Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΣοκ... Ενας στους δώδεκα έφηβους εθισμένος στον τζόγο

Σοκ… Ενας στους δώδεκα έφηβους εθισμένος στον τζόγο

|

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στους εφήβους ο εθισμός στο τζόγο, κρούει η πανευρωπαϊκή έρευνα Εspad, που συμπεραίνει ότι στην Ελλάδα, ένα ποσοστό που φτάνει το 8,4% δείχνει ότι είναι σε κίνδυνο για παθολογικό τζόγο.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στους εφήβους ο εθισμός στο τζόγο, κρούει η πανευρωπαϊκή έρευνα Εspad, που συμπεραίνει ότι στην Ελλάδα, ένα ποσοστό που φτάνει το 8,4% δείχνει ότι είναι σε κίνδυνο για παθολογικό τζόγο.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, στέλεχος της ανοιχτής ψυχοθεραπευτικής μονάδας απεξάρτησης «Αθηνά», του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Ελευθέριος Μέλλος, περίπου ένας στους επτά μαθητές, δηλαδή σχεδόν το 14% αυτών, τζογάρει τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Συγκεκριμένα, το 26% των αγοριών και το 2% κοριτσιών, παίζει κάποιο τυχερό παιχνίδι, ενώ ένα ποσοστό 2,9% έχει ήδη τα κριτήρια παθολογικού τζόγου, διαταραχής τζόγου.

Τζόγος: Εθισμός γένους αρσενικού. Ανήκε για πολλά χρόνια στις διαταραχές των παρορμήσεων, όπως η πυρομανία και η κλεπτομανία. Πλέον ανήκει στο πλαίσιο των διαταραχών εθισμού, και οι γιατροί αναρωτιούνται αν η υπερβολική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια μπορεί να γίνει ασθένεια. Για το θέμα αυτό άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να πάρει σαφή θέση, μέσα στο χρόνο που διανύουμε.

Τζόγος: Εθισμός γένους «ανυπεράσπιστου», αφού πλέον χτυπάει εφήβους στο «δόξα πατρί», και ειδικότερα μέσω διαδικτύου. «Είναι ένας πολύ πονηρός και ύπουλος αυτός ο τρόπος τζόγου, διότι κανείς δεν χρειάζεται να μετακινηθεί. Είναι στο σπίτι του, δεν εκτίθεται, ενδεχομένως να χάνει την αίσθηση του χρόνου που ξοδεύει ή των χρημάτων που παίζει. Άρα εμπλέκει πολύ πιο εύκολα σε μία εξαρτητική συμπεριφορά».

Όπως αναφέρει ο κ. Μέλλος, το 90% έχει ξεκινήσει το τζόγο πριν από την ηλικία των 50. Επίσης μιλάει για τους παράγοντες που συντελούν στο πρόβλημα, τα ύποπτα συμπτώματα, αλλά και το ρόλο που μπορεί να παίξει η οικογένεια. Όσον αφορά το ερώτημα για το αν υπάρχει ριζική θεραπεία, ο ψυχίατρος λέει χαρακτηριστικά ότι «η υποτροπή είναι ο κανόνας, αλλά σαφώς όλες οι εξαρτήσεις είναι θεραπεύσιμες διαταραχές».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Ελευθέριος Μέλλος στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην Τάνια Μαντουβάλου.

Σε τι επίπεδα κυμαίνεται το πρόβλημα από το 2010 και εντεύθεν, από την εικόνα που έχετε σχηματίσει εσείς από το πρόγραμμα που «τρέχετε»;

Μελέτες του γενικού πληθυσμού δεν υπάρχουν. Τα διεθνή δεδομένα που έχουμε στις δυτικές κοινωνίες μιλούν για μία επίπτωση του προβλήματος από 1-3,5%. Ωστόσο υπάρχει η πανευρωπαϊκή έρευνα για εφήβους Εspad, που έγινε σε 16χρονους μαθητές λυκείου, το 2015 σε 36 χώρες. Αυτή η έρευνα γίνεται ανά τετραετία σε όλη την Ευρώπη, από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά. Στην Ελλάδα γίνεται σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο του, που είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά, το οποίο ανήκει στο ερευνητικό πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, στο «Σωτηρία».

Και ποια είναι τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής για τους εφήβους;

Στην Ελλάδα περίπου ένας στους επτά μαθητές, δηλαδή περίπου 14% παίζει τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Το νούμερο ανεβαίνει στο 26% για τα αγόρια και μόνο 2% για τα κορίτσια. Δηλαδή φαίνεται καθαρά πως είναι ανδρικό σπορ. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι ένας στους 12 εφήβους, δηλαδή ένα ποσοστό 8,4% δείχνει ότι είναι σε κίνδυνο για παθολογικό τζόγο, δηλαδή αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά θα προχωρήσει σε εξάρτηση. Επίσης ένα ποσοστό 2,9% πληροί ήδη τα κριτήρια παθολογικού τζόγου, διαταραχής τζόγου. Μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ένα ποσοστό που πλησιάζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα, από 1-3% του γενικού πληθυσμού, έχει πρόβλημα.

Όταν λέτε ότι οι έφηβοι παίζουν δύο φορές την εβδομάδα για τι τζόγο μιλάμε;

Κυρίως Στοίχημα, Τζόκερ, Λόττο, Κίνο και Σκρατς.

Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η τάση ειδικά στους εφήβους;

Γιατί οι έφηβοι από τη φύση τους μπαίνουν πιο συχνά σε παρορμητικές συμπεριφορές ρίσκου. Το ρίσκο άλλωστε είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο στην εφηβεία. Μέσα από το ρίσκο αναπτύσσει το παιδί ταυτότητα, προσωπικές, ερωτικές σχέσεις. Οπότε κάποιοι έφηβοι είναι πιο ευάλωτη ομάδα γενικότερα σε συμπεριφορές ρίσκου, και οι εξαρτήσεις είναι συμπεριφορές ρίσκου.

Από την μονάδα σας στο Αιγινήτειο, διαπιστώνετε αύξηση των ατόμων που ασχολούνται με τον τζόγο στην εποχή της κρίσης;

Ναι σαφώς. Έχουμε δει πολύ μεγάλη αύξηση. Για να είμαι ακριβής δεν μπορώ να ξέρω αν αυτή η αύξηση αντανακλά το γενικό πληθυσμό, ή αν απλά το πρόγραμμα, επειδή είναι σχετικά καινούργιο, πλέον γίνεται γνωστό και έχει όλο και μεγαλύτερη προσέλευση.

Πώς θα περιγράφατε το προφίλ ενός τζογαδόρου; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή χαρακτηριστικό, που να είναι κοινό σε όλους αυτούς τους ανθρώπους;

Καταρχήν ο τζόγος είναι καθαρά γένους αρσενικού. Οι άντρες όπως και γενικότερα με τις εξαρτητικές συμπεριφορές είναι το «ισχυρό» φύλο σε αυτή την ιστορία. Αυτή η συμπεριφορά ξεκινά συνήθως στη νεαρή ενήλικη ζωή, δηλαδή στην εφηβεία και για αυτό είναι άλλωστε και άκρως σημαντική η πρόληψη. Το 90% έχει ξεκινήσει το τζόγο πριν από την ηλικία των 50.

Νεαρού και γένους αρσενικού λοιπόν ο τζόγος. Που αποδίδεται αυτό;

Κυρίως σε ένα κομμάτι λίγο πιο παρορμητικό. Αυτοί οι άνθρωποι σκέπτονται πολύ γρήγορα. Δεν υπολογίζουν πολύ καλά τις επιπτώσεις των πράξεων τους. Ο τζόγος προσφέρει συγκίνηση, λίγο πριν τη «ζαριά». Ας μην ξεχνούμε ότι πριν μπει στο πλαίσιο των διαταραχών εθισμού, για πολλά χρόνια ανήκε στις διαταραχές των παρορμήσεων, όπως είναι η πυρομανία, κλεπτομανία κλπ. Επίσης ο τζόγος είναι γένους αρσενικού, ενδεχομένως γιατί οι άντρες αναλαμβάνουν πιο πολύ να μπουν σε διαδικασίες ρίσκου. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι αυτό το σημείο της αναμονής, της προσδοκίας για το κέρδος, για το παιχνίδι, για το γκολ που θα μπει, ή για τον αριθμό. Και μετά παίζουν ρόλο ένα σωρό άλλοι ψυχοπαθολογικοί, οικογενειακοί, πολιτισμικοί παράγοντες. Ένα ποσοστό των ατόμων έχει καταθλιπτικά και αγχώδη στοιχεία, έλλειψη αυτοεκτίμησης, φοβικές συμπεριφορές, ανασφάλειες. Γενικά είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Αυτοί είναι οι παράγοντες που εμπλέκονται συχνότερα σε αυτές τις προσωπικότητες.

Όσον αφορά τις αιτίες;

Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για αιτίες γιατί είναι πολλές και διαφορετικές που συμβάλλουν σε κάθε άτομο ξεχωριστά.

Κοινωνικοοικονομικά ποιους αγγίζει;

Όλα τα στρώματα. Βέβαια στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι και οι πιο σημαντικές. Ωστόσο υπάρχουν και αυξημένα διαζύγια παράλληλα, και χρήση άλλων ουσιών, όπως αλκοόλ. Στο καζίνο και σε κάποιους άλλους χώρους προσφέρεται δωρεάν το αλκοόλ.

Υπάρχουν διαβαθμίσεις στον εθισμό του τζόγου;

Βεβαίως. Καταρχήν υπάρχει η κοινωνική χρήση, που όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να παίξουμε ένα τζόκερ. Το 80% του πληθυσμού έχει παίξει μία με δύο φορές στη ζωή του. Υπάρχει ένα δεύτερο στάδιο, που είναι η προβληματική χρήση, όπου ο κόσμος παίζει πιο πολλά χρήματα και πιο συχνά και αφορά ένα ποσοστό 5-6%. Και υπάρχει και η τελική φάση, η εξάρτηση δηλαδή από το τζόγο που αφορά έως και 3,5% του πληθυσμού όπως είπα και νωρίτερα, και σε αυτό το ποσοστό ο τζόγος γίνεται το βασικό κομμάτι της ζωής του ατόμου και ελέγχει την καθημερινότητα του.

Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα ;

Αν το άτομο πχ παίζει στοίχημα, που είναι και το πιο κοινό, διαβάζει πολλές ώρες εφημερίδες και σερφάρει στο ίντερνετ για να βρει πληροφορίες, παίζει παρά πάνω χρήματα από αυτά που μπορεί, παραμελεί κοινωνικές ή άλλες δραστηριότητες, δηλαδή αποφεύγει να βγει με φίλους και προτιμά να είναι στους χώρους που διεξάγονται τα τυχερά παιχνίδια. Γενικότερα η οικογένεια αντιλαμβάνεται ότι όλο αυτό το πράγμα αρχίζει να κατακλύζει τη ζωή του. Αυτό άλλωστε είναι και το κριτήριο της εξάρτησης. Ότι η ουσία είτε αυτή λέγεται αλκοόλ, είτε ηρωίνη είτε τζόγος, καταλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στη ζωή του ατόμου.

Αυτή τη στιγμή ο ηλεκτρονικός τζόγος είναι περισσότερο διαδεδομένος θα λέγατε;

Είναι ένα τεράστιο θέμα αυτή τη στιγμή ο διαδικτυακός τζόγος. Ήδη από το 2014 στην Αμερική υπήρχαν 3.500 sites, όπου μπορούσε κανείς να παίξει. Στην Ελλάδα είναι 24 στοιχηματικές εταιρείες με επίσημη άδεια. Φαίνεται να υπάρχουν και άλλες παράνομες. Όπως αντιλαμβάνεσθε ο διαδικτυακός τζόγος καλύπτει ένα ευρύ πεδίο. Κατά την προσωπική μου γνώμη είναι ένας πολύ πονηρός και ύπουλος αυτός ο τρόπος τζόγου, διότι κανείς δεν χρειάζεται να μετακινηθεί. Είναι στο σπίτι του, δεν εκτίθεται, ενδεχομένως να χάνει την αίσθηση του χρόνου που ξοδεύει ή των χρημάτων που παίζει. Άρα εμπλέκει πολύ πιο εύκολα σε μία εξαρτητική συμπεριφορά. Και βέβαια πολύ πιο δύσκολα ελέγχεται το πρόβλημα.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος τόσο όταν υφίσταται το πρόβλημα όσο και όταν γίνεται θεραπεία;

Κατά τη γνώμη μου είναι καθοριστικός, όχι με την έννοια των πιέσεων, των απειλών ή του εκφοβισμού. Αλλά με την έννοια της υπενθύμισης του προβλήματος, της έκφρασης ανησυχίας και της αναζήτησης βοήθειας. Η οικογένεια είναι η πρώτη που μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημα, ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτες ηλικίες, όπως είναι οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Το πρόβλημα εκριζώνεται ή επιστρέφει;

Ένα ποσοστό σημαντικό καταφέρνει και βγαίνει από το πρόβλημα αυτό. Αλλά με θεραπεία, υποστήριξη, συμμετοχή της οικογένειας, με υπομονή και αρκετή κινητοποίηση δυνάμεων. Η υποτροπή όμως είναι μέσα στο πρόγραμμα. Θα έλεγα ότι η υποτροπή είναι ο κανόνας. Αλλά σαφώς όλες οι εξαρτήσεις είναι θεραπεύσιμες διαταραχές.

Που μπορεί κανείς να αποταθεί:

Πρόγραμμα «Αθηνά»

Η ανοιχτή ψυχοθεραπευτική μονάδα απεξάρτησης «Αθηνά» έχει δημιουργηθεί από τη συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, άρχισε να λειτουργεί την άνοιξη του 1998, και αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη του Ειδικού Εξωτερικού Ιατρείου κατά της Ουσιοεξάρτησης που λειτουργούσε στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου από το 1988. Απευθύνεται σε χρήστες νόμιμων και παράνομων εθιστικών ουσιών, σε χρήστες αλκοόλ, χρήστες αγχολυτικών χαπιών, ηρωίνης, οπιοειδών και κοκαΐνης. Τα τελευταία πέντε χρόνια απευθύνεται και σε κόσμο που εμπλέκεται σε περιφερικού τύπου εξαρτήσεις, όπως είναι ο τζόγος και το διαδίκτυο. Στη μονάδα γίνεται ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία. Διεύθυνση Ξενίας 20 Πλ. Μαβίλη τηλ. 210-7757692.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυριακή Πάσχα: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των “Blue Star Delos” και “Blue Star Paros”

Δεμένα τα πλοία της Blue Star Ferries το πρωί της Κυριακής του Πάσχα

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Κραουνάκης για Αννα Παναγιωτοπούλου: “Εφυγε από τη ζωή η Αννα”

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Οι ρόλοι της σε σειρές που άφησαν εποχή.

Πολίτικη μαγειρίτσα με γιαουρτάλευρο αντί για αυγολέμονο (συνταγή)

Εξοχη μαγειρίτσα, με ένα απίθανο κόλπο που μας γλιτώνει πολύ χρόνο (ποια είναι η συνταγή)

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο - Τι έγινε με την 49χρονη γυναίκα

Ανάσταση Κυρίου: Χρέος μας να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ο Αλέκος Αρβανιτάς μας αναλύει την εβδομάδα που φεύγει και στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει της Ανάστασης του Κυρίου

Ολυμπιακός: Ο Σαντιάγκο Εσε με τη σύντροφό του γιορτάζουν το Πάσχα στη Νάξο

Ο Σαντιάγκο Εσε μαζί με την αγαπημένη του αποφάσισαν να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Ελλάδας

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: «Σεισμός» στην Πρώτη Ανάσταση (video)

"Σεισμός" στην.... Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Παροναξίας (video)

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές