Μίνι απολογισμός για θέματα υγείας στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τον εντεταλμένο περιφερειακό Σύμβουλο κος Καραμαρίτη – «Περιμένουμε 40 επικουρικούς στο άμεσο διάστημα και έρχονται ακόμη 25 γιατροί» – Τι αναφέρει για τις πρωτοβουλίες της ΠΝΑΙ
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα υγείας κ. Νίκος Καραμαρίτης, από την μέχρι τώρα πορεία της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να επιδοτήσει αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν τις δομές υγείας στα νησιά μας.
«Η ΠΝΑ πήρε στην σωστή στιγμή μια απόφαση η οποία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ξεκινήσαμε με 20 αγροτικούς γιατρούς σε κενά ιατρεία τα οποία είχαν χρόνια να στελεχωθούν. Σκεφτήκαμε ότι οι γιατροί χρειάζονται οικονομικά κίνητρα για να έρθουν στα νησιά μας γι αυτό και προχωρήσαμε στο κίνητρο της επιχορήγησης με 450 ευρώ. Έτσι, στελεχώσαμε 20 κενά ιατρεία σε διάφορα νησιά ενώ ακόμη κι αν μείνει κάποια κενή θέση, καλύπτεται αμέσως. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμη 40 επικουρικοί γιατροί (με ειδικότητες) που θα στελεχώσουν Πολυδύναμα Περιφεριακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της ΠΝΑ. Ήδη ξεκίνησαν να υπηρετούν, ενώ εκκρεμούν άλλοι 25 γιατροί για τα νησιά. Έτσι, μαζί με τον μισθό τους παίρνουν και το επίδομα από την ΠΝΑ. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να στηρίξουμε τις δομές υγείας στα νησιά και να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους νησιώτες», εξήγησε ο κ. Καραμαρίτης.
Ο κ. Καραμαρίτης, τόνισε ότι η ΠΝΑ αισθάνεται ‘δικαιωμένη’ από αυτή την κίνηση καθώς την πρωτοβουλία της ακολουθούν σιγά σιγά και άλλες Περιφέρειες, ενώ τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά:
«Μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, πιστεύουμε να έχουμε καλύψει πολλές ανάγκες. Μέχρι σήμερα υπηρετούν 60 γιατροί: 20 αγροτικοί, 40 επικουρικοί, ενώ αναμένονται ακόμη 25, για τους οποίους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες να έρθουν μέσα στον Ιανουάριο του 2017. Οι αγροτικοί γιατροί στελεχώνουν τα μικρά νησιά που έχουν Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία. Οι ειδικότητες είναι κρίσιμες: ειδικής ιατρικής, παθολογίας, καρδιολογίας, παιδιατρικής, ορθοπαιδικής κ.α. Συνεπώς, εμείς κλείνουμε τα κενά που δεν κατάφερε να κλείσει το κράτος -για διάφορους λόγους και κυρίως οικονομικούς. Στο πλαίσιο της ισονομίας – ισοπολιτείας, σκεπτόμενοι και τις νησιωτικές πολιτικές τις οποίες θα έπρεπε και το ίδιο το κράτος να έχει εφαρμόσει -όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη- εμείς σαν περιφέρεια τις έχουμε καταφέρει. Εκτιμώ ότι δεν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα διότι ο αριθμός των γιατρών δεν είναι πάρα πολύ μεγάλος. Όμως στο επόμενο διάστημα όταν οι γιατροί συνεχίσουν να υπηρετούν και φανούν καλύτερα τα αποτελέσματα, θα καταλάβουν όλοι ότι αυτό το έργο της ΠΝΑ είναι πολύ σημαντικό».
Καταλήγοντας ο κ. Καραμαρίτης, είπε πως αυτό το έργο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ιδίου του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, πρέπει να παραμείνει και να μην σταματήσει εις το διηνεκές, καθώς στελεχώνονται δομές υγείας σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά που είναι κενές εδώ και πολλά χρόνια.
Να σημειωθεί ότι από το μέτρο αυτό δεν εξαιρούνται τα μεγάλα νησιά όπως π.χ. η Ρόδος που έχει προβλήματα και κενά σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Γεννάδι: «Το υπουργείο Υγείας απέρριψε αρχικά την πρότασή μας λόγω έλλειψης κονδυλίων. Τώρα όμως που προχώρησε η πρωτοβουλία και εφαρμόστηκε στην πράξη, οι επόμενοι γιατροί που θα έρθουν θα στελεχώσουν περιοχές και σε μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, όπου σε πολλά χωριά σημειώνονται κενά» κατέληξε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα υγείας.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατική”