Ένα νέο φάρμακο, το ubrogepant, φέρνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από ημικρανίες, καθώς για πρώτη φορά αποδεικνύεται αποτελεσματικό όχι μόνο κατά της κεφαλαλγίας, αλλά και στην πρόληψη των προδρομικών συμπτωμάτων, όπως η φωτοφοβία, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι ζαλάδες και η κόπωση.
Η μελέτη φάσης ΙΙΙ που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine από ομάδα ερευνητών του King’s College London, έδειξε ότι η χορήγηση ubrogepant πριν την εκδήλωση του πόνου μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων που προηγούνται της κρίσης ημικρανίας.
Σύμφωνα με τον νευρολόγο Ρομπέρτο Μπέλβις, συντονιστή της Ομάδας Μελέτης Κεφαλαλγίας της Ισπανικής Νευρολογικής Εταιρείας, περίπου το 40-80% των ασθενών βιώνουν προειδοποιητικά συμπτώματα αρκετές ώρες πριν εμφανιστεί ο πονοκέφαλος. Μέχρι σήμερα, οι φαρμακευτικές επιλογές για τη φάση αυτή ήταν περιορισμένες και ανεπαρκείς.
Το ubrogepant, που ανήκει στην κατηγορία των gepants –ανταγωνιστών του υποδοχέα CGRP (Calcitonin Gene-Related Peptide)– παρεμβαίνει στο νευρωνικό μονοπάτι του πόνου, δρώντας σε πρώιμο στάδιο της ημικρανικής κρίσης. Στην έρευνα συμμετείχαν 438 ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν είτε ubrogepant είτε εικονικό φάρμακο (placebo) μόλις εμφάνισαν πρώιμα συμπτώματα, πριν ξεκινήσει ο πόνος.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: βελτίωση της συγκέντρωσης από την πρώτη ώρα, μείωση της φωτοευαισθησίας σε δύο ώρες, και μείωση της κόπωσης και του αυχενικού πόνου σε τρεις ώρες. Παράλληλα, οι ασθενείς ανέφεραν λιγότερες ζαλάδες και ευαισθησία στον ήχο έως και 24 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν placebo.
Η ειδικός Ντάγκνι Χόλε-Λι από τη Γερμανία υπογραμμίζει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως ένα φάρμακο μπορεί να διακόψει την ημικρανία στην προδρομική της φάση, πριν δηλαδή ξεκινήσει η φάση του πόνου.
Παρά τις θετικές ενδείξεις, το ubrogepant δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ευρώπη, και δεν είναι διαθέσιμο στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με τον Δρ. Μπέλβις. Ωστόσο, οι ειδικοί ελπίζουν ότι η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο πρόληψης για όσους μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρόδρομα σημάδια της κρίσης, βελτιώνοντας σημαντικά την καθημερινότητα και την επαγγελματική απόδοση των ασθενών.
Πρόκειται, όπως αναφέρει ο νευρολόγος Τσάρλι Γκάουλ από το Κέντρο Κεφαλαλγίας της Φρανκφούρτης, για μια πιθανή επανάσταση στη διαχείριση της ημικρανίας, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πρόσβαση μόνο σε αναλγητικά που χορηγούνται αφότου ξεκινήσει η κρίση.
Το ubrogepant φαίνεται να προσφέρει καλύτερη ανοχή και πιο στοχευμένη δράση και ίσως αποτελέσει στο μέλλον την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην ημικρανία. Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες που να εστιάζουν ειδικά στη χρήση του κατά την προδρομική φάση, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και να ανοίξει ο δρόμος για έγκριση και διάθεση του φαρμάκου και στην Ευρώπη.