Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΣκέψεις για ενεργοποίηση πλωτού πολυιατρείου

Σκέψεις για ενεργοποίηση πλωτού πολυιατρείου

|

Η απόσυρση για διάλυση του ταχύπλοου σκάφους «το δελφίνι της ζωής και της ελπίδας» στο τέλος Αυγούστου οδηγεί τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη σκέψη για απόκτηση νέου πλωτού πολυιατρείου 

Στις Κυκλάδες είναι η αλήθεια δεν το είδαμε παρά ελάχιστες φορές. Όμως, στα Δωδεκάνησα για μία δεκαετία αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των νησιών αυτών… Ο λόγος για το πλωτό πολυϊατρείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Δελφίνι Ζωής και Ελπίδας) το οποίο τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να οδηγηθεί στο διαλυτήριο καθώς αντιμετώπισε προβλήματα πλεύσης.. Στα τέλη Αυγούστου δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην Ρόδο με τη παρουσία του πρώην αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και του πρώην νομάρχη και δημάρχου Ρόδου Σάββα Καραγιάννη, δύο ανθρώπων που συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος, του πλωτού πολυιατρείου στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου…

Ο Γιάννης Μαχαιρίδης μίλησε για το σχεδιασμού αυτού του προγράμματος λέγοντας «εφαρμόσθηκε ένα πιλοτικό, καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα. Δεν έλειψαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες. Μπόρεσε να υλοποιηθεί γιατί δεν σκάλωσε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Επειδή έγινε δωρεά και η τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου είχε πάντα οικονομική ευχέρεια παρακάμφθηκαν οι δυσκολίες. Στην πορεία το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους και όχι από χρήματα της νομαρχίας. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν 350.000 ευρώ για τη λειτουργία του. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που μπορεί να παρέχει δια νόμου υπηρεσίες υγείας. Έτσι συνεχίσαμε να χρηματοδοτούμε αποστολές γιατρών. Ως αυτοδιοίκηση είχαμε οραματιστεί την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας»

Από τη πλευρά του ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η ιδέα του πήρε σάρκα και οστά λέγοντας «Τα εγκαίνια του πλωτού πολυιατρείου τελέστηκαν στις 6 Μαρτίου του έτους 2000. Τρία πράγματα έχουν μείνει, ο άριστος ιατρικός εξοπλισμός, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και οι δύο πινακίδες (σ.σ. φωτο από “Ροδιακή” όπου παραδίδεται η μία πινακίδα στον κ. Μαχαιρίδη) που κατάφερα να ξεβιδώσω. Συναισθηματικά εγώ και ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης είμασταν δεμένοι με το δελφίνι. Περιμέναμε πάντα με αγωνία να επιστρέψει». Να σημειωθεί εδώ ότι μέσα Αυγούστου έγινε προσπάθεια για εύρεση νέου υδροπτέρυγου από τη Ρωσία, υπήρξαν επαφές αλλά λόγω της υποχρέωσης για διεθνή διαγωνισμό δεν προχώρησε η συνεργασία. 

Τι πρόσφερε τη δεκαετία που μας πέρασε το |”υδροπτέρυγο της ελπίδας”; Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατική” εξυπηρέτησε 17.514 κατοίκους των νησιών. Πραγματοποίησε 1305 ιατρικές επισκέψεις από τις οποίες οι 61 στην Αστυπάλαια, οι 84 στους Λειψούς, οι 91 στη Μεγίστη, οι 138 στη Νίσυρο, οι 62 στην Πάτμο, οι 52 στους Αρκιούς, οι 231 στη Σύμη, οι 113 στον Πανορμίτη, οι 140 στην Τήλο, οι 138 στη Χάλκη, οι 52 στο Αγαθονήσι, οι 36 στα Πηγάδια, οι 70 στο Διαφάνι, οι 36 στην Κάσο και μια στο Μαράθι. Από το έτος 2000 έως το 2010 έγιναν 75 διακομιδές εκτάκτων περιστατικών. Πραγματοποιήθηκαν 50. 848 ιατρικές επισκέψεις από ειδικευμένους ιατρούς και 59 εμβολιασμοί. Οι γιατροί της πλωτής μονάδας έκαναν και εξετάσεις μαθητών στα σχολεία.

Πριν από μία εβδομάδα, ο κ. Καραγιάννης είχε συνάντηση με το νέο περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο με θέμα συζήτησης την ανεύρεση τρόπου ώστε να συνεχιστεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους νησιώτες ίσως με τη δρομολόγηση ενός άλλου πλοίου. Κάτι που βρίσκει σύμφωνη την νέα πολιτική αρχή της Περιφέρειας. Και όπως τόνισε «Θεώρησα υποχρέωσή μου να του καταθέσω και επίσημα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία του πλωτού πολυιατρείου. Έτσι θα ενημερωθεί για την πρωτόγνωρη εμπειρία που είχαμε στα προηγούμενα έντεκα χρόνια με τη λειτουργία ενός πολυιατρείου που προσέφερε τόσες υπηρεσίες στους κατοίκους των νησιών».  Να σημειωθεί ότι το «Δελφίνι της Ζωής και της Ελπίδας» ήταν ένα ταχύπλοο σκάφος μετασκευασμένο σε πλωτό κέντρο υγείας. Ανήκε στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΓΑΛΗΝΟΣ». Σε αυτό υπήρχαν δέκα (10) ιατρεία ειδικοτήτων εξοπλισμένα με τα κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα. Παράλληλα λειτουργούσαν σε αυτό ακτινολογικό, βιοχημικό και αιματολογικό εργαστήριο. Ήταν στελεχωμένο με ιατρικό, παραϊατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, υπεύθυνο γραμματειακής υποστήριξης και με το απαραίτητο πλήρωμα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Κυκλάδες, ιδανική επιλογή στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών

Η νέα τάση «μικρονησιών» κατακτά τους Γάλλους, με Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια να πρωταγωνιστούν στη λίστα του GenerationVoyage.

Νεκρός νεαρός φυσητήρας στις ακτές της Σάμου – Έρευνα για τα αίτια

Το μεγαλόπνοο θηλαστικό, μόλις τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρό σε μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους του Αιγαίου.

Πέθανε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο απόλυτος θρύλος της μόδας έφυγε στα 91 του (video)

Ο Ιταλός σχεδιαστής που όρισε το σύγχρονο στιλ και μετέτρεψε το όνομά του σε παγκόσμιο brand, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο.

Νάξος: Ανακαινίσεις σε δύο σχολεία, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, τι αναφέρει ο κος Μαυρομμάτης

Με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρούν έργα αναβάθμισης στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγγιδίων και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θαλλέλαιου, όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης.

Πάρος: Στην κορυφή των διεθνών ταξιδιωτικών λιστών και το φθινόπωρο

Από την παγκόσμια πρωτιά στο Travel and Leisure μέχρι τις νέες διακρίσεις της Expedia και άλλων διεθνών Μέσων, η Πάρος συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου και εκτός καλοκαιριού.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου