Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙταλία: Επιπλέον χρεώση δύο ευρώ για άδειο πιάτο (!!!)

Ιταλία: Επιπλέον χρεώση δύο ευρώ για άδειο πιάτο (!!!)

|

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να ακούμε ιστορίες για τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν οι τουρίστες σε νησιά όπως η Μύκονος και η Πάρος, όμως από ό,τι φαίνεται την ίδια τακτική ακολουθούν και στην Ιταλία.

Στη γειτονική χώρα έχουν ξεσπάσει αρκετά σκάνδαλα με αποκαλύψεις όπως για παράδειγμα για το ζευγάρι που χρεώθηκε 2 ευρώ για να του κόψουν το σάντουιτς στη μέση στις όχθες της λίμνης Κόμο ή για τη νεαρή μητέρα στη παραθαλάσσια πόλη Ostia που έπρεπε να πληρώσει 2 ευρώ για να της ζεστάνουν το μπιμπερό του μωρού της στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ένα ζευγάρι τουριστών χρεώθηκε με 60 ευρώ για δύο καφέδες και δύο μικρά μπουκάλια νερό στο ξενοδοχείο Cervo στη Σαρδηνία, αν και ο ιδιοκτήτης είπε στο CNN ότι οι τιμές ήταν ξεκάθαρα γραμμένες στον κατάλογο και η χρέωση αφορά κυρίως τη θέα με τα ακριβά γιοτ που βρίσκονται στο κοντινό λιμάνι.

Οι τουρίστες κλήθηκαν επίσης να πληρώσουν 2 ευρώ για ένα επιπλέον – άδειο! – πιάτο κοντά στο Πορτοφίνο στη βόρεια Ιταλία, και 10 λεπτά για ένα πασπάλισμα κακάο σε έναν καπουτσίνο σε καφέ μπαρ στη λίμνη Κόμο. Η δικαιολόγηση για τη χρέωση ήταν ότι οι ιταλικές καφετέριες σπάνια χρησιμοποιούν κακάο στο καπουτσίνο.

Και δεν είναι μόνο οι εστιάτορες που οδηγούν τις τιμές σε αύξηση. Οι υψηλές τιμές καυσίμων και ενέργειας, έχουν μετατρέψει το καλοκαίρι στην Ιταλία, σε ένα πολύ «ακριβό σπορ».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι η ομάδα προστασίας των καταναλωτών Consumerism No Profit καταγράφει μια εκρηκτική αύξηση 130% στις τιμές σε τουριστικές περιοχές της χώρας αυτό το καλοκαίρι.

Οι πιο εξωφρενικές χρεώσεις εντοπίζονται συνήθως στα παραθαλάσσια μαγαζιά που νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στην Απουλία, ένα σετ κοστίζει κατά μέσο όρο 50 ευρώ τις καθημερινές, όμως η τιμή του διπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα. Και εάν πάει κανείς πιο βόρεια, θα δει ότι οι τιμές για την πρώτη σειρά είναι τριπλάσιες, ξεκινώντας από τα 150 ευρώ τις καθημερινές, ειδικά σε ακριβές περιοχές όπως το Πορτοφίνο.

Σε Αλβανία και Μαυροβούνιο ξεκουράζονται οι Ιταλοί

Οι τιμές έχουν γίνει τόσο ανεξέλεγκτες -περίπου 240% υψηλότερες από άλλους προορισμούς της Μεσογείου- ώστε πολλοί Ιταλοί εγκαταλείπουν τα συνηθισμένα τοπικά στέκια τους για τις διακοπές του Αυγούστου, επιλέγοντας παραθαλάσσιες χώρες όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, που δεν προσφέρουν την ιταλική γοητεία ή κουζίνα, αλλά είναι προσιτές.

«Οι πολύ έντονες αυξήσεις τιμών στους τομείς των αεροπορικών μεταφορών, της διαμονής και των πακέτων διακοπών έχουν αλλάξει ριζικά τις συνήθειες των Ιταλών για τις διακοπές», δήλωσε ο Furio Truzzi της ομάδας παρακολούθησης καταναλωτών Assoutenti.

Ο Truzzi πρόσθεσε ότι οι τιμές δεν θα εμποδίσουν τους Ιταλούς να κάνουν διακοπές, αλλά θα επηρεάσουν τη διάρκεια διαμονής τους.

Παρ΄όλα αυτά, οι ξένοι τουρίστες έχουν υπερκαλύψει τη μείωση, με το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας να προβλέπει ότι 68 εκατομμύρια επισκέπτες θα πάνε στην Ιταλία το καλοκαίρι, αύξηση μεγαλύτερη των τριών εκατομμυρίων, συγκριτικά με τα στοιχεία πριν από την πανδημία. Οι τουρίστες είναι ευκολότερος στόχος από τους ντόπιους στην εκτίναξη των τιμών και τις αδικαιολόγητες χρεώσεις.

Η Ιταλία είναι «hot» προορισμός για όσους αποζητούν την πολυτέλεια

Αν και οι υψηλές τιμές μπορεί να επηρεάζουν τον μέσο τουρίστα, ο τουρισμός πολυτελείας έχει αυξηθεί φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας, το οποίο λέει ότι ο αριθμός-ρεκόρ των 11,7 εκατομμυρίων ταξιδιωτών θα μείνουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Ιταλία αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα αρχεία κρατήσεων.

«Τον Αύγουστο, ο τουρισμός υψηλής ποιότητας συνεχίζει να αναπτύσσεται, σε αντίθεση με τον κανονικό τουρισμό», έγραψε ο Antonio Coviello, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Ιταλίας σε μια έκθεση για τα πολυτελή ταξίδια που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα.

moneyreview.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χρυσή η Εθνική πόλο γυναικών, παγκόσμιες πρωταθλήτριες μετά από 14 χρόνια

Μετά από μια ονειρική πορεία και έναν τελικό για την ιστορία, τα χρυσά κορίτσια της Ελλάδας θριάμβευσαν επί της Ουγγαρίας (12-9) και ανέβηκαν ξανά στην κορυφή του κόσμου

Δανακός: Θυρανοίξια με κατάνυξη και ιστορική βαρύτητα στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

Οκτώ αιώνες ιστορίας συνάντησαν τη σύγχρονη ευλάβεια στο ανακαινισμένο κοιμητηριακό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου στον Δανακό, με την παρουσία του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, αισθητός σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και προκάλεσε ανησυχία σε ευρύ γεωγραφικό φάσμα – Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Ο Πύργος του Χειμάρρου «σηκώνεται» ξανά, σε πλήρη εξέλιξη το έργο αποκατάστασης στη Νάξο

Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία των Κυκλάδων αποκτά ξανά φωνή: ξεκίνησαν οι πρώτες φάσεις αναστήλωσης – Στόχος η ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου: “Όχι άλλα λόγια, ώρα για πράξεις υπέρ των εργαζομένων στους νησιωτικούς δήμους”

Αιχμηρή ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά των κυβερνητικών βουλευτών, με αφορμή τα χρόνια προβλήματα προσωπικού και υποδομών στους δήμους των Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη Σύρο: “Τα νησιά μας δεν κλείνουν την πόρτα στον κόσμο”

Μετά τα επεισόδια παρεμπόδισης αποβίβασης Ισραηλινών επισκεπτών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων καλεί σε ψυχραιμία, σεβασμό και προστασία της εικόνας των προορισμών μας

Δανακός Νάξου: Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη ξαναγεννήθηκε, οκτώ χρόνια υπομονής, πίστης και προσφοράς

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του κοιμητηριακού ναού στον Δανακό, ένα ανεικονικό βυζαντινό μνημείο που αποκαταστάθηκε με σεβασμό στην Ιστορία και την Πίστη

Πάρος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η λειτουργία του τμήματος Chef της ΣΑΕΚ Σύρου

Μεγάλη προσπάθεια, σημαντικές συνεργασίες και τοπική επιμονή οδήγησαν στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαγγελματικής κατάρτισης στην Πάρο – Ο Δήμος αιτείται τη συνέχιση λειτουργίας του τμήματος

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της