Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΣτο δρόμο προς τα νησιά της ΠΝΑ ακόμη 65 γιατροί

Στο δρόμο προς τα νησιά της ΠΝΑ ακόμη 65 γιατροί

|

Μίνι απολογισμός για θέματα υγείας στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τον εντεταλμένο περιφερειακό Σύμβουλο κος Καραμαρίτη – «Περιμένουμε 40 επικουρικούς στο άμεσο διάστημα και έρχονται ακόμη 25 γιατροί» – Τι αναφέρει για τις πρωτοβουλίες της ΠΝΑΙ 

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα υγείας κ. Νίκος Καραμαρίτης, από την μέχρι τώρα πορεία της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να επιδοτήσει αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν τις δομές υγείας στα νησιά μας.

«Η ΠΝΑ πήρε στην σωστή στιγμή μια απόφαση η οποία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ξεκινήσαμε με 20 αγροτικούς γιατρούς σε κενά ιατρεία τα οποία είχαν χρόνια να στελεχωθούν. Σκεφτήκαμε ότι οι γιατροί χρειάζονται οικονομικά κίνητρα για να έρθουν στα νησιά μας γι αυτό και προχωρήσαμε στο κίνητρο της επιχορήγησης με 450 ευρώ. Έτσι, στελεχώσαμε 20 κενά ιατρεία σε διάφορα νησιά ενώ ακόμη κι αν μείνει κάποια κενή θέση, καλύπτεται αμέσως. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμη 40 επικουρικοί γιατροί (με ειδικότητες) που θα στελεχώσουν Πολυδύναμα Περιφεριακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της ΠΝΑ. Ήδη ξεκίνησαν να υπηρετούν, ενώ εκκρεμούν άλλοι 25 γιατροί για τα νησιά. Έτσι, μαζί με τον μισθό τους παίρνουν και το επίδομα από την ΠΝΑ. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να στηρίξουμε τις δομές υγείας στα νησιά και να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους νησιώτες», εξήγησε ο κ. Καραμαρίτης.

Ο κ. Καραμαρίτης, τόνισε ότι η ΠΝΑ αισθάνεται ‘δικαιωμένη’ από αυτή την κίνηση καθώς την πρωτοβουλία της ακολουθούν σιγά σιγά και άλλες Περιφέρειες, ενώ τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά:

«Μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, πιστεύουμε να έχουμε καλύψει πολλές ανάγκες. Μέχρι σήμερα υπηρετούν 60 γιατροί: 20 αγροτικοί, 40 επικουρικοί, ενώ αναμένονται ακόμη 25, για τους οποίους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες να έρθουν μέσα στον Ιανουάριο του 2017. Οι αγροτικοί γιατροί στελεχώνουν τα μικρά νησιά που έχουν Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία. Οι ειδικότητες είναι κρίσιμες: ειδικής ιατρικής, παθολογίας, καρδιολογίας, παιδιατρικής, ορθοπαιδικής κ.α. Συνεπώς, εμείς κλείνουμε τα κενά που δεν κατάφερε να κλείσει το κράτος -για διάφορους λόγους και κυρίως οικονομικούς. Στο πλαίσιο της ισονομίας – ισοπολιτείας, σκεπτόμενοι και τις νησιωτικές πολιτικές τις οποίες θα έπρεπε και το ίδιο το κράτος να έχει εφαρμόσει -όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη- εμείς σαν περιφέρεια τις έχουμε καταφέρει. Εκτιμώ ότι δεν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα διότι ο αριθμός των γιατρών δεν είναι πάρα πολύ μεγάλος. Όμως στο επόμενο διάστημα όταν οι γιατροί συνεχίσουν να υπηρετούν και φανούν καλύτερα τα αποτελέσματα, θα καταλάβουν όλοι ότι αυτό το έργο της ΠΝΑ είναι πολύ σημαντικό».

Καταλήγοντας ο κ. Καραμαρίτης, είπε πως αυτό το έργο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ιδίου του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, πρέπει να παραμείνει και να μην σταματήσει εις το διηνεκές, καθώς στελεχώνονται δομές υγείας σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά που είναι κενές εδώ και πολλά χρόνια.

Να σημειωθεί ότι από το μέτρο αυτό δεν εξαιρούνται τα μεγάλα νησιά όπως π.χ. η Ρόδος που έχει προβλήματα και κενά σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Γεννάδι: «Το υπουργείο Υγείας απέρριψε αρχικά την πρότασή μας λόγω έλλειψης κονδυλίων. Τώρα όμως που προχώρησε η πρωτοβουλία και εφαρμόστηκε στην πράξη, οι επόμενοι γιατροί που θα έρθουν θα στελεχώσουν περιοχές και σε μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, όπου σε πολλά χωριά σημειώνονται κενά» κατέληξε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα υγείας.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατική” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Κηφισιά – Παναθηναϊκός: Για το πρώτο «τρίποντο» στο 1.91!

Η Σούπερ Λιγκ συνεχίζεται με ενδιαφέρον ματς στο ουδέτερο γήπεδο του Βόλου, όπου οι «νεοφώτιστοι» φιλοξενούν τους «πράσινους» που ψάχνουν την πρώτη τους νίκη.

Ημέρα Γιορτής: 14 Σεπτεμβρίου, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Μια από τις μεγαλύτερες δεσποτικές εορτές της Ορθοδοξίας – Η ιστορία της ανεύρεσης και της ύψωσης του Σταυρού

Σίκινος: Ιερόσυλη κλοπή ταμάτων από την εικόνα της Παντάνασσας

Αναστάτωση στη μικρή κοινωνία του νησιού μετά την αφαίρεση πολύτιμων ταμάτων το απόγευμα του Σαββάτου. Σε εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες.

Κουφονήσια: Σκληρή απάντηση των επιχειρηματιών στον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει «λαϊκισμό και κακοδιαχείριση» – Αμφισβητεί την «κοινωνική πολιτική» του Δήμου και ζητά δίκαιη τιμολόγηση στο νερό

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι