Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέτυχε να κάμψει τις αγκυλώσεις δεκαετιών, εγκρίθηκε το επίδομα των 450 ευρώ για τους γιατρούς που έρχονται πλέον σε Μικρές Κυκλάδες, Κίμωλο, Σίκινο, Θηρασία, Αμοργό (Αρκεσίνη) και Άνδρο (Γαύριο)
Ήταν Μάρτιος του 2015 όταν για πρώτη φορά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε την πρότασή της για επιδότηση ύψους 450 ευρώ ως κίνητρο σε γιατρούς που θέλουν να εργαστούν στα μικρά νησιά της Περιφέρειας. Πρόταση που μπορεί μεν να είχε γίνει δεκτή από το σύνολο της Επικράτειας, μάλιστα αρκετές Περιφέρειας που την ακολούθησαν ανεβάζοντας μάλιστα το ποσό, αλλά η γραφειοκρατία είχε άλλη άποψη. Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε τους πρώτους 18 γιατρούς (σε σύνολο 60 θέσεων που είχε επιδοτήσει η Περιφέρεια) που είχαν εκφράσει επιθυμία αλλά είπαμε… γραφειοκρατία. Κι έτσι φτάσαμε στο …σήμερα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική» που φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Υγείας κου Καραμαρίτη, το πρόβλημα λύθηκε και άμεσα κυρίως τα ιατρεία στα μικρά νησιά στο σύνολο της Περιφέρειας θα ανοίξουν και θα καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Από τα πρώτα που θα λειτουργήσουν είναι αυτά στις Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσια) ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν μεν γιατρούς αυτή τη περίοδο αλλά όχι σε μόνιμη βάση καθότι συνήθως είναι αγροτικοί γιατροί που αλλάζουν είτε κάθε 15 μέρες είτε κάθε δύο μήνες… Και το πιο ενδιαφέρον; Θα ακολουθήσει και η προκήρυξη για τη κάλυψη 40 θέσεων ειδικότητας αυτή τη φορά στα Κέντρα Υγείας με το ίδιο οικονομικό κίνητρο.
Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της ¨»Δημοκρατικής¨ της Ρόδου…
«Ξεμπλόκαρε, έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία, η διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος των 450 ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους γιατρούς που στελεχώνουν τις δομές υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και στερεότυπα περί αρμοδιοτήτων, κατόρθωσε να βάλει τα νησιά του Αιγαίου στον χάρτη της υγείας, αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει πραγματική βούληση και ευελιξία σκέψης, μπορούν να υπάρξουν και λύσεις.
Η παροχή οικονομικών κινήτρων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η αιτία που αγροτικά ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά, στελεχώθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια, σε αρκετές δε περιπτώσεις μεσολάβησε ακόμα και μια εικοσαετία από την τελευταία φορά που λειτούργησαν.
Ωστόσο, παρά την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας για την πρωτοπόρο απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η διαδικασία καταβολής του επιδόματος μπλόκαρε λόγω της γραφειοκρατίας αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου καθυστέρησαν την αποστολή των απαιτούμενων στοιχείων.
Η καθυστέρηση της αποστολής των στοιχείων είχε ως αποτέλεσμα τη δυσφορία των γιατρών που αποδέχθηκαν να στελεχώσουν αγροτικά ιατρεία, καθώς η καταβολή του επιδόματος ήταν το βασικότερο κίνητρο για την απόφασή τους να μετακομίσουν σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά της του Νοτίου Αιγαίου.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Δημόσιας Υγείας Νίκου Καραμαρίτη και την πίεση του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν ήρθησαν, οπότε χρειάστηκε να αναζητηθεί άλλη οδός για να τελεσφορήσει η διαδικασία.
Ήδη, τα πρώτα εντάλματα πληρωμής βρίσκονται προς έγκριση στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πλέον αναμένεται η απόφαση από μέρα σε μέρα.
«Ιατρεία που ήταν επί χρόνια “στοιχειωμένα” αποκτούν και πάλι ζωή, χάρις στην απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την παροχή οικονομικού κινήτρου στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Λύθηκε ένα πρόβλημα που επί δεκαετίες ταλαιπωρούσε τους νησιώτες», δήλωσε στην “δ” ο κ. Ν. Καραμαρίτης.
Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει στους 9 πρώτους ιατρούς που προσελήφθησαν με την προκήρυξη του Αυγούστου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι 13 που προσελήφθησαν με την προκήρυξη του Οκτωβρίου και προ ημερών ξεκίνησε η τοποθέτησή τους στα περιφερειακά ιατρεία.
Αναλυτικά τα περιφερειακά ιατρεία που αφορούν οι δύο προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών θέσεων είναι τα εξής:
-Αγίου Ισιδώρου
-Μενετών Καρπάθου
-Μεσοχωρίου Καρπάθου
-Ηρακλειάς
-Κουφονησίων
-Κιμώλου
-Κάσου
-Λειψών
-Θηρασιάς Β΄
-Σύμης
-Χάλκης
-Τήλου
-Ολύμπου Καρπάθου
-Σχοινούσας
-Αρκεσίνης
-Σικίνου
-Γαυρίου
-Αγαθονησίου
Όπως δήλωσε προς την “δ” ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ν. Καραμαρίτης, σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει η προκήρυξη 40 γιατρών ειδικότητας για υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία στους οποίους θα παρέχεται το ίδιο οικονομικό κίνητρο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως την πρωτοποριακή απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου, αντέγραψαν στη συνέχεια και άλλες Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να λύσουν το χρόνιο και σημαντικό ζήτημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας και πλέον το ίδιο μοντέλο ακολουθείται σχεδόν σε όλη τη χώρα».