Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Σεφταλιές κοτόπουλου με πορτοκάλι και δυόσμο

Πρόταση ημέρας: Σεφταλιές κοτόπουλου με πορτοκάλι και δυόσμο

|

καλημέρα με γαστρονομικό ταξίδι στην Κύπρο… Μαμμ κοινώς και καλό φαγητό

Εάν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη, τότε με την αρωγή του Γαστρονόμου πάμε στην πανέμορφη Κύπρο.  Μια διαφορετική εκδοχή της κυπριακής λιχουδιάς. Αυτές οι σεφταλιές φτιάχνονται με κιμά κοτόπουλου και αρωματίζονται με δυόσμο και ξύσμα από πορτοκάλι.

Χρονοδιάγραμμα: 20′ προετοιμασία, 30′ ψήσιμο, 2 ώρες αναμονή, Σύνολο: 2 ώρες και 50′

Υλικά

Τεμάχια: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σεφταλιές κοτόπουλου με πορτοκάλι και δυόσμο ξεκινάμε ζεσταίνοντας ένα αντικολλητικό τηγάνι και, όταν κάψει, βάζουμε τις φέτες μπέικον. Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, αλλά να μην ξεροψηθούν και σκληρύνουν εντελώς.
  2. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τις ψιλοκόβουμε.
  3. Στο λίπος που έμεινε στο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνει. Αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κρύο κιμά κοτόπουλου, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το μπέικον, τον δυόσμο, το ξύσμα, το σουμάκι, το κύμινο, το σκόρδο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ζυμώνουμε τα υλικά γρήγορα, πριν ζεσταθεί ο κιμάς, βρέχοντας συνεχώς τα χέρια μας για να μην κολλάνε στο μείγμα. Το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά.
  6. Χωρίζουμε το μείγμα σε κομμάτια των 150 γρ. και τους δίνουμε κοντόχοντρο σχήμα, σαν στρουμπουλά σουτζουκάκια.
  7. Στραγγίζουμε και σκουπίζουμε καλά τις μπόλιες. Τις κόβουμε σε κομμάτια όσα και τα «σουτζουκάκια» που φτιάξαμε, φροντίζοντας κάθε κομμάτι να μπορεί να τυλίξει καλά το μείγμα κιμά.
  8. Φτιάχνουμε 8-10 σεφταλιές, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε να σφίξει καλά το μείγμα.

Ψήσιμο

  1. Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  2. Λαδώνουμε ελαφρά τις σεφταλιές και τις βάζουμε σε διπλή σχάρα (αυτή που ανοιγοκλείνει), ώστε να τις γυρίζουμε εύκολα.
  3. Τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθούν καλά εσωτερικά, γυρίζοντάς τες τακτικά και προσέχοντας να μην καεί η μπόλια. Για σιγουριά, κόβουμε μία στη μέση, για να δούμε αν έγινε.
  4. Τις σερβίρουμε ζεστές, πριν κρυώσει η μπόλια.

Πηγή: gastronomos.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φτάσαμε στη Σαντορίνη: Ένα τηλεοπτικό ταξίδι στα μυστικά του ηφαιστείου (video)

Ο Ζερόμ Καλούτα αποκαλύπτει τη βαθύτερη ψυχή του νησιού μέσα από φάβα, αμπέλια και... βρώσιμα λουλούδια

Η μουσική του Αιγαίου… φοριέται για καλό σκοπό!

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αγάπης από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μελάνων και Εγγαριτών Νάξου

Φωτιά στον Άγιο Ρωμανό Τήνου, Άμεση η κινητοποίηση των δυνάμεων

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση – Δεν απειλήθηκαν κατοικίες

Νάξος – Γυμνάσιο Βίβλου: “Μελωδίες, συγκίνηση και γιορτινά χαμόγελα, η αυλαία της σχολικής χρονιάς έπεσε με αγάπη”

Το Γυμνάσιο Βίβλου αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά 2024-2025 με μια ζεστή γιορτή γεμάτη συναισθήματα, μουσική, απονομές και χρώμα παράδοσης

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αρσενίου: Μια σχολική αυλή, τέσσερις Φλώροι και ένα μικρό θαύμα

Μαθητές, δάσκαλοι και εθελοντές ένωσαν δυνάμεις και έγραψαν μια αληθινή ιστορία αγάπης για την άγρια ζωή

Κυκλαδίτισσες: Η ιστορία των γυναικών του Αιγαίου ζωντανεύει (20/06) στη Σαντορίνη

Από την αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα, η γυναικεία εμπειρία γίνεται επίκεντρο στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας - Αύριο Παρασκευή 20 Ιουνίου τα εγκαίνια

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)