Τόπος: Νάξος – Κάστρο (Avaton στην ταράτσα της πάλαι ποτέ Σχολής Ουρσουλινών)
Χρόνος: Κυριακή 9 Ιουνίου (από 17:00 έως 23:00)
Εκδήλωση: “Μεθύρες” (2ο Συμπόσιο Κρασιού)
Τιμή εισόδου: 25 ευρώ
Μπήκε στη ζωή μας πριν από έναν χρόνο… Τον περασμένο Οκτώβριο. Πάλι εκλογές είχαμε εάν θυμάμαι καλά.. Ισως να πηγαίνει τελικά με τις εκλογές…
Ηταν Σάββατο 14 Οκτωβρίου, σε έναν από τους ωραιότερους χώρους της Νάξου σε επίπεδο Εστίασης, το Avaton στην ταράτσα της πάλαι ποτέ Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο της πόλης όταν και πραγματοποιήθηκε το 1ο Wine Symposium.. Μέσα από ιδιωτική πρωτοβουλία (βλ Γιάννης Μαγγιώρος, γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της Εστίασης) και με σκοπό πως είχε αναφέρει “«Θέλαμε το κρασί λειτούργησε ως μια ενωτική δύναμη και εν τέλει τα καταφέραμε !»
Εναν χρόνο αργότερα έρχεται και πάλι.. Με το ίδιο περίπου σκεπτικό: τοπικά προϊόντα της Νάξου, οινοποιεία από το νησί μας και βέβαια τεχνογνωσία από ανθρώπους που γνωρίζουν από καλό κρασί.
Κακά τα ψέματα, η Νάξος πλέον μπαίνει έστω και δειλά στο χώρο του Οίνου και μάλιστα δυναμικά…
Τι είχαμε δει πέρυσι; τα οινοποιεία
– Το Τρανάμπελο με το εξαιρετικό τους Ποταμίσσι αλλά και το Odd Blend παρέα με τη σειρά «ekho» που δεν σταματάει να εντυπωσιάζει με την εξέλιξη της στον χρόνο .
– Terra Grazia , ένα νεοσύστατο οινοποιείο από το Κάτω Σαγκρί που μας παρουσίασε το, από 100% Φωκιανός, ροζέ του αλλά και το λευκό μπλεντ από 15 ποικιλίες με όνομα “Mosaic”
– Και το Saint Anna Winery από τη Κάτω Ποταμιά με την συλλογή «Kouros» που μεταξυ αλλων μας «γλύκανε» με τα πεντανόστιμα γλυκά και ημίγλυκα κρασιά
Το παραδοσιακό Κίτρον Ναξου το οποίο παρουσιάστηκε από το Αποστακτήριο Προμπονά μαζί με τις χειροποίητες μαρμελάδες του αλλά και το Ρακί του αρωματισμένο με Κίτρο.
Συμπρωταγωνίστησαν τα Τυριά & Τα αλλαντικά του νησιού από τους
– Το Τυροκομείο Πιτταρα με το πεντανόστιμο κεφαλοτύρι & σαγανάκι του
– Το Κρεοπωλείο ΑΦΟΙ Σιδερή με το Ζαμπόνι Νάξου του .
– Το τυροκομείο Ναξου του Κουφοπούλου με την μοναδική Γραβιέρα με Μαύρη Τρούφα ,
– Το Naxos Meats (Vasalakis) με τα ντόπια σιτεμένα κρέατα , τις ειδικές κοπές αλλά και τα καπνιστά λουκάνικα.
Σε μια εντελώς ξεχωριστή κατηγορία (ή μάλλον σε όλες) «η Μικρή Φάρμα της Ναξου» μας έδωσε να δοκιμάσουμε Dragon Fruit , Πιπεριές Habanero και Lemon Grass. Όλα καλλιεργημένα στη Νάξο (!) και πιο συγκεκριμένα λίγο έξω από τη Βίβλο !
Συνοψίζοντας; Κυριακή βράδυ οι δρόμοι οδηγούν στο 2ο Συμπόσιο κρασιού. Μεθύρες ως σημείο αναφοράς, καλή διάθεση και με το ηλιοβασίλεμα οδηγό όλα θα πάνε ..τέλεια.
Η αφίσα της εκδήλωσης