Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΥγείαΤα παιδιά κληρονομούν την εξυπνάδα από τη μαμά, όχι από τον μπαμπά…

Τα παιδιά κληρονομούν την εξυπνάδα από τη μαμά, όχι από τον μπαμπά…

|

Η απομυθοποίηση για τους μπαμπάδες που καμαρώνουν για το πόσο έξυπνο είναι το παιδί τους και πως… την εξυπνάδα του την κληρονόμησε από τα γονίδια του μπαμπά του.

Σύμφωνα με τον Independent, μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα γονίδια της νοημοσύνης μεταφέρονται με το χρωμόσωμα X από την μητέρα. 

Η μητέρα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο έξυπνα θα είναι τα παιδιά της και όχι ο πατέρας ή, τουλάχιστον αυτό θεωρείται πιθανότερο. 

Επιπλέον, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα γονίδια του πατέρα για πιο προηγμένες γνωστικές λειτουργίες πιθανώς, απενεργοποιούνται αυτόματα όταν μεταφέρονται στα παιδιά. 

Έρευνες που έγιναν σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια έδειξαν ότι σε όσα από αυτά χορηγήθηκε επιπλέον δόση γονιδίων της μητέρας ανέπτυξαν μεγαλύτερο εγκέφαλο, αλλά μικρό σώμα. Σε όσα δόθηκαν περισσότερα γονίδια από τον πατέρα, το αποτέλεσμα ήταν μικρότερος εγκέφαλος και μεγαλύτερο σώμα Οι ερευνητές εντόπισαν κύτταρα που περιέχουν μόνο μητρικά ή πατρικά γονίδια σε έξι διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου των ποντικών, τα έξι σημεία που ελέγχουν διαφορετικές γνωστικές λειτουργίες, από τις διατροφικές συνήθειες έως τη μνήμη. 

Τα κύτταρα με τα γονίδια του πατέρα ήταν συσσωρευμένα σε τμήματα του μεταιχμιακού συστήματος, τα οποία εμπλέκονται σε λειτουργίες όπως το σεξ, το φαγητό και η επιθετικότητα. Αλλά οι ερευνητές δεν βρήκαν κύτταρα από την πλευρά του πατέρα στον εγκεφαλικό φλοιό, το σημείο όπου εδράζονται οι προηγμένες γνωστικές λειτουργίες, όπως η λογική, η σκέψη, η γλώσσα και ο προγραμματισμός. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι όπως τα ποντίκια, οι ερευνητές στη Γλασκώβη επιχείρησαν μια διαφορετική προσέγγιση στη διερεύνηση της νοημοσύνης, διαπιστώνοντας ότι τα συμπεράσματα της έρευνας τους πάνω στα ποντίκια επιβεβαιώθηκαν όταν πήραν συνέντευξη από 12.686 νέους ηλικίας μεταξύ 14 και 22, κάθε χρόνο, από το 1994 και μετά. 

Παρότι η έρευνα συνυπολόγισε τους κοινωνικούς παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψει κανείς την ευφυΐα των παιδιών είναι το IQ της μητέρας τους. Πάντως, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η εξυπνάδα είναι μόνο κατά 40% έως 60% θέμα κληρονομικότητας και ότι σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί. Ωστόσο, οι μητέρες, όπως αποδείχθηκε, παίζουν σημαντικό ρόλο και στο «μη γενετικό» μέρος της εξυπνάδας, με κάποιες έρευνες να διαπιστώνουν ότι ένας ισχυρός δεσμός μάνας-παιδιού συνδέεται με την εξυπνάδα. 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι η ασφαλής συναισθηματική σχέση ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί είναι σημαντική για την ανάπτυξη κάποιων τμημάτων του εγκεφάλου. Μετά από εξέταση μιας ομάδας μαμάδων και παιδιών, βρήκαν ότι τα παιδιά που καλύπτουν τις συναισθηματικές και γνωστικές ανάγκες από τις μαμάδες τους μέχρι την ηλικία των 7 ετών, στην ηλικία των 13 ετών έχουν κατά 10% μεγαλύτερο ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη, τη μάθηση και την αντίδραση στο στρες. 

Μία ισχυρή σχέση με τη μητέρα παρέχει στο παιδί το αίσθημα της ασφάλειας που του επιτρέπει να εξερευνήσει τον κόσμο και την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να επιλύει προβλήματα. 

Οι επιστήμονες τονίζουν, πάντως, ότι οι μπαμπάδες δεν πρέπει να απογοητεύονται και επιπλέον, να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους. 

Υπάρχει ελπίδα: Μία σειρά γονιδίων τα οποία σχετίζονται με τη διαίσθηση και τα συναισθήματα μπορεί να περάσουν από τον πατέρα στο παιδί
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θεραπευτική επανάσταση για τη ημικρανία

 Νέο φάρμακο εξαλείφει τα προειδοποιητικά συμπτώματα πριν τον πονοκέφαλο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νίκη αύριο (14/05) για παράταση στη μάχη ανόδου με τον Ιωνικό Νικαίας

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται (14/05, 13:30) τον Ιωνικό Νικαίας στη Νάξο και διεκδικεί την ισοφάριση στη σειρά – Κάλεσμα στον κόσμο για στήριξη και αξιοπρεπή φιλοξενία

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Εκπαιδευτική εμπειρία ζωής για τη Β’ Λυκείου στη Χαλκίδα και την Εύβοια

Πολυήμερη εκδρομή με πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και φυσιολατρικό πρόγραμμα – Ενθουσιασμένοι οι μαθητές από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν

Το Κινητό Πλανητάριο Κρήτης στην Αμοργό: Ένα ταξίδι στο σύμπαν για τους μαθητές του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία αστρονομίας για τους μαθητές της Αμοργού με την υποστήριξη του Δήμου και τη χορηγία της Attica Group

Γιώργος Λάνθιμος – “Bugonia”: Από την Ακρόπολη στην Μήλο για γυρίσματα

Μετά την απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη, ο Γιώργος Λάνθιμος στράφηκε στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων για τη ταινία «Bugonia»

Αντιπαράθεση Πανναξιακού και Ιωνικού Νικαίας ενόψει του Game 4 στη Νάξο

Με φόντο τον τέταρτο τελικό της National League 2, Πανναξιακός και Ιωνικός ανταλλάσσουν ανακοινώσεις για όσα συνέβησαν στον αγώνα της Κυριακής

Τήνος: Σε τροχιά υλοποίησης το νέο λιμάνι – Θετικές ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη Κικίλια

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς ενημερώνει για τις εξελίξεις στα έργα του λιμένα – Δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα μελέτης έως τον Αύγουστο

Στην Ίο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων – Επαφές με επιχειρήσεις και ανοιχτή εκδήλωση για τις προκλήσεις του νησιού

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισκέφθηκε την Ίο στις 6–7 Μαΐου, με επαφές με επιχειρήσεις, φορείς και τον Δήμαρχο, καταγράφοντας ανάγκες και προοπτικές του νησιού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Νάξος: Διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή την Τετάρτη 14/5 λόγω ασφαλτόστρωσης

Εργασίες στο πλαίσιο αποκατάστασης ζημιών στο κρηπίδωμα έναντι της Μυρτιδιώτισσας – Αλλαγές στην κυκλοφορία από τις 07:30 έως τις 14:00

Αναπτυξιακός Νόμος: Νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στη Φολέγανδρο

Η επένδυση της Varsity Hellas Investments εντάχθηκε στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση