Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάPastra Cretonaxiosa - ExcellenSeas: Κολυμπάμε Νάξο - Σχοινούσα για καλό σκοπό

Pastra Cretonaxiosa – ExcellenSeas: Κολυμπάμε Νάξο – Σχοινούσα για καλό σκοπό

|

Κυριακή 23 Οκτώβριος 2022… Με νέο πρόσωπο τον Ναξιώτη Βασίλη Σοφικίτη – Παγκόσμιο πρωταθλητή Νέων κολύμβησης – τα μέλη της Pastra Cretonaxiosa κάλυψαν κολυμπώντας σε σχεδόν δέκα ώρες την απόσταση των 35 χιλιομέτρων ανάμεσα σε Νάξο και Ηρακλειά (photo στο κείμενο).

Δράση που γίνεται σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια για καλό σκοπό… Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολυμπάει για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas σε όλες τις θάλασσες μας, τιμώντας τους υποτρόφους του προγράμματος Excellenseas. Και πέρυσι έγινε για πρώτη φορά στις Μιρκές Κυκλάδες γιατί υπήρχε λόγος. Η Ειρήνη Πράσινου από τη Δονούσα, πέρασε τη πόρτα της Φιλοσοφικής Αθηνών.

Φέτος, η ομάδα, η παρέα της Pastra Cretonaxiosa επιστρέφει και πάλι στις Μικρές Κυκλάδες.  Πότε και με ποια διαδρομή;  Το διήμερο 24 – 25 Σεπτεμβρίου (ανάλογα και τον καιρό) κι αφορά τον κολυμβητικό διάπλου όπου θα καλυφθεί απόσταση 40 χιλιομέτρων, από τη Χώρα της Νάξου έως την Σχοινούσα, με τη μορφή σκυταλοδρομίας. Και θα κολυμπήσουν οι: Ευγενία Τζαννίνη, Σωτήριος Πάστρας, Απόστολος Τσαγκαράκης, Ευάγγελος Ζουρμπάκης, Κωνσταντίνος Μίχος, Βασίλειος Μαρούλης και Βασίλειος Σοφικίτης.  Και επειδή ομάδα που   κερδίζει δεν αλλάζει, μαζί τους θα είναι ο και Γιάννης Ξενάκης.

Ο δε  φετινός αγώνας αφιερώνεται στους πληγέντες των πρόσφατων πυρκαγιών και πλημμυρών και ιδιαίτερα στους φοιτητές των περιοχών αυτών. Μάλιστα, η δράση όπως είναι γνωστό τελεί υπό την αιγίδα της της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

iraklia_3

Το σχετικό δελτίο ενημέρωσης αναφέρει:

Η  ομάδα της Pastra Cretonaxiosa, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ετοιμάζεται να υλοποιήσει τον καθιερωμένο ετήσιο κολυμβητικό διάπλου προς τιμήν των αριστούχων μαθητών των μικρών ακριτικών νησιών της Ελλάδας.

Η παραπάνω δράση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα λάβει χώρα κατά το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου 2023.

Σκοπός της συμβολικής αυτής κίνησης είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ώστε να ενισχύσει οικονομικά το έργο των «Θαλασσών Αριστείας» (ExcellenSeas).

Ο φετινός αγώνας αφιερώνεται στους πληγέντες των πρόσφατων πυρκαγιών και πλημμυρών και ιδιαίτερα στους φοιτητές των περιοχών αυτών.

Για την τρέχουσα χρονιά, η αποστολή της ομάδας αφορά κολυμβητικό διάπλου κατά τον οποίο θα καλυφθεί απόσταση 40χιλιομέτρων, από τη Χώρα της Νάξου έως την Σχοινούσα, την οποία, τα μέλη της κολυμβητικής ομάδας θα διανύσουν με τη μορφή σκυταλοδρομίας.

Στον κολυμβητικό διάπλου θα λάβουν μέρος οικολυμβητές: Ευγενία Τζαννίνη, Σωτήριος Πάστρας, Απόστολος Τσαγκαράκης, Ευάγγελος Ζουρμπάκης, Κωνσταντίνος Μίχος, Βασίλειος Μαρούλης και Βασίλειος Σοφικίτης.

sto-proedriko-megaro-i-kolumbitiki-omada-pastra-cretonaxiosa

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα υποτροφιών  «ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» ExcellenSeas

Το πρόγραμμα «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της κολυμβητικής ομάδας ανοιχτής θάλασσας PastraCretonaxiosa. Τα μέλη της ομάδας, κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και επικοινωνώντας με τις τοπικές κοινωνίες, απέκτησαν άμεση αντίληψη των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών των μικρών ακριτικών νησιών της χώρας μας. Για το λόγο αυτό, η ομάδα έθεσε ως στόχο των κολυμβητικών της εξορμήσεων την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την συγκέντρωση πόρων, για την παροχή οικονομικής στήριξης με τη μορφή υποτροφίας για φοιτητές από τα νησιά αυτά, υπό την αιγίδα μάλιστα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ξεκινώντας το 2018, με την παράδοση μίας υποτροφίας στη μοναδική απόφοιτο του Λυκείου Άη Στρατή, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε ένα πρόγραμμα στηριζόμενο από ένα ευρύ φάσμα εταιριών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Intrasoft International, Eugenia Giannini and Associates Law Firm, Athens International Airport, GrantThornton, AtticaGroup, Boston Consulting Group, MGCode, Sofren N.Y., Ιονικής Ξενοδοχειακής, Μοτοδυναμική,ElectraHotels, SANI Resort, ERGOΑσφαλιστική  ΤΕΜΕΣ, Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΕΤΕ, HELLENiQ ENERGY και άλλων. Οι οργανισμοί και οι εταιρίες αυτές στηρίζουν τη λειτουργία του προγράμματος αλλά και αναλαμβάνουν τη χορηγία των υποτροφιών.

Όραμα του ExcellenSeas αποτελεί η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των ακριτικών νησιών μέσω της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής προόδου των νέων των νησιών αυτών. Ειδικότερα, στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η επιβράβευση και η ενίσχυση άριστων μαθητών και μαθητριών των ακριτικών μας νησιών, που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστημιακές σχολές, αλλά χρειάζονται υποστήριξη για να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος των σπουδών. Έτσι, μέσω στοχευμένης χρηματικής ενίσχυσης (έως 7.000€ ετησίως) και συμβουλευτικής καθοδήγησης, υπό την αιγίδα της Επιστημονικού Συμβουλίου του προγράμματος, χορηγούμε υποτροφίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών. Το πρόγραμμα επίσης παρέχει στους υπότροφους τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, αναλόγως του αντικειμένου σπουδών τους.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, καθώς και από διακεκριμένες για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους επίπεδο προσωπικότητες. Κομβικό έργο του Συμβουλίου αποτελεί η επιλογή των υποτρόφων και η στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης. Επιπλέον όμως, και η παροχή πολύτιμου συμβουλευτικού έργου κατά το επόμενο στάδιο, αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης τους.

Νάξος - Pastra Cretonaxiosa
Νάξος – Pastra Cretonaxiosa

Ήδη, το πρόγραμμα ExcellenSeasέχει απονείμει 34 υποτροφίες κατά τα έτη 2018, 2019, 2020,2021 και 2022, σε μαθητές και μαθήτριες από νησιά όπως η Δονούσα, η Αστυπάλαια, το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, ο ΆηΣτράτης, η Νίσυρος, η Χάλκη, τα Ψαρά, η Κάσος, οι Λειψοί και οι Φούρνοι, που σήμερα φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας. Η στήριξη που έχουν λάβει οι υπότροφοι σε συμβουλευτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο – ειδικά δεδομένου και του οικονομικού αντίκτυπου της πρόσφατης πανδημίας – αποτελεί βασικό άξονα ώθησης της ακαδημαϊκής τους πορείας.

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε δυναμικά και τις επόμενες χρονιές, προκειμένου να συμβάλλουμε στην πρόοδο και την ανάπτυξη των ακριτικών μας νησιών, και την παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά που προέρχονται από τα νησιά αυτά.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η ομάδα προετοιμάζεται με μεγάλη χαρά για τη νέα δράση, με την οποία θα τιμήσει ξανά τους μαθητές που ξεκινούν την δική τους προσωπική διαδρομή στην επιστήμη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία και το πλαίσιο παροχής των υποτροφιών, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.excellenseas.org .

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».