Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό - Πιάτο Ημέρας: Μελιτζάνες ιμάμ light και ...γευστική βόλτα στην Πόλη

Φαγητό – Πιάτο Ημέρας: Μελιτζάνες ιμάμ light και …γευστική βόλτα στην Πόλη

|

Συγνώμη, αλλά όταν διαβάζετε την έκφραση “Μελιτζάνες ιμάμ light” δεν ταξιδεύτε γευστικά στην Πόλη, την Κωνσταντινούπολη; Αρωμα Πολίτικης Κουζίνας ε;

Εεε θέλετε να δοκιμάσετε να το φτιάξετε; Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Ενα διαφορετικό φαγητό είναι. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” όλα είναι εύκολα… Απλά προσοχή στην συνταγή. Ετοιμάζουμε το εμβληματικό φαγητό με ψητές μελιτζάνες αντί για τηγανητές και αχνιστά κρεμμύδια αντί για σοταρισμένα σε λάδι. Το αποτέλεσμα; Ζουμερές, μελωμένες μελιτζάνες ιμάμ με όλη τη γεύση και το άρωμα, αλλά λιγότερες θερμίδες. 

Μαγειρεμένες με αυτό τον τρόπο οι μελιτζάνες ιμάμ έχουν μόλις 420 Kcal/μερίδα. Όπως σημειώνει η MSc Κλινική Διατροφολόγος Μαρία Μπίζιου «η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών Α, Β και C, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες και «ευθύνονται» για το έντονο μοβ χρώμα της, την κατατάσσει στα τρόφιμα με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση».

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  12 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, μεγάλες και όσο πιο χοντρές βρούμε (ή μικρού μεγέθους φλάσκες ή Λαγκαδά)
  •  60 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση – σάλτσα ντομάτας

  •  600 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  •  6 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες, ολόκληρες
  •  2 κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  τα φυλλαράκια από 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες ιμάμ light, με ψητές μελιτζάνες και αχνιστά κρεμμύδια, πρώτα πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες.
  2. Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τους ένα «καπάκι» και το πετάμε.
  3. Χαράσσουμε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας με χιαστί τομές, σχετικά βαθιά (ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό), χωρίς όμως να φτάσουμε μέχρι κάτω.
  4. Πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι.
  5. Τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε δύο σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 1 ώρα, για να στραγγίξουν από τα υγρά που θα βγάλουν.
  6. Έτσι δεν απορροφούν πολύ λάδι στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  7. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε για να φύγει το αλάτι, τις στύβουμε καλά με τα χέρια μας (θα νιώσουμε ότι έχουν ήδη μαλακώσει κάπως) και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  8. Στρώνουμε τη λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα και τακτοποιούμε τις μελιτζάνες.
  9. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στη λειτουργία του αέρα για 10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Τις αραδιάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα μεγάλο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  11. Τις αφήνουμε εκεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση – σάλτσα ντομάτας

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις ροδέλες κρεμμυδιών για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν, αλλά να μη ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους (χωρίς να τις αφήσουμε να πάρουν χρώμα, γιατί θα πικρίσουν).
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, τη δάφνη, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε το μείγμα χωρίς καπάκι για 15-20 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  5. Με ένα κουτάλι πιέζουμε τη μαλακή και ζουμερή σάρκα κάθε μελιτζάνας, φτιάχνοντας μια μικρή κοιλότητα.
  6. Μοιράζουμε εκεί τη σάλτσα ντομάτας.
  7. Όση σάλτσα περισσέψει τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις μελιτζάνες.
  8. Φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε το ιμάμ για 1 1⁄2-2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να δέσει, και οι μελιτζάνες να ζαρώσουν και να μαλακώσουν.
  9. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το ιμάμ να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
  10. Μοιράζουμε από 2 μελιτζάνες σε κάθε πιάτο και προσθέτουμε λίγη από τη σάλτσα που σιγοψήθηκε χύμα μέσα στο ταψί.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Γαστρονόμος της Καθημερινής / Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Κυκλάδες: Γιατί θα πετάξουν χαμηλά σήμερα τα πολεμικά αεροπλάνα;

Γιατί πετούν σήμερα μαχητικά σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες - Τι ώρα θα γίνει διέλευση; Για ποιο λόγο;

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.