Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΤ.Ε. ΚΚΕ Νοτίων Κυκλάδων: "Υγεία - Αυτός είναι ο δρόμος για το...

Τ.Ε. ΚΚΕ Νοτίων Κυκλάδων: “Υγεία – Αυτός είναι ο δρόμος για το λαό των νησιών”

|

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των νησιωτών σε νησιά αλλά και στην Αθήνα, που αποφασιστικά διεκδικούν το δικαίωμά τους στην υγεία. Οι 178 φορείς από 16 νησιά είναι ένα δείγμα από τη δύναμη που έχει ο λαός για να διεκδικήσει το δίκιο του.

Η κατάσταση στις δομές υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Εκεί έχει οδηγήσει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που ζυγίζουν τις ανάγκες του λαού ακόμα και στην υγεία, με τη μεζούρα του κέρδους του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό κλπ.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, του υπουργείου, αλλά και των διοικητών των μονάδων να υποβαθμίσουν το πρόβλημα και να ωραιωποιήσουν την κατάσταση, η πραγματικότητα που βιώνουν οι νησιώτες τους διαψεύδει κατηγορηματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το νοσοκομείο της Σαντορίνης λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο, τα ωράρια τους είναι εξαντλητικά. Ακόμα και οι όποιες προσλήψεις γίνονται αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, λες και σε 6 ή 12 μήνες δεν θα έχουμε ανάγκη από γιατρού. Στο νοσοκομείο της Νάξου η έλλειψη ειδικευμένων ιατρών καθιστά εκτός λειτουργίας τον αξονικό τομογράφο ενώ και το μηχάνημα υπερήχου λειτουργεί μόνο για μία βάρδια για τον ίδιο λόγο. Αποκορύφωμα της διαλυτικής κατάστασης είναι η απουσία γυναικολόγου, ενώ και η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ έχει αφήσει με μόνο ένα ασθενοφόρο όλο το νησί!

Όσον αφορά τα κέντρα υγείας, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, παρότι καλύπτουν νησιά με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετακίνηση των ασθενών. Στην Πάρο και την Ίο η εντατικοποίηση λόγω της υποστελέχωσης χτυπάει κόκκινο με τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται στα όρια του. Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρούνται συνεχώς παραιτήσεις εργαζομένων λόγω αυτων των συνθηκών, καθώς διοικήσεις και διευθύνσεις εναρμονισμένες με την πρακτική του Υπουργείου, επιστρατεύουν την τρομοκρατία και την πίεση απέναντι στις διαμαρτυρίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι απαντήσεις του υπουργείου στην κινητοποίηση των νησιωτών στις αρχές του μήνα, δεν πείθουν κανέναν, αφού επί της ουσίας δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Δε δεσμεύτηκε πάνω στο δίκαιο αίτημα για να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις σε γιατρούς. Όσο δε συμβαίνει αυτό, θα γίνεται αντικειμενικά δύσκολο να έρχεται γιατρός, με δεδομένη την εντατικοποίηση, αλλά και τους χαμηλούς μισθούς. Χώρια που είναι υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης να πετά το μπαλάκι της ευθύνης στους γιατρούς όταν δεν προκηρύσσει όλες τις κενές θέσεις, όταν έχει καθηλωμένους τους μισθούς τους, όταν λείπουν στοιχειώδη μηχανήματα από τα νησιά.

Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος θορύβησαν όμως την κυβέρνηση που έχει βαλθεί να πείσει ότι όλα είναι μια χαρά με δημοσιεύματα και πανηγυρισμούς για ολιγόμηνες συμβάσεις ιατρών σε κάποιες δομές. Επιβεβαιώθηκε ότι η πάλη του λαού των νησιών είναι μονόδρομος για να έχουν πραγματική πρόσβαση σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Μονόδρομος είναι η σύγκρουση με την πολιτική που για το λαό αφήνει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών και για τους επιχειρηματικούς ομίλους μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει η διεκδίκηση για υγεία για όλο το λαό. Για πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων ΠΦΥ και όλων των νοσοκομείων, κόντρα στην πολιτική που συρρικνώνει τις υποδομές υγείας.

Ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

Ο λαός των νησιών να πάρει ακόμα πιο αποφασιστικά την κατάσταση στα χέρια του, δυναμώνοντας τις κινητοποιήσεις του. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται εν όψει της 48ωρης απεργίας, στις 29 και 30 Νοέμβρη, των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.