Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΥπουργείο Υγείας: Ετοιμάζεται πτητικό δίκτυο μεταφοράς ασθενών

Υπουργείο Υγείας: Ετοιμάζεται πτητικό δίκτυο μεταφοράς ασθενών

|

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο χώρο της Υγείας με αλλαγές στο χάρτη των υγειονομικών περιφερειών – Διασύνδεση των Ιονίων νήσων με τριτοβάθμια νοσοκομεία (Κέρκυρα, Λευκάδα με Ιωάννινα, Κεφαλλονία, Ζάκυνθος με Ρίο) – Τι αποκάλυψε για το θέμα της συγκοινωνίας με την ίδρυση πτητικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα με τη Σύρο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Κυκλάδες 

Στην αναγκαιότητα αλλαγών στο χάρτη των υγειονομικών περιφερειών της χώρας και της διασύνδεσης των Ιονίων νήσων με τα τριτοβάθμια νοσοκομεία των Ιωαννίνων και του Ρίο, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στο 7ο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο των Ιονίων που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Μαζί με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθου αναφέρθηκαν στα θέματα Υγείας και όπως τόνισε ο κος Πολάκης η 6η  Υγειονομική περιφέρεια διχοτομείται και η Κέρκυρα με την Λευκάδα θα ενταχθούν στην νέα που θα δημιουργηθεί στην Ήπειρο. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά σε αυτή την περίοδο επέλεξαν τη βέλτιστη λύση θέλοντας να έχουν ως σημείο αναφοράς ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο.Κάτι αντίστοιχο θα γίνει σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο όπου παραμένουν στην 6η ΥΠΕ με σημείο αναφοράς την Πάτρα.

“Η νέα υγειονομική περιφέρεια θα είναι ένας γεωγραφικός χώρος, στον οποίο υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που αντιμετωπίζουν τα βασικά προβλήματα υγείας του πληθυσμού, και δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης που καλύπτουν ευρύτερες περιοχές, καθώς και ένα ή δύο τριτοβάθμια νοσοκομεία στα οποία θα καταλήγουν τα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άλλες δομές” ανέφερε.

“Ο ορισμός της υγειονομικής περιφέρειας σχετίζεται και με την ροή των ασθενών” παρατήρησε ο αν. υπουργός Υγείας, “και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι είμαστε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει ανεπτυγμένη περιφερειακή συγκοινωνία και σχεδόν όλοι διασυνδέονται μέσω των Αθηνών.

Στην περιοχή των Ιονίων συμβαίνει ό,τι και στα νησιά του Αιγαίου: Οι αποστάσεις στην περιοχή του Ιονίου είναι μεγάλες και δεν υπάρχει συγκοινωνία που να διευκολύνει, ούτε το πληθυσμιακό κριτήριο που να επιτρέπει την δημιουργία ενός τριτοβάθμιου κέντρου. Η Δυτική Μακεδονία για παράδειγμα, έχει τέσσερα νοσοκομεία δευτεροβάθμια, όμως το τριτοβάθμιο είναι στη Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα στο βόρειο Ιόνιο το τριτοβάθμιο νοσοκομείο και με καλή συγκοινωνιακή σύνδεση είναι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων. Για το Νότιο Ιόνιο, το τριτοβάθμιο νοσοκομείο με το οποίο επίσης υπάρχει καλή συγκοινωνιακή σύνδεση είναι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Για να δημιουργηθεί στην Κέρκυρα ή στην Κεφαλονιά τριτοβάθμιο νοσοκομείο, πρέπει να δημιουργηθεί και συγκοινωνία που να επιτρέπει ταχύτερη μεταφορά ανάμεσα στα Ιόνια νησιά, κάτι που δε μπορεί να γίνει γιατί μεσολαβεί θάλασσα”.

“Σε άλλη βάση έχουμε σχεδιάσει και το σύστημα των αεροδιακομιδών και το υλοποιούμε παρά την στενότητα που υπάρχει” ανέφερε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

“Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε εκτός από τα 20 με 22 εκατ. ευρώ που είναι η χρηματοδότηση του κρατικού Προϋπολογισμού για το ΕΚΑΒ, εξασφαλίσαμε πόρο 12 με 13 εκατ. ευρώ το χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ για την χρηματοδότηση αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών” σημείωσε ο Π. Πολάκης.

Είπε επίσης, ότι με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, θα επισκευαστούν τα τρία ελικόπτερα που επειδή δεν είχαν σύμβαση συντήρησης είχαν ακινητοποιηθεί, και θα αγοραστούν δυο αεροπλάνα διακομιδών, που θα προσφέρουν τεράστια οικονομία κλίμακος σε σχέση με τις διακομιδές που γίνονται με τα C130.

“Η Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να τα κινεί. Έτσι φτιάχνουμε ένα δίκτυο πτητικό σε όλη τη χώρα με βάση στη Σύρο, τη Ρόδο, το ‘Ακτιο, τα Μέγαρα, τη Χαλκιδική” διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.