Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί έναν από τους συχνότερους τραυματισμούς του γόνατος, επηρεάζοντας τόσο νέους όσο και μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς. Πρόκειται για σχίσιμο σε έναν από τους δύο μηνίσκους (έσω ή έξω), ινοχόνδρινες δομές που λειτουργούν ως «αμορτισέρ» στην άρθρωση, απορροφώντας τους κραδασμούς και προσφέροντας σταθερότητα. Η ρήξη μπορεί να προκληθεί από στροφικές κινήσεις κατά τη διάρκεια αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο ή το σκι, ή από ήπιο τραυματισμό σε ηλικιωμένους με ήδη εκφυλισμένο μηνίσκο.
Συμπτώματα και κλινική εικόνα
Η ρήξη μηνίσκου εκδηλώνεται συνήθως με πόνο στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος, οίδημα, δυσκολία στο βάδισμα ή στο ανέβασμα σκάλας και περιορισμό της κινητικότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί «μπλοκάρισμα» του γόνατος όταν το ραγέν τμήμα παρεμβάλλεται στην άρθρωση. Οι ρήξεις διαφέρουν ανάλογα με τη μορφολογία τους (π.χ. ακτινωτές, επιμήκεις, τύπου “λαβής κάδου”), κάτι που καθορίζει και τη θεραπευτική προσέγγιση.
Διάγνωση και ανάγκη για εξειδικευμένη εκτίμηση
Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στην κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Η μαγνητική τομογραφία δεν προηγείται της εξέτασης, αλλά τη συμπληρώνει, δίνοντας πληροφορίες για τον τύπο και τη βαρύτητα της ρήξης. Αντίθετα, απλές ακτινογραφίες ή αξονική τομογραφία δεν επαρκούν για την αξιολόγηση του μηνίσκου.
Η σημασία της αρθροσκόπησης γόνατος στη θεραπεία
Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου, ειδικά σε νέους ή σε ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα. Μέσα από δύο μικροσκοπικές τομές 3 χιλιοστών εισάγεται αρθροσκόπιο και μικροεργαλεία, επιτρέποντας την αφαίρεση του ραγέντος τμήματος (μερική μηνισκεκτομή) ή σε ορισμένες περιπτώσεις τη συρραφή του. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και, στην ομάδα του Δρ. Βασίλειου Φωτόπουλου, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, επιτρέποντας άμεση κινητοποίηση.
Ανάρρωση και αποκατάσταση
Η αποθεραπεία μετά την αρθροσκόπηση γόνατος είναι ταχεία, με τους περισσότερους ασθενείς να επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε μία εβδομάδα. Ο θεράπων ιατρός παρέχει εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας, που περιλαμβάνει ενδυνάμωση και ασκήσεις αποκατάστασης. Η μετεγχειρητική αναλγησία είναι εξαιρετική, χάρη στην τεχνική τοπικής αναισθησίας.
Γιατί δεν αφαιρείται όλος ο μηνίσκος
Αφαιρείται μόνο το παθολογικό τμήμα του μηνίσκου, με στόχο τη διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού λειτουργικού ιστού. Η συντηρητική αντιμετώπιση ενδείκνυται σε μεγαλύτερους ασθενείς ή ήπιες ρήξεις, όμως όταν ο πόνος επιμένει, η αρθροσκόπηση γόνατος είναι απαραίτητη για την αποφυγή περαιτέρω χόνδρινης φθοράς και πρώιμης αρθρίτιδας.
Για να μάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Βασίλειο Φωτόπουλο.