Η απόσυρση για διάλυση του ταχύπλοου σκάφους «το δελφίνι της ζωής και της ελπίδας» στο τέλος Αυγούστου οδηγεί τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη σκέψη για απόκτηση νέου πλωτού πολυιατρείου
Στις Κυκλάδες είναι η αλήθεια δεν το είδαμε παρά ελάχιστες φορές. Όμως, στα Δωδεκάνησα για μία δεκαετία αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των νησιών αυτών… Ο λόγος για το πλωτό πολυϊατρείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Δελφίνι Ζωής και Ελπίδας) το οποίο τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να οδηγηθεί στο διαλυτήριο καθώς αντιμετώπισε προβλήματα πλεύσης.. Στα τέλη Αυγούστου δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην Ρόδο με τη παρουσία του πρώην αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και του πρώην νομάρχη και δημάρχου Ρόδου Σάββα Καραγιάννη, δύο ανθρώπων που συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος, του πλωτού πολυιατρείου στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου…
Ο Γιάννης Μαχαιρίδης μίλησε για το σχεδιασμού αυτού του προγράμματος λέγοντας «εφαρμόσθηκε ένα πιλοτικό, καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα. Δεν έλειψαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες. Μπόρεσε να υλοποιηθεί γιατί δεν σκάλωσε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Επειδή έγινε δωρεά και η τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου είχε πάντα οικονομική ευχέρεια παρακάμφθηκαν οι δυσκολίες. Στην πορεία το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους και όχι από χρήματα της νομαρχίας. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν 350.000 ευρώ για τη λειτουργία του. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που μπορεί να παρέχει δια νόμου υπηρεσίες υγείας. Έτσι συνεχίσαμε να χρηματοδοτούμε αποστολές γιατρών. Ως αυτοδιοίκηση είχαμε οραματιστεί την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας»
Από τη πλευρά του ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η ιδέα του πήρε σάρκα και οστά λέγοντας «Τα εγκαίνια του πλωτού πολυιατρείου τελέστηκαν στις 6 Μαρτίου του έτους 2000. Τρία πράγματα έχουν μείνει, ο άριστος ιατρικός εξοπλισμός, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και οι δύο πινακίδες (σ.σ. φωτο από “Ροδιακή” όπου παραδίδεται η μία πινακίδα στον κ. Μαχαιρίδη) που κατάφερα να ξεβιδώσω. Συναισθηματικά εγώ και ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης είμασταν δεμένοι με το δελφίνι. Περιμέναμε πάντα με αγωνία να επιστρέψει». Να σημειωθεί εδώ ότι μέσα Αυγούστου έγινε προσπάθεια για εύρεση νέου υδροπτέρυγου από τη Ρωσία, υπήρξαν επαφές αλλά λόγω της υποχρέωσης για διεθνή διαγωνισμό δεν προχώρησε η συνεργασία.
Τι πρόσφερε τη δεκαετία που μας πέρασε το |”υδροπτέρυγο της ελπίδας”; Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατική” εξυπηρέτησε 17.514 κατοίκους των νησιών. Πραγματοποίησε 1305 ιατρικές επισκέψεις από τις οποίες οι 61 στην Αστυπάλαια, οι 84 στους Λειψούς, οι 91 στη Μεγίστη, οι 138 στη Νίσυρο, οι 62 στην Πάτμο, οι 52 στους Αρκιούς, οι 231 στη Σύμη, οι 113 στον Πανορμίτη, οι 140 στην Τήλο, οι 138 στη Χάλκη, οι 52 στο Αγαθονήσι, οι 36 στα Πηγάδια, οι 70 στο Διαφάνι, οι 36 στην Κάσο και μια στο Μαράθι. Από το έτος 2000 έως το 2010 έγιναν 75 διακομιδές εκτάκτων περιστατικών. Πραγματοποιήθηκαν 50. 848 ιατρικές επισκέψεις από ειδικευμένους ιατρούς και 59 εμβολιασμοί. Οι γιατροί της πλωτής μονάδας έκαναν και εξετάσεις μαθητών στα σχολεία.
Πριν από μία εβδομάδα, ο κ. Καραγιάννης είχε συνάντηση με το νέο περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο με θέμα συζήτησης την ανεύρεση τρόπου ώστε να συνεχιστεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους νησιώτες ίσως με τη δρομολόγηση ενός άλλου πλοίου. Κάτι που βρίσκει σύμφωνη την νέα πολιτική αρχή της Περιφέρειας. Και όπως τόνισε «Θεώρησα υποχρέωσή μου να του καταθέσω και επίσημα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία του πλωτού πολυιατρείου. Έτσι θα ενημερωθεί για την πρωτόγνωρη εμπειρία που είχαμε στα προηγούμενα έντεκα χρόνια με τη λειτουργία ενός πολυιατρείου που προσέφερε τόσες υπηρεσίες στους κατοίκους των νησιών». Να σημειωθεί ότι το «Δελφίνι της Ζωής και της Ελπίδας» ήταν ένα ταχύπλοο σκάφος μετασκευασμένο σε πλωτό κέντρο υγείας. Ανήκε στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΓΑΛΗΝΟΣ». Σε αυτό υπήρχαν δέκα (10) ιατρεία ειδικοτήτων εξοπλισμένα με τα κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα. Παράλληλα λειτουργούσαν σε αυτό ακτινολογικό, βιοχημικό και αιματολογικό εργαστήριο. Ήταν στελεχωμένο με ιατρικό, παραϊατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, υπεύθυνο γραμματειακής υποστήριξης και με το απαραίτητο πλήρωμα.