Τετάρτη σήμερα και η πρόταση της ημέρας για ένα εύκολο φαγητό έχει άρωμα Νάξου… Μακαρονάδα νησιώτικη με φουρνιστή ντομάτα και ξινοτύρι Νάξου. Επίκαιρη και εξαιτίας της γιορτής του Βοσκού που είχαμε πριν μερικές ημέρες στην Κωμιακή
Οι ντομάτες που ψήνονται στον φούρνο με σκόρδο και θυμάρι είναι το μυστικό της νοστιμιάς τούτης της μακαρονάδας. Μελώνουν, γλυκαίνουν και ταιριάζουν εξαιρετικά με το ξινοτύρι
Υλικά
Μερίδες: 4-5
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε νησιώτικη μακαρονάδα με φουρνιστή ντομάτα και ξινοτύρι Νάξου, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, κόβουμε κάθε μία στα τέσσερα και αφαιρούμε τα σπόρια.
- Τις απλώνουμε σε ταψάκι, τις περιχύνουμε με 40 ml από το λάδι και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, το θυμάρι και το σκόρδο.
- Ψήνουμε, τις ντομάτες, για 20 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τις ντομάτες, το λεμονόχορτο (αν βάλουμε), το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ελιές.
- Μοιράζουμε τη νησιώτικη μακαρονάδα με τη φουρνιστή ντομάτα σε πιάτα και ρίχνουμε από πάνω λίγο ξινοτύρι και λίγο βασιλικό.
Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να ετοιμάσουμε μεγάλη ποσότητα από τις ντομάτες, να τις ψήσουμε στους 90°C για 4 ώρες και μετά να τις φυλάξουμε σε λάδι, μέσα σε καλά κλεισμένο βάζο ,στο ψυγείο. Θα αναβαθμίσουν ένα απλό πιλάφι, βραστά λαχανικά, αλλά και όσπρια.