Αντίδραση. Αμεση και χωρίς δεύτερες κουβέντες. Ζητούμενο η αποκατάσταση της αλήθειας. Και βέβαια η παύση οικειοποίηση προϊόντων που δεν είναι ενός οργανισμού. Δεν μπορεί την μία ημέρα η ΕΑΣ Νάξου να ζητάει από την Κυβέρνηση παρέμβαση για το θέμα του βαπτίσματος προϊόντων και την άλλη να οικειοποιείται προϊόντα που δεν είναι αποκλειστικά δικά της…
Ο Νίκος Πιτταράς, ο άνθρωπος πίσω από το “Τυροκομείο Πιτταρά” αντιδρά: “Αναγκάζομαι να καλέσω πλέον δημόσια την ΕΑΣ Νάξου και τον Πρόεδρό της, να αποκαταστήσουν την αλήθεια, ότι δηλαδή η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ βρέθηκε 7η στη λίστα του Taste Atlas και να μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους”.. Ξεκάθαρα και απλά η ενημέρωση μέσω δελτίου από την διεύθυνση του Τυροκομείου Πιτταρά.
Ο λόγος της αντίδρασης; “Οι παρουσιάσεις της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και οι δηλώσεις του Προέδρου της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες την ανωτέρω διάκριση έλαβε δήθεν «η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της ΕΑΣ Νάξου»”. Μάλιστα, χρησιμοποιεί την έκφραση ” αλγεινή εντύπωση” και τονίζει ότι το εν λόγω προϊόν παράγεται από τέσσερις παραγωγούς – επιχειρήσεις και όχι από έναν στην Νάξο.
Οπως είναι γνωστό, πρόσφατα, μέσω της σελίδας Τaste Atlas (σ.σ. διεθνής λίστα αξιολόγησης) η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ βρέθηκε στην 7η θέση στον κόσμο με τα καλύτερα τυριά του 2023….
Αναλυτικά, το δελτίο Ενημέρωσης που μάλιστο συνοδεύεται και από το από τις 12/07/2022 e-mail μου προς την ΕΑΣ Νάξου με ανάλογο περιεχόμενο μετά την περσινή κίνηση της “Ενωσης” να οικειοποιηθεί την διάκριση της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ.
” Με ιδιαίτερη περηφάνια, σαν παραγωγός Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, σαν Ναξιώτης και σαν Έλληνας, πληροφορήθηκα ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ βρίσκεται μέσα στην πρώτη επτάδα της διεθνούς λίστας αξιολόγησης τυριών Taste Atlas.
Το εν λόγω προϊόν (Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ) παράγεται στη Νάξο από τέσσερις παραγωγούς.
Προκαλούν συνεπώς αλγεινή εντύπωση οι παρουσιάσεις της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και οι δηλώσεις του Προέδρου της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες την ανωτέρω διάκριση έλαβε δήθεν «η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της ΕΑΣ Νάξου».
Όπως είχα υπενθυμίσει εγγράφως στον κ. Πρόεδρο όταν στις 12.7.2022 οικειοποιήθηκε και πάλι δημοσίως την ίδια διάκριση, η έρευνα της Taste Atlas αφορά το προϊόν Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ γενικά και όχι φυσικά το προϊόν μιας συγκεκριμένης επιχείρησης. Προφανώς και θα χαρακτηρίζαμε κακόπιστο έναν παραγωγό ιταλικής παρμεζάνας, που θα δήλωνε δημοσίως ότι η δική του παρμεζάνα είναι πρώτη στη λίστα της Taste Atlas.
Το τυροκομείο μου «ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΙΤΤΑΡΑ» είναι το κομμάτι μιας διπλά καθετοποιημένης μονάδας «παραγωγή ζωοτροφών – κτηνοτροφική μονάδα – τυροκομείο», που επεξεργάζεται το γάλα από την κτηνοτροφική μου μονάδα και μόνο. Παράγω ζωοτροφές σε ιδιόκτητα και ενοικιαζόμενα κτήματα με καθοδήγηση γεωπόνων με εμπειρία δεκαετιών με τεράστιο μηχανολογικό εξοπλισμό που θα ζήλευαν πολλές μονάδες της Ευρώπης. Η κτηνοτροφική μου μονάδα αριθμεί πάνω από 500 βοοειδή εκ των οποίων 200 αρμεγόμενα με παραγωγή σχεδόν 3000 τόνων γάλακτος κατ’ έτος και είναι η μεγαλύτερη κτηνοτροφική μονάδα που βρίσκεται σε ελληνικό νησί.
Με την αρωγή και τη συνεχή παρακολούθηση του κτηνιάτρου αδελφού μου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μιας και τα ζώα μου έχοντας ατομικούς πομπούς παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο από υπολογιστή, έχω καταφέρει σήμερα να παράγω πάνω από το 20% του αγελαδινού γάλακτος που παράγεται στη Νάξο το οποίο επεξεργάζομαι στο τυροκομείο μου.
Η επιχείρησή μου έχει λάβει πρώτη στην Ελλάδα
1. Πιστοποίηση για την καλή διαχείριση και ευζωία των παραγωγικών της ζώων
2. Πιστοποίηση για την μη χρήση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.
Τα προϊόντα μου, όποτε έχουν κριθεί σε διεθνείς και ελληνικές αξιολογήσεις καταλαμβάνουν πάντα τις πρώτες θέσεις. Επιπλέον, πριν διακινηθεί η γραβιέρα μου στην αγορά, η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ δεν είχε βρεθεί ούτε καν στην πρώτη χιλιάδα της λίστας του Taste Atlas. Δεν εμφανίστηκα όμως στα ΜΚΔ και στα ΜΜΕ ισχυριζόμενος ότι η Γραβιέρα Νάξου Πιτταρά κατέλαβε την τρίτη πέρυσι και την έβδομη φέτος θέση στη λίστα του Taste Atlas, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αφενός ψευδές και αφετέρου κακόπιστη προσπάθεια οικειοποίησης μιας διάκρισης που αφορά εν γένει το προϊόν «Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ», η οποία έχει κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών χάρη στις προσπάθειες όλων των παραγωγών.
Αναγκάζομαι να καλέσω πλέον δημόσια την ΕΑΣ Νάξου και τον Πρόεδρό της να αποκαταστήσουν την αλήθεια, δηλαδή ότι η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ βρέθηκε 7η στη λίστα του Taste Atlas και να μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους.
Παρακαλώ όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας που επικοινώνησαν τις ανωτέρω αναληθείς δηλώσεις να επανορθώσουν εκθέτοντας την πραγματικότητα στους τηλεθεατές – ακροατές – αναγνώστες τους.
Συνημμένα: το από τις 12/07/2022 e-mail μου προς την ΕΑΣ Νάξου, οι πιστοποιήσεις της επιχείρησής μου, οι διακρίσεις των προϊόντων μου και ο σύνδεσμος του Taste Atlas που λέει που μπορείτε να γευτείτε και να αγοράσετε την Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ.
Οι διακρίσεις
MTA 2023-2020
Η επιστολή προς την ΕΑΣ Νάξου
Δηλώσεις Προέδρου και Υπεύθυνου Επικοινωνίας 12.07.2022