Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στη Πάρο ώθησαν την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νάξου να βάζει σε ζώνη ελέγχου τις περιοχές της πεδινής Νάξου και δη τα δυτικά παράλια από Καστράκι έως και τη Γαλήνη
Στην Πάρο και με τη …βούλα επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι έχουν εντοπιστεί 10 εκτροφείς με κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. Κι αυτό ώθησε την Κτηνιατρική Υπηρεσία του νησιού να προχωρήσει αφενός στην επιβεβαίωση των κρουσμάτων αφετέρου στην ενημέρωση των κατοίκων του νησιού τι πρέπει να προσέχουν τονίζοντας ότι η νόσος δεν επηρεάζει τον άνθρωπο. Και επίσης ανέφερε ότι εφαρμόζονται όλα τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης ζητώντας να γίνονται τακτικά εντομοκτονίες τόσο στα ζώα όσο και στους γύρω χώρους.
Η είδηση αυτή όμως έφερε αναστάτωση στη Νάξο συν τις πληροφορίες που όμως διαψεύστηκαν για κρούσματα σε εκτροφείς της ορεινής Νάξου. Όμως, τα στελέχη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας στο νησί δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Έχουν προχωρήσει σε όλους τους δειγματοληπτικούς αιματολογικούς ελέγχους οι οποίοι έως τώρα είναι αρνητικοί και εξέδωσαν παράλληλα ανακοίνωση προς ενημέρωση των κτηνοτρόφων. Και έχουμε τον ορισμό ζώνης ελέγχου…
«Κατόπιν της υπ’ αριθ. 8784/21-10-2014 Απόφασης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ορίζεται ζώνη ελέγχου για τον Καταρροϊκό Πυρετό σε ακτίνα 20 χιλιόμετρα από τις επιβεβαιωμένες εστίες (εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων) στην Πάρο. Συγκεκριμένα στην ζώνη ελέγχου περιλαμβάνονται τα Δ.Δ. Ακρωτήρι, Γαλήνη, Μέλανες, Γαλανάδο, Άνω Ποταμιά, Βίβλος, Σαγκρί, Καστράκι, Μικρή Βίγλα, Αγιάσος, Αγκίδια, Νάξος, Στελίδα και Αγ. Άννα του Δήμου Νάξου της Π.Ε.ΝΑΞΟΥ.
Ο συγκεκριμένος ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και συνεπώς το νόσημα δεν αφορά την Δημόσια Υγεία. Επίσης ο ιός δεν μεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων (χοίροι, πτηνά, σκύλοι και γάτες) παρά ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ και τα ΒΟΟΕΙΔΗ.
Τα ΠΡΟΒΑΤΑ είναι τα πλέον ευαίσθητα. Η μετάδοση του ιού γίνεται με το κουνούπι. Τα νοσούντα ζώα εμφανίζουν υψηλό πυρετό (40-42ο C), έντονο ρινικό έκκριμα, πρήξιμο των βλεφάρων και του προσώπου, δύσπνοια, έντονη απώλεια βάρους, αποβολές, διακοπή ή μείωση της γαλακτοπαραγωγής.
Θεραπεία δεν υπάρχει. Προληπτικά γίνεται ψεκασμός με εντομοκτόνα τους σταύλους και εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ζώα. Τα οχήματα μεταφοράς των ζώων (ΙΧ και ΔΧ) πρέπει να απολυμαίνονται.
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες και όταν υπάρχει υποψία εμφάνισης της νόσου να επικοινωνείτε με το τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου στα εξής τηλέφωνα : 2285-3-61440 ,2285-3-61439,2285-3-61437»