Σε Πάρο και Αντίπαρο οι κάτοικοι είναι στα όρια τους όσον αφορά το τομέα Υγείας και ξεκαθαρίζουν ότι έρχονται …κινητοποιήσεις
Καλές οι διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου αλλά για τους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου λίγο πολύ μοιάζουν με ιστορίες από το παρελθόν που απλώς επαναλαμβάνονται ως κακόγουστο αστείο. Και ενημερώνουν για δυναμικές ενέργειες διαμαρτυρίας στο άμεσο μέλλον.
Βλέπετε η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Πάρου έχει φτάσει στο απροχώρητο και πλέον δεν υπάρχει επιστροφή από τη στιγμή που οι γιατροί που έχουν μείνει στο Κέντρο Υγείας αδυνατούν να εξυπηρετήσει τους μόνιμους κατοίκους, οπότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι για τους χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται τόσο το Πάσχα όσο και την καλοκαιρινή περίοδο που ξεκινάει δειλά δειλά..
Και οι τροποι αντίδρασης καθορίζονται μέσα από το ψήφισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Λαϊκή Συνέλευση που συνεδρίασε το προηγούμενο Σάββατο, 28 Μαρτίου και στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου, ο Έπαρχος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας, μαζικοί φορείς, συλλογικότητες και πολίτες των δύο νησιών. Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει ότι:
« Εδώ και πέντε χρόνια, ο λαός της Πάρου και της Αντιπάρου αγωνίζεται να κρατήσει «όρθιο» το Κέντρο Υγείας και να μην καταρρεύσει από τις μνημονιακές πολιτικές, που κατεδαφίζουν τις δομές της δημόσιας υγείας στα νησιά μας. Με έγγραφα, ψηφίσματα, συγκεντρώσεις, συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ερωτήσεις και αναφορές στην Βουλή, συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, διαδήλωση στο Υπουργείο Υγείας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τη Βουλή, συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών, δημοψήφισμα, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες των δύο νησιών, εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Υγείας και άλλες ενέργειες, το Κέντρο Υγείας μπόρεσε, με δυσκολία και αρρυθμίες βέβαια, να προσφέρει τα στοιχειώδη. Από τον Ιανουάριο του 2015, όμως, η κατάσταση επιδεινώνεται.
Σήμερα η κατάσταση τείνει να γίνει δραματική με κίνδυνο το Κέντρο Υγείας να «κατεβάσει ρολά». Στις 6 Ιανουαρίου έληξε η σύμβαση του επικουρικού γιατρού Παθολογίας και αποχώρησε. Στις 4 Απριλίου 2015 λήγει η σύμβαση του καρδιολόγου και του γυναικολόγου και αποχωρούν. Ο Επιστημονικός Διευθυντής (ακτιν/γνώστης) αποσπάστηκε για 3 μήνες στη Σπάρτη! Με τις αποχωρήσεις αυτές το ήδη υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας (κενές θέσεις σε γιατρούς Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας, των δύο Παιδιάτρων – για πέμπτο συνεχόμενο έτος, του καρδιολόγου, σε νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, σε διασώστες του ΕΚΑΒ) αδυνατεί να προσφέρει ακόμη και τα στοιχειώδη. Με ένα γιατρό Γενικής Ιατρικής, έναν χειρούργο, έναν μικροβιολόγο και δύο οδοντίατρους, δηλαδή, ουσιαστικά, με δύο γιατρούς, το Κέντρο Υγείας, επί της ουσίας, δεν μπορεί να προσφέρει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Επειδή η συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας δεν έδωσε άμεση λύση στα κατεπείγοντα προβλήματα του Κ.Υ. Πάρου – Αντιπάρου και επειδή οι καλές προθέσεις που καταγράφηκαν δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κ.Υ. κυρίως σε ιατρικό προσωπικό
Οι θεσμικοί παράγοντες, η τοπική Εκκλησία, οι φορείς, συλλογικότητες και οι πολίτες αποφάσισαν ομόφωνα να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κλιμακωθούν.
Σε πρώτη φάση οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν:
1. Ανάρτηση στο λιμάνι αεροπανό με αγωνιστικό περιεχόμενο
2. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του Κέντρου Υγείας και
3. Κατάληψη πλοίου της ακτοπλοΐας και πραγματοποίηση δυναμικής διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.