Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαTaste Atlas: Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 4ο καλύτερο τυρί στον κόσμο

Taste Atlas: Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 4ο καλύτερο τυρί στον κόσμο

|

H Taste Atlas ανέδειξε την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση στον κόσμο(!), ενώ η γραβιέρα Νάξου καταλαμβάνει την 4η θέση στη λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά στον κόσμο!

Σύνταξη:ecozen.gr

Το Taste Atlas είναι μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια γευσιγνωσίας, που αφορά τις κουζίνες όλου του πλανήτη. Οι χρήστες έχουν καταχωρήσει πάνω από 10.000 τοπικά πιάτα, υλικά και ποτά από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο κυκλοφορούν διάφορες λίστες, όπως «Οι καλύτερες Κουζίνες στον κόσμο» και «Τα καλύτερα παραδοσιακά πιάτα στον κόσμο».

Πέντε ελληνικά τυριά βρίσκονται στη λίστα του TasteAtlas με τα 100 καλύτερα του κόσμου. Στην σχετική κατάταξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 15/12, την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν τα ιταλικά τυριά Παρμεζάνα Ρετζιάνο, Μοτσαρέλα ντι Μπούφαλα Καμπάνια και Στρατσίνο ντι Κρεσέντζα και ακολουθεί η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ στην τέταρτη θέση.

Γραβιέρα Νάξου
Η Γραβιέρα Νάξου αποτελεί Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κλπ).

Στην 14η θέση είναι το Μελίχλωρο Λήμνου (ΠΟΠ). Το μελίχλωρο ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παράγεται παραδοσιακά στη Λήμνο. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, το οποίο, μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή, μέχρι να αφυδατωθεί. Στην αρχή το τυρί έχει μεταξένια κρεμώδη υφή, μεταξύ χλωρού και ξηρού (από όπου βγαίνει και το όνομα του) αλλά όσο η αφυδάτωση προχωρά γίνεται πιο σκληρό. Η γεύση του μοιάζει με αυτή της φέτας.

Στην 31η το κρασοτύρι Κω (ΠΓΕ). Το «Κρασοτύρι Κω» / «Τυρί της Πόσιας» είναι μαλακό τυρί από τυρόπηγμα που παρασκευάζεται από παστεριωμένο ή νωπό γίδινο ή πρόβειο γάλα ή μίγμα γίδινου και πρόβειου γάλακτος μετά την προσθήκη πυτιάς και ωριμάζει για τουλάχιστον μία ημέρα σε άλμη και εν συνεχεία για τουλάχιστον έναν μήνα σε οινολάσπη – πόσια. Η πόσια είναι ένα πηχτό μίγμα από βρασμένα υπολείμματα κόκκινης «λάσπης» κρασιού πλούσιο σε αρώματα.

Στην 32η θέση κατατάσσεται το Καλαθάκι Λήμνου που παράγεται αποκλειστικά στα καταπράσινα λιβάδια της Λήμνου. Φτιάχνεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Πρόκειται για λευκό τυρί που συντηρείται σε άλμη, είναι πιο αλμυρό από τη φέτα και έχει μια ιδιαίτερη μεστή και γεμάτη γεύση. Η ονομασία “καλαθάκι” προέρχεται από το σχήμα που παίρνει το τυρί, το οποίο κατά τη διαδικασία της παραγωγής τοποθετείται σε πλεκτά καλαθάκια για να στραγγίξει.

Στην 41η θέση της λίστας των καλύτερων τυριών του κόσμου βρέθηκε η κεφαλογραβιέρα. Η κεφαλογραβιέρα είναι σκληρό παραδοσιακό τυρί από πρόβειο γάλα με αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα, μερικές φορές με την πρόσμειξη κατσικίσιου, με το τελευταίο να περιέχεται σε ποσοστό μικρότερο του 10% στο βάρος. Χρησιμοποιείται συχνά όταν φτιάχνουμε σαγανάκι (την κόβουμε δηλαδή σε τριγωνικά κομματάκια, την βουτάμε σε καρυκευμένο αλεύρι και την τηγανίζουμε ελαφρά). Είναι παρόμοια με το κεφαλοτύρι και μερικές φορές το αντικαθιστά. Η κεφαλογραβιέρα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συλλήψεις σε Κυκλάδες: Ναρκωτικά, πλαστά έγγραφα, παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και καταστημάτων

Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Τήνος, Μήλος και Πάρος στο επίκεντρο των αστυνομικών επιχειρήσεων – Όλες οι υποθέσεις των τελευταίων ημερών

Φεστιβάλ Νάξου: Ο Ross Daly με το μοναδικό κουαρτέτο του στον Πύργο Μπαζαίου

Τέσσερις σπουδαίοι μουσικοί συναντιούνται για μια βραδιά που υπερβαίνει τον χρόνο και τα όρια των παραδόσεων – Τετάρτη 13 Αυγούστου

Φιλώτι Νάξου, 62η Εθελοντική Αιμοδοσία: Γίνε ο ήρωας κάποιου!

Τρεις ημέρες προσφοράς ζωής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών – Στηρίξτε την τράπεζα αίματος του χωριού

Γλινάδο Νάξου – Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο Μονύδριο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων: Μια νέα σελίδα πίστης και ιστορίας

Με λαμπρότητα και συγκίνηση τελέστηκαν τα θυρανοίξια του ιστορικού μοναστηριακού συγκροτήματος, παρουσία πλήθους πιστών και επισήμων

Βασίλης Φλεριανός: «Η Πορτάρα είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας – Χρειάζεται φύλαξη, σεβασμό και θεσμική συνεργασία»

Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Νάξου για την περίφραξη του μνημείου και η πρόταση για μια θεσμική, μόνιμη λύση.

ΑΠ.Α.Σ. Νάξου: Ο Γιώργος Ντούσιας, η νέα μεταγραφική προσθήκη στο ρόστερ

Ο ταλαντούχος γκαρντ ενισχύει την περιφερειακή γραμμή της ομάδας – Εμπειρία και φρεσκάδα για τη νέα σεζόν

Κατανυκτικός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου

Η Μονή προσκαλεί τους πιστούς να ζήσουν το «Πάσχα του Καλοκαιριού» σύμφωνα με το Αγιορειτικό τυπικό – Το αναλυτικό πρόγραμμα των ακολουθιών 14 & 15 Αυγούστου

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε από τη ζωή (πνίγηκε) η σπουδαία ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή στους Φούρνους Ικαρίας

Η αγαπημένη ηθοποιός πνίγηκε τραγικά ενώ κολυμπούσε – Μια καριέρα γεμάτη σπουδαίους ρόλους στο θέατρο και την τηλεόραση

Δραματική διάσωση ανοιχτά της Μυκόνου – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες του ιστιοφόρου

Με σπασμένο κατάρτι και εν μέσω ισχυρών ανέμων, το σκάφος εξέπεμψε SOS – Σημαντική η συνδρομή του “Blue Star Delos”

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)