Στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας της Νάξου θα λειτουργήσει το διήμερο 29 και 30 Νοεμβρίου διαβητολογικό ιατρείο με γιατρό που θα έρθει από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα για τον Διαβήτη που έχει ως στόχο τη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την … ύπουλη ασθένεια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως. Και το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου ανακοινώνει τη λειτουργία διαβητολογικού ιατρείου την Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Κίνηση που έρχεται μετά από πρωτοβουλία της κοινής Διοικήτριας κας Μαργαρίτης Μπουραντά…
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «Μετά την επιτυχή λειτουργία του πνευμονολογικού ιατρείου, στο οποίο εξυπηρετήθηκαν δεκάδες ασθενείς του νησιού μας, σας ενημερώνουμε ότι, στο Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Νάξου θα λειτουργήσει και διαβητολογικό ιατρείο την Τρίτη, 29/11/2016 και την Τετάρτη 30/11/2016, από ιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου μετά από πρωτοβουλία της Κοινής Διοικήτριας κυρίας Μπουραντά Μαργαρίτας. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν, να επικοινωνούν για ραντεβού στα τηλέφωνα 2285360501 και 2285360515, από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 8:00πμ έως 14:00μμ».
Τι είναι ο Διαβήτης;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές. Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα sansimera.gr