Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕπιμελητήριο Κυκλάδων: Η τυροκομεία Κυκλάδων στο δρόμο για την Unesco

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Η τυροκομεία Κυκλάδων στο δρόμο για την Unesco

|

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 12 Δεκεμβρίου η συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την Προετοιμασία του Φακέλου Υποψηφιότητας για την εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003) της «Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναλυτική ενημέρωση ως προς τις δυνατότητες που παρέχει η Σύμβαση της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της ζωντανής κληρονομιάς.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά η διαδικασία και τα στάδια που περιλαμβάνει η συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων καταρχάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη συνέχεια στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO, καθώς και οι δυνατότητες που παρέχει η επιτυχία της προσπάθειας αυτής σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της τυροκομικής ταυτότητας των Κυκλάδων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σημαντική αναφορά έγινε και στα μέτρα διαφύλαξης, προκειμένου να υποστηριχθεί η μετάδοση της πολύτιμης γνώσης και παράδοσης και στις νεότερες γενιές. Ιδιαίτερα τονίστηκαν η σημασία και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο κλάδος της τυροκομίας και αλλά και οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων από τη διαδικασία αυτή, μέσα από την ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα των προϊόντων της τυροκομίας, τον εμπλουτισμό του θεματικού τουρισμού της γαστρονομίας των νησιών και την ενδυνάμωση ενός σημαντικού στοιχείου της πολιτισμικής ταυτότητας των νησιών και των κατοίκων τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τη Δ/ντρια της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων κ. Γιάννη Ν. Δρίνη και την κα Ιωάννα Τζαβάρα, στέλεχος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, ενώ από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ο πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος εξήρε τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος για την διατήρηση της πολιτιστικής και πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης των Κυκλάδων που παράλληλα θα συμβάλει στην ανάδειξη και αναγνώριση της αξίας των κυκλαδικών προϊόντων και στην ενίσχυση του πρωτογενούς και αγροδιατροφικού τομέα των νησιών.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει από δράσεις και πρωτοβουλίες όπως το δίκτυο AegeanCuisine.

 

Στη σύνταξη του φακέλου θα συμμετέχει εθελοντικά ο κ. Δημήτρης Ρουσουνέλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων σχετικά με τη γαστρονομία των Κυκλάδων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από κτηνοτρόφους, τυροκόμους και επιχειρηματίες της εστίασης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και ερευνητές, οι οποίοι κατέθεσαν σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Naxos Summer Camp 2025: Καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα, παιχνίδι και νέες εμπειρίες!

Από 30 Ιουνίου στον Άη Γιώργη – Κολύμβηση, survivor games, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, χορός και πολύ γέλιο για παιδιά 4-14 ετών!

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.