Τουρλού… Ενα υπέροχο παραδοσιακό (λαδερό) φαγητό με καλοκαιρινά λαχανικά, σημείο κατατεθέν για την Ελληνική κουζίνα. Μπορεί να γίνει τέλεια γαρνιτούρα για κρέας ή ψάρι, αν και οι περισσότεροι το προτιμούν σκέτο, σαν κυρίως πιάτο. Και με υψηλό επίπεδο υγιεινής διατροφής.
Η συνταγή για τουρλού λαχανικών (Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος) είναι πολύ εύκολη και το φαγητό αυτό γρήγορο, χορταστικό και γεμάτο φρέσκιες γεύσεις! Με την βοήθεια του “Γαστρονόμου” ταξιδεύουμε στο Αγιο Ορος κι όπως είναι λογικό όλα αλλάζουν…
Ααα ότι δεν μας αρέσει απλά το βγάζουμε από το πιάτο γιατί μπορεί να αρέσει σε κάποιον άλλο που βρίσκεται στο πλευρό μας…
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τουρλού στον ταβά από το Άγιο Όρος πρώτα ρίχνουμε στον ταβά ή σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας, εκτός από τις μπάμιες, τις ντομάτες και τον μαϊντανό. Οι μπάμιες, εάν μπουν από την αρχή, θα λιώσουν.
- Pίχνουμε νερό ίσα ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά μας και αλατίζουμε.
- Σκεπάζουμε με καπάκι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις μπάμιες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, καθώς και το μαυροπίπερο.
- Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.
Πηγή: Γαστρονόμος