Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΤυροκομία Νάξου: Συνεχίζει την παράδοση, ετοιμάζεται για άνοιγμα στο εξωτερικό

Τυροκομία Νάξου: Συνεχίζει την παράδοση, ετοιμάζεται για άνοιγμα στο εξωτερικό

|

Η Τυροκομία Νάξου ξεκίνησε την τυροκόμηση σε εποχές που οι κάτοικοι του κυκλαδίτικου νησιού έκαναν παραγωγή αποκλειστικά για να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία καλά οργανωμένη και καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα.

Σήμερα διοικείται από την τέταρτη γενιά και τον Μανώλη Κουφόπουλο, ο οποίος το 1990 αποφάσισε να δώσει μία οργανωμένη δομή στο εγχείρημα των προγόνων του, δημιουργώντας ένα σύγχρονο τυροκομείο στην πεδινή κοινότητα Γαλανάδου. Οι πρόγονοί του ήταν κτηνοτρόφοι, ενώ στην πορεία ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τυροκόμηση, συνεργαζόμενος με τους παραγωγούς του νησιού.

H Αρχοντούλα Μαράκη, μέλος της οικογένειας και σύζυγος του τυροκόμου στέκεται στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα πολλά τυριά παράγονται παραδοσιακά, αποκλειστικά στο χέρι. «Υπάρχουν τυριά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο χωρίς να μπαίνουν σε καλούπι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παστερίωση όλων των τυριών μας προκειμένου να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή. Ένα από τα τυριά που παράγονται στο χέρι είναι το μελανοτύρι, το οποίο ωριμάζει μέσα σε μούργα κρασιού και βότανα».

Παραγωγή ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την εποχή

Όπως η ίδια λέει το κάθε τυρί στη Νάξο παράγεται από γάλατα εποχής και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης. «Με αυτόν τον τρόπο γινόταν πάντα η τυροκόμηση στο νησί μας. Σε αντίθεση με εμάς οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι, τα ζώα δεν γεννούν την εποχή που επιτρέπει η φύση, ενώ δεν διακόπτεται η γαλακτοπαραγωγή για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα όπως θα έπρεπε να συμβαίνει».

«Αναβιώνουμε όλα τα παραδοσιακά τυριά της Νάξου που παράγονται από την αρχαιότητα. Ανάμεσά τους είναι το Νάξιον (Αρσενικό), όπου η νομοθεσία έδωσε πριν από μερικά χρόνια το δικαίωμα στην ορεινή Νάξο να παράγει Αρσενικό και όχι στην πεδινή όπου βρισκόμαστε εμείς. Διαθέτουμε 25 διαφορετικά τυροκομικά προϊόντα μεταξύ των οποίων είναι ο κομμός, ένα τυρί που αντλεί επίσης την προέλευσή του από τα αρχαία χρόνια. Το έφτιαχναν οι βοσκοί στο βουνό και λόγω του ότι είναι ένα συμπαγές τυρί αμέσως μετά την τυροκόμησή του, μπορούσαν να το κόψουν εκείνη την ώρα», λέει η τυροκόμος. «Το πιο σημαντικό που έχουμε καταφέρει είναι το κάθε τυρί να έχει τον δικό του τρόπο παραγωγής και ως προς τη μείξη διαφορετικών ειδών γάλακτος αλλά και ως προς την διαδικασία της τυροκόμησης, να διατηρεί τον δικό του χαρακτήρα».

Στα παραδοσιακά τυριά που τυροκομούνται είναι και και το ξυνότυρο, που σύμφωνα με την Αρχοντούλα Μαράκη, δημιουργήθηκε στο νησί πριν από αρκετά χρόνια, όταν λόγω της ζέστης ξίνιζε το γάλα. Η Τυροκομία Νάξου συνεργάζεται με κτηνοτρόφους του νησιού, εισκομίζοντας καθημερινά ποσότητες που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 τόνων.

Στόχος να ανοίξει και άλλα καταστήματα στο εξωτερικό

Ένα  μικρό μέρος της παραγωγής εξάγεται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελβετία. «Σε χώρες όπου παράγονται τυριά, οι καταναλωτές αναζητούν τα δικά μας προϊόντα καθώς αναζητούν νέες γεύσεις». Τα τυριά του Μανώλη Κουφόπουλου τοποθετούνται σε επιλεγμένα εστιατόρια όπως το Milos της Νέας Υόρκης αλλά και delicatessen καταστήματα καθώς και στα δύο σημεία λιανικής πώλησης που διαθέτει η Τυροκομία Νάξου στη Χώρα του νησιού και στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι.

Προσεχώς σχεδιάζεται η λειτουργία καταστημάτων λιανικής και στο εξωτερικό. «Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουμε μικρά καταστήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, προκειμένου να προσφέρουμε στον καταναλωτή τα προϊόντα μας».

Με πληροφορίες από τη σελίδα thetotalbusiness.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – “Κάτω από την Ελιά”: Μία φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους

Μια φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους στη Νάξο, «κάτω από την ελιά» - Τι αναφέρει η κα Πολυκρέτη και ποιο είναι το πρόγραμμα

Κυκλάδες – Κτηματολόγιο: Τα στοιχεία για έλεγχο στον αέρα για 16 δήμους

Κτηματολόγιο: Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για 16 δήμους των Κυκλάδων - Χρονοδιάγραμμα

Εκλογικοί Κατάλογοι: Δέκα χιλιάδες ψηφοφόροι 116 ετών (!!!)

Σε έλεγχο για υποβολή φορολογικής δήλωσης 1.145.000 εκλογέων άνω των 80 ετών, η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει 700.000 εξ αυτών.

Νάξος – Γυμνάσιο & Λύκειο Τραγαίας: Τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες

Στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Τραγαίας τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Μαυρομμάτης

Νάξος – ALTERSHOPS: Ζητείται άτομο για μόνιμη απασχόληση

Αγγελία από το κατάστημα AlterShops για πρόσληψη ατόμου για μόνιμη απασχόληση

Λίβανος: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζπολάχ Χασάν Νασράλα

Την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Santorini Experience 2024: Το πρόγραμμα των δράσεων στο .. πιάτο σας (video-photo)

Ποιες είναι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο φετινό Santorini Experience 2024

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: Συνδύασαν οι μαθητές αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις

11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Τι έκαναν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλωτίου (φωτογραφίες)

Αιγαίο – ΑΔΜΗΕ: Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο Αιγαίο - Ποια νησιά εμπλέκονται

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...