Απίστευτο ρεκόρ για την Ελλάδα: Οταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 25% και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%, στην Ελλάδα ξεπερνάει το 60% – Αγρίνιο (83%) τα Χανιά (75%) και η Σύρος (69%) – Τι αναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός που είχε καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση .
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση αναφορικά με τις καισαρικές τομές σε όλο τον κόσμο.
Σε επίκαιρη ερώτηση για τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός επεσήμανε ότι το 2017, το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα ανήλθε στο 56,8%, όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 15%.
Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Αγρίνιο φθάνει στο 83% ενώ στη Σύρο στο 69%.
«Όντως η εικόνα αυτή με τα πολλαπλάσια αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το ανώτατο όριο των 15% που ισχύει, δεν περιποιεί τιμή, ούτε για το σύστημα υγείας ούτε για τους επιστήμονες, και προφανώς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο και τις εγκύους αλλά επιβαρύνουν και οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ», αναγνώρισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
«Προφανώς υπάρχουν και τα οικονομικά κίνητρα, και τα κίνητρα ευκολίας στους γυναικολόγους για την οργάνωση του χρόνου τους, αλλά και η αίσθηση στις γυναίκες ότι είναι πιο φιλική, πιο εύκολη και λιγότερη οδυνηρή η καισαρική τομή», επεσήμανε ο υπουγός Υγείας.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει δέσμη παρεμβάσεων για να αναστραφεί η εικόνα αυτή με τη συμβολή και των μαιών, ο ρόλος των οποίων έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.
«Δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρούν το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στη καισαρική», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
«Οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει, όχι απλώς να ελέγχουν αν τηρείται το πρωτόκολλο, αλλά να ελέγχουν και τα οικονομικά κριτήρια. Δεν μπορεί σε ένα μόνο δημόσιο νοσοκομείο, να έχουν γίνει 12 γέννες σε μια μέρα και οι 11 να γεννάνε με καισαρική τομή και να εκδίδεται τιμολόγιο με επιπλοκές. Βρέθηκαν κλινικές να κάνουν 80% καισαρικές και το 100% να έχουν επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ανεξέλεγκτη διασπάθιση του ΕΟΠΥΥ», επέμεινε ο Ν.Μανιός.
«Δόθηκε οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχονται οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές. Η απάντηση λοιπόν στο φαινόμενο αυτό, είναι ο έλεγχος για την πιστή εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη πάρει εντολή από το υπουργείο Υγείας να ελέγχει τις πλασματικές επιπλοκές που καταγράφονται στις καισαρικές τομές για να αυξάνεται το κόστος», ανταπάντησε ο υπουργός Υγείας.
Η ερώτηση του κου Μανιού
Να σημειώσουμε ότι πριν από μία εβδομάδα ο κος Μανιός είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας με τίτλο ” Αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα” και ανάμεσα στα άλλα τόνιζε ότι “Δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας αναφέρει ότι οι καισαρικές τομές άγγιξαν το 83% σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το Νοσοκομείο Αγρινίου με 83% καισαρικές τομές, των Χανίων με 74,8 %, της Σύρου με 69%, της Πάτρας με 67,4% και των Ιωαννίνων με 62.5%. Επίσης, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο στην Αττική, οι καισαρικές άγγιξαν το 61%.
Οι επιστημονικές αιτιάσεις που υποστηρίζονται θέλουν να μας πείσουν ότι οι Ελληνίδες αποτελούν παγκόσμια κοινωνιολογική και επιστημονική εξαίρεση και για αυτό το λόγο οδηγούνται στη καισαρική τομή σε αυτά τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη έρευνα με δεδομένα από την ελληνική επικράτεια που να επιβεβαιώνει τους παραπάνω ισχυρισμούς.
Αντίθετα, στην έκθεση του ΠΟΥ, αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καισαρικών γίνεται στο ωράριο 08.00 π.μ – 16.00 μμ, ενώ παρατηρείται αύξηση των ποσοστών καισαρικών κατά τις ημέρες πριν από επίσημες αργίες. Ενδεικτικά, σε πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε Νοσοκομείο της Αθήνας, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των καισαρικών κατά τις ημέρες που προηγούνταν αργιών, ενώ τις ημέρες των αργιών υπήρχε μόλις μια ή καμία καισαρική τομή. Εξάλλου είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η καισαρική τομή κοστίζει στο σύστημα υγείας 66% περισσότερο από ένα φυσιολογικό τοκετό”.
Και είχε θέσει τα εξής ερωτήματα:
1. Θεωρεί ως πρόβλημα το Υπουργείο Υγείας το μεγάλο ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα; Και αν ναι έχει μελετήσει ή έχει κάποιες επιστημονικές εκτιμήσεις για την αύξηση αυτή και τους πιθανούς λόγους στους οποίους οφείλεται;
2. Σε τι μέτρα θα προβεί ώστε να ελέγξει επιστημονικά τον αριθμό των καισαρικών τομών και το πότε πρέπει να γίνονται; Θα εκπονήσει κάποιο πρωτόκολλο ή θα εκδώσει κανονισμούς που θα πρέπει να τηρούνται πριν καταφύγουν οι γιατροί στην καισαρική;