Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση - πιάτο ημέρας: Ομελέτα από ασπράδια αυγών με λαχανικά

Πρόταση – πιάτο ημέρας: Ομελέτα από ασπράδια αυγών με λαχανικά

|

Δευτέρα πρωί και ώρα για ένα καλό πρωινό. Καλά αρκετοί όπως εγώ απολαμβάνουμε την ομελέτα κάθε στιγμή της ημέρας.. Με την αρωγή του “Γαστρονόμος” πάμε σε μία διαφορετική εκδοχή της.. και με έμφαση στην σωστή διατροφή.

Ελαφρύ πρωινό με μόλις 180 Kcal/μερίδα, πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη και υψηλής θρεπτικής αξίας πρωτεΐνες από τα ασπράδια, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α, C και καροτενοειδών, λόγω της ποικιλίας των λαχανικών, και ένα ιδανικό πάντρεμα, μια και η ταυτόχρονη κατανάλωση αυγών και λαχανικών μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών.

Χρόνος: 15′ προετοιμασία,  10′ μαγείρεμα,  Σύνολο: 25′

Υλικά
Μερίδες: 2
Διαδικασία
  1. Για την ομελέτα, ξεκινάμε χτυπόντας σε ένα μπολ με το σύρμα τα ασπράδια με το κορν φλάουρ και αλατοπίπερο μέχρι να αφρατέψουν σε μια απαλή μαρέγκα, χωρίς να σχηματίζονται κορφές.
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε μαζί τις πιπεριές, το κολοκυθάκι και τα ντοματίνια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα πάνω στα υλικά.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι η ομελέτα να στερεοποιηθεί και να ροδίσει απαλά από την κάτω πλευρά.
  5. Την καπακώνουμε με ένα μεγάλο ίσιο πιάτο (ή με ένα ίσιο καπάκι) και την αναποδογυρίζουμε με προσοχή. Την αφήνουμε να γλιστρήσει ξανά στο τηγάνι με την άψητη πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά και αυτή. Εναλλακτικά, μεταφέρουμε το τηγά- νι στον φούρνο, στο πιο ψηλό ράφι, και ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 2-4 λεπτά, μέχρι η άψητη επιφάνεια να φουσκώσει και να ροδίσει. Για προφύλαξη, τυλίγουμε το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο για να μην καεί.
  6. Σερβίρουμε την ομελέτα κομμένη στη μέση, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και συνοδεύουμε με ελιές και κρίθινα παξιμαδάκια.
Μυστικά

* Το κορν φλάουρ κάνει τις ομελέτες πολύ πιο αφράτες, είτε είναι όπως εδώ φτιαγμένες μόνο με ασπράδια είτε με ολόκληρα αυγά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ένωση Γονέων Πάρου κρούει τον κώδωνα: Σοβαρά προβλήματα σε Γυμνάσιο Παροικίας και Δημοτικό Αγκαιριάς

Με επιστολή προς τον Δήμο, ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις σε καθαριότητα, φθορές και εξοπλισμό, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει με αξιοπρέπεια.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.

Νάξος – Απόλλωνας: 109 πράσινα χελωνάκια ξεκίνησαν το πρώτο τους ταξίδι στο Αιγαίο (video)

Μια μαγική στιγμή για κατοίκους και επισκέπτες, με τη συμβολή όλων στην προστασία των μικρών Chelonia mydas. (video)

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.