Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΤ.Ε. ΚΚΕ Νοτίων Κυκλάδων: "Υγεία - Αυτός είναι ο δρόμος για το...

Τ.Ε. ΚΚΕ Νοτίων Κυκλάδων: “Υγεία – Αυτός είναι ο δρόμος για το λαό των νησιών”

|

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των νησιωτών σε νησιά αλλά και στην Αθήνα, που αποφασιστικά διεκδικούν το δικαίωμά τους στην υγεία. Οι 178 φορείς από 16 νησιά είναι ένα δείγμα από τη δύναμη που έχει ο λαός για να διεκδικήσει το δίκιο του.

Η κατάσταση στις δομές υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Εκεί έχει οδηγήσει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που ζυγίζουν τις ανάγκες του λαού ακόμα και στην υγεία, με τη μεζούρα του κέρδους του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό κλπ.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, του υπουργείου, αλλά και των διοικητών των μονάδων να υποβαθμίσουν το πρόβλημα και να ωραιωποιήσουν την κατάσταση, η πραγματικότητα που βιώνουν οι νησιώτες τους διαψεύδει κατηγορηματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το νοσοκομείο της Σαντορίνης λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο, τα ωράρια τους είναι εξαντλητικά. Ακόμα και οι όποιες προσλήψεις γίνονται αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, λες και σε 6 ή 12 μήνες δεν θα έχουμε ανάγκη από γιατρού. Στο νοσοκομείο της Νάξου η έλλειψη ειδικευμένων ιατρών καθιστά εκτός λειτουργίας τον αξονικό τομογράφο ενώ και το μηχάνημα υπερήχου λειτουργεί μόνο για μία βάρδια για τον ίδιο λόγο. Αποκορύφωμα της διαλυτικής κατάστασης είναι η απουσία γυναικολόγου, ενώ και η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ έχει αφήσει με μόνο ένα ασθενοφόρο όλο το νησί!

Όσον αφορά τα κέντρα υγείας, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, παρότι καλύπτουν νησιά με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετακίνηση των ασθενών. Στην Πάρο και την Ίο η εντατικοποίηση λόγω της υποστελέχωσης χτυπάει κόκκινο με τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται στα όρια του. Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρούνται συνεχώς παραιτήσεις εργαζομένων λόγω αυτων των συνθηκών, καθώς διοικήσεις και διευθύνσεις εναρμονισμένες με την πρακτική του Υπουργείου, επιστρατεύουν την τρομοκρατία και την πίεση απέναντι στις διαμαρτυρίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι απαντήσεις του υπουργείου στην κινητοποίηση των νησιωτών στις αρχές του μήνα, δεν πείθουν κανέναν, αφού επί της ουσίας δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Δε δεσμεύτηκε πάνω στο δίκαιο αίτημα για να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις σε γιατρούς. Όσο δε συμβαίνει αυτό, θα γίνεται αντικειμενικά δύσκολο να έρχεται γιατρός, με δεδομένη την εντατικοποίηση, αλλά και τους χαμηλούς μισθούς. Χώρια που είναι υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης να πετά το μπαλάκι της ευθύνης στους γιατρούς όταν δεν προκηρύσσει όλες τις κενές θέσεις, όταν έχει καθηλωμένους τους μισθούς τους, όταν λείπουν στοιχειώδη μηχανήματα από τα νησιά.

Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος θορύβησαν όμως την κυβέρνηση που έχει βαλθεί να πείσει ότι όλα είναι μια χαρά με δημοσιεύματα και πανηγυρισμούς για ολιγόμηνες συμβάσεις ιατρών σε κάποιες δομές. Επιβεβαιώθηκε ότι η πάλη του λαού των νησιών είναι μονόδρομος για να έχουν πραγματική πρόσβαση σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Μονόδρομος είναι η σύγκρουση με την πολιτική που για το λαό αφήνει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών και για τους επιχειρηματικούς ομίλους μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει η διεκδίκηση για υγεία για όλο το λαό. Για πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων ΠΦΥ και όλων των νοσοκομείων, κόντρα στην πολιτική που συρρικνώνει τις υποδομές υγείας.

Ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

Ο λαός των νησιών να πάρει ακόμα πιο αποφασιστικά την κατάσταση στα χέρια του, δυναμώνοντας τις κινητοποιήσεις του. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται εν όψει της 48ωρης απεργίας, στις 29 και 30 Νοέμβρη, των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Άγιος Προκόπιος: Ο δρόμος των θαυμάτων (και των κορναρισμάτων)

Όταν η ελληνική φιλοξενία συναντά τον αστικό σουρεαλισμό – το οδικό χάος γίνεται εμπειρία ζωής στην πιο πολυσύχναστη τουριστική γωνιά της Νάξου.

Νάξος – Λυώνας: Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία για το συρματόπλεγμα

Τρεις επιστήμονες με βαθιά προσωπική σχέση με τον Λυώνα αντιδρούν στη νέα εικόνα του οικισμού και καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για «επένδυση στον διχασμό» και «αισθητική βαρβαρότητα»