Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤυροκομία Νάξου: Συνεχίζει την παράδοση, ετοιμάζεται για άνοιγμα στο εξωτερικό

Τυροκομία Νάξου: Συνεχίζει την παράδοση, ετοιμάζεται για άνοιγμα στο εξωτερικό

|

Η Τυροκομία Νάξου ξεκίνησε την τυροκόμηση σε εποχές που οι κάτοικοι του κυκλαδίτικου νησιού έκαναν παραγωγή αποκλειστικά για να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία καλά οργανωμένη και καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα.

Σήμερα διοικείται από την τέταρτη γενιά και τον Μανώλη Κουφόπουλο, ο οποίος το 1990 αποφάσισε να δώσει μία οργανωμένη δομή στο εγχείρημα των προγόνων του, δημιουργώντας ένα σύγχρονο τυροκομείο στην πεδινή κοινότητα Γαλανάδου. Οι πρόγονοί του ήταν κτηνοτρόφοι, ενώ στην πορεία ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τυροκόμηση, συνεργαζόμενος με τους παραγωγούς του νησιού.

H Αρχοντούλα Μαράκη, μέλος της οικογένειας και σύζυγος του τυροκόμου στέκεται στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα πολλά τυριά παράγονται παραδοσιακά, αποκλειστικά στο χέρι. «Υπάρχουν τυριά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο χωρίς να μπαίνουν σε καλούπι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παστερίωση όλων των τυριών μας προκειμένου να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή. Ένα από τα τυριά που παράγονται στο χέρι είναι το μελανοτύρι, το οποίο ωριμάζει μέσα σε μούργα κρασιού και βότανα».

Παραγωγή ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την εποχή

Όπως η ίδια λέει το κάθε τυρί στη Νάξο παράγεται από γάλατα εποχής και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης. «Με αυτόν τον τρόπο γινόταν πάντα η τυροκόμηση στο νησί μας. Σε αντίθεση με εμάς οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι, τα ζώα δεν γεννούν την εποχή που επιτρέπει η φύση, ενώ δεν διακόπτεται η γαλακτοπαραγωγή για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα όπως θα έπρεπε να συμβαίνει».

«Αναβιώνουμε όλα τα παραδοσιακά τυριά της Νάξου που παράγονται από την αρχαιότητα. Ανάμεσά τους είναι το Νάξιον (Αρσενικό), όπου η νομοθεσία έδωσε πριν από μερικά χρόνια το δικαίωμα στην ορεινή Νάξο να παράγει Αρσενικό και όχι στην πεδινή όπου βρισκόμαστε εμείς. Διαθέτουμε 25 διαφορετικά τυροκομικά προϊόντα μεταξύ των οποίων είναι ο κομμός, ένα τυρί που αντλεί επίσης την προέλευσή του από τα αρχαία χρόνια. Το έφτιαχναν οι βοσκοί στο βουνό και λόγω του ότι είναι ένα συμπαγές τυρί αμέσως μετά την τυροκόμησή του, μπορούσαν να το κόψουν εκείνη την ώρα», λέει η τυροκόμος. «Το πιο σημαντικό που έχουμε καταφέρει είναι το κάθε τυρί να έχει τον δικό του τρόπο παραγωγής και ως προς τη μείξη διαφορετικών ειδών γάλακτος αλλά και ως προς την διαδικασία της τυροκόμησης, να διατηρεί τον δικό του χαρακτήρα».

Στα παραδοσιακά τυριά που τυροκομούνται είναι και και το ξυνότυρο, που σύμφωνα με την Αρχοντούλα Μαράκη, δημιουργήθηκε στο νησί πριν από αρκετά χρόνια, όταν λόγω της ζέστης ξίνιζε το γάλα. Η Τυροκομία Νάξου συνεργάζεται με κτηνοτρόφους του νησιού, εισκομίζοντας καθημερινά ποσότητες που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 τόνων.

Στόχος να ανοίξει και άλλα καταστήματα στο εξωτερικό

Ένα  μικρό μέρος της παραγωγής εξάγεται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελβετία. «Σε χώρες όπου παράγονται τυριά, οι καταναλωτές αναζητούν τα δικά μας προϊόντα καθώς αναζητούν νέες γεύσεις». Τα τυριά του Μανώλη Κουφόπουλου τοποθετούνται σε επιλεγμένα εστιατόρια όπως το Milos της Νέας Υόρκης αλλά και delicatessen καταστήματα καθώς και στα δύο σημεία λιανικής πώλησης που διαθέτει η Τυροκομία Νάξου στη Χώρα του νησιού και στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι.

Προσεχώς σχεδιάζεται η λειτουργία καταστημάτων λιανικής και στο εξωτερικό. «Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουμε μικρά καταστήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, προκειμένου να προσφέρουμε στον καταναλωτή τα προϊόντα μας».

Με πληροφορίες από τη σελίδα thetotalbusiness.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Πρώτη επιτυχής τηλε-θρομβόλυση στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Με τη χρήση τηλεϊατρικής, οι γιατροί απέτρεψαν μόνιμη βλάβη σε ασθενή με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο – Σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας στις Κυκλάδες.

Το Brainobrain έρχεται για πρώτη φορά στη Νάξο – Ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει το μυαλό και την προσωπικότητα των παιδιών

Το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τον άβακα, το NLP και την ανάπτυξη soft skills ανοίγει τις πόρτες του στη Χώρα Νάξου.

Κλήρωση Κυπέλλου και Πρωταθλήματος ΕΠΣ Κυκλάδων – Τα ζευγάρια και οι όμιλοι

Στην Ερμούπολη της Σύρου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την Α΄ και Β΄ φάση του Κυπέλλου Κυκλάδων, καθώς και για την κατάρτιση των ομίλων της Α΄ Κατηγορίας.

Διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το έργο «Heritage on a plate»

Το σχολείο τιμήθηκε για τη δημιουργική σύνδεση της γαστρονομικής παράδοσης με τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας