτες

Όταν οι τοίχοι μιλάνε στη Σχοινούσα, μιλούν με ρυθμό και παράδοση (video)

Μια νέα τοιχογραφία εμπνευσμένη από το πανηγύρι και τη συλλογική μνήμη του νησιού μάς καλωσορίζει στην καρδιά της Σχοινούσας — με την Αναπτυξιακή Κυκλάδων να καλεί κι άλλους καλλιτέχνες να γεμίσουν τα νησιά με φωνή και χρώμα

6 + 1 ταινίες που μας θυμίζουν τι σημαίνει “Πατέρας”

Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, επτά συγκινητικές, τρυφερές και ανθρώπινες ιστορίες για τον ρόλο του πατέρα στη ζωή μας — στη μεγάλη οθόνη και στην καρδιά μας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις