Οσπριοσαλάτα….. Υπάρχει; Πόσο καλή είναι; Πόσο θρεπτική; Κάνει για την διατροφή μας; Μέσα από τον “Γαστρονόμο” και τον Γιάννη Μούσιο από την Ταβέρνα των Φίλων στον Κολωνό έχουμε την απάντηση…
Μάς έδωσε τη συνταγή για αυτή τη σαλάτα που συνδυάζει τρία διαφορετικά όσπρια με τα υλικά της χωριάτικης και κρίταμο τουρσί ή καππαρόφυλλα. Καλοκαιρινή, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, μπορεί να μπει στη μέση του τραπεζιού αλλά και να σερβιριστεί και μόνη της. Είναι γεύμα κανονικό.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 150 γρ. ρεβύθια μικρά, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
- 150 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
- 150 γρ. φάβα, κατά προτίμηση Φενεού
- 1 αγγουράκι, σε χοντρές φέτες
- 1 χούφτα κρίταμα τουρσί, (ή καππαρόφυλλα από βαζάκι), στραγγισμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελιές της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσια
- 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 100 ml ζουμί από τουρσί της αρεσκείας μας, (προαιρετικά)
- 150 γρ. φέτα μαλακή, κομματιασμένη
- λίγη ξερή ρίγανη
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για την οσπριοσαλάτα, ξεκινάμε βράζοντας σε δυο μέτριες κατσαρόλεςσε άφθονο νερό τα ρεβύθια στη μία και τις βανίλιες Φενεού στην άλλη, για 45-50 λεπτά και για περίπου 20 λεπτά αντίστοιχα, μέχρι να μαλακώσουν όλα καλά. Αλατίζουμε προς το τέλος του βρασίματος.
- Στραγγίζουμε τα δύο όσπρια και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Ξεπλένουμε πολύ καλά τη φάβα μέσα σε σουρωτήρι, κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.
- Τη βράζουμε για 10-15 λεπτά, αλατίζοντάς την προς το τέλος. Δεν θέλουμε να λιώσει, θέλουμε να παραμείνει σπυρωτή, αλλά μαλακή. Την ξεπλένουμε με κρύο νερό μέσα σε ένα σουρωτήρι.
- Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα όσπρια και προσθέτουμε το αγγουράκι, τα κρίταμα (ή τα καππαρόφυλλα), το κρεμμύδι, τις ελιές, τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι, καθώς και το ζουμί από το τουρσί (αν το χρησιμοποιήσουμε). Πασπαλίζουμε με ρίγανη, σκορπίζουμε τη φέτα και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος