Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΠολάκης από Λέσβο: "εμείς δεν φυλακίζουμε... Αποκαλύπτουμε"

Πολάκης από Λέσβο: “εμείς δεν φυλακίζουμε… Αποκαλύπτουμε”

|

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης – Τι απάντησε ο Πολάκης στην ερώτηση “εάν θα μπει κάποιος φυλάκη”

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, της Ρόδου και της Σύρου θα αποτελέσουν ενισχυμένα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το 80% των περιστατικών. Νοσοκομεία όπως της Κω, της Λέρου, της Καλύμνου, της Χίου θα ενισχυθούν στις βασικές τους ειδικότητες προκειμένου να καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών. Θα συνεχιστεί η ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας.

«Έχουμε το ωραιότερο αρχιπέλαγος του κόσμου, αλλά δε μπορούμε να έχουμε νευροχειρουργό σε κάθε νησί, και καρδιολόγο σε κάθε βραχονησίδα, αλλά μπορούμε να έχουμε τρία μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία και άλλα επτά ή οκτώ μικρότερα με τις βασικές ειδικότητες, κέντρα υγείας και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και ένα πολύ καλό σύστημα μεταφοράς των ασθενών».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στα νησιά χαρακτήρισε «ιστορική τομή», την δημιουργία βάσης διακομιδών στη Σύρο.

«Οι σταθμοί ελικοπτέρων στη Σύρο και τη Ρόδο έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Έχει μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος ανταπόκρισης και ο αριθμός των περιστατικών που αεροδιακομίζονταν από τα νησιά στην Αθήνα. Το 40% των περιστατικών αυτών, έπαιρναν εξιτήριο την επόμενη μέρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν αναγκαίες. Οι σταθμοί αυτοί θα συνδεθούν με το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και τα άλλα αεροδρόμια του βορείου Αιγαίου, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα δυο αεροπλάνα που θα αγορασθούν με τη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου και θα κοστίζουν πολύ φθηνότερα από τις αεροδιακομιδές που γίνονται σήμερα με τα C130 και κοστίζουν χιλιάδες ευρώ την ώρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες, όπως είπε, αλλαγές που έγιναν στο σύστημα μετά το 2015.

«Η χώρα πέρασε πολλά και ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τους ανθρώπους που υπέφεραν τα προηγούμενα χρόνια και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά έχουμε σταματήσει μια πορεία αποδιοργάνωσης. Έχουμε πετύχει πάρα πολλά κάτω από συνθήκες μνημονίων και επιτροπείας.

Από το 2015 έως σήμερα η δυνατότητα του ορίου αγορών των νοσοκομείων έχει φθάσει τα 300.000.000 ευρώ το χρόνο, πάνω από το όριο αγορών που είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις 31/12/2014, τα δημόσια νοσοκομεία, εάν κατέβαλαν όλα τα χρήματα που διέθεταν σε οφειλές θα είχαν επιπλέον χρέη 330 εκατ. ευρώ. χρέη. Στο τέλος του 2017 τα νοσοκομεία έκλεισαν με 370 εκατ. ευρώ θετικό πλεόνασμα. Από τον Οκτώβριο του 2015, έχουν αναλάβει υπηρεσία 15.000 άτομα και πρόκειται να αναλάβουν ακόμη 4.000. Το 2015 ο ΕΟΠΥΥ είχε εισροές από τα ασφαλιστικά ταμεία, 3.480.000.000 ευρώ. Στο τέλος του 2017 είχε εισροές από τον ΕΦΚΑ, 4.760.000.000 ευρώ. Από το 2015 έως σήμερα, έγινε μια τεράστια μετακίνηση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ», είπε ο κ. Πολάκης και συνέχισε.

«Αυτά είναι η βάση στην οποία θα πατήσουμε μετά τον Αύγουστο που θα βγούμε από τα μνημόνια και θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια άλλη Ελλάδα με άλλους δικούς μας όρους.

Όλα αυτά μπόρεσαν να γίνουν εφικτά γιατί κηρύξαμε έναν πολύ μεγάλο πόλεμο στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Διότι στο χώρο της Υγείας, τα προηγούμενα είκοσι χρόνια «παίχτηκε», 85 δισ. ευρώ μαύρο χρήμα, το οποίο έγινε ατομικές περιουσίες, καταθέσεις στην Ελβετία κ.λπ.

Αυτό το φαινόμενο, είναι προφανές ότι δεν το έχουμε εξαφανίσει. Αλλά στην κορυφή το έχουμε μειώσει πάρα πολύ γι’ αυτό και περισσεύουν χρήματα για να κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Γι’ αυτό έχουμε και όλο αυτό τον πόλεμο».

Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο αμαρτωλά συστήματα πελατειακών εξυπηρετήσεων και διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος μέσα από τις διαφημιστικές δαπάνες για διαφημιστικά μηνύματα υγειονομικού χαρακτήρα. Για πρώτη φορά όλα αυτά ερευνώνται από την Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Πολάκης, ενώ επέκρινε ένα μέρος της ότι κινείται με ρυθμούς «κουτσής, ανάπηρης χελώνας».

«Υπάρχουν και κάμποσοι δικαστές οι οποίοι τιμούν τον όρκο τους», τόνισε και κατέληξε.

«Μας ρωτούν: Θα μπει κανένας φυλακή;»

«Εμείς δεν φυλακίζουμε. Εμείς αποκαλύπτουμε. Παίρνουμε μέτρα ώστε να μην ξαναγίνουν αυτά, αλλά την φυλακή πρέπει να τη βάλουν οι δικαστές. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα. Θα τα καταφέρουμε και θα φθάσουμε στον Σεπτέμβριο του 2019, που εκεί ο ελληνικός λαός θα μετρήσει τι παραλάβαμε και τι κάναμε και το 2023, θα έχουμε μια άλλη Ελλάδα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αρχέγονα Πάθη στην Αμοργό

Μια λογοτεχνική βραδιά με τον Χρήστο Νομικό – Από το «Πέρασμα στην Αμοργό» σε μια βαθιά συναισθηματική και φιλοσοφική αφήγηση

Καλοκαιρινές προσφορές στα… ύψη σε Σαντορίνη και Μύκονο, διαθεσιμότητα και εκπτώσεις ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο!

Δεκάδες διαθέσιμα καταλύματα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κέρκυρα και Χανιά – Οι τουρίστες προτιμούν last minute κρατήσεις, πιέσεις στα ξενοδοχεία από την υπερπροσφορά της Airbnb

Μαρίνα Σπανού: Μια μουσική βραδιά (03/08) γεμάτη καλοκαιρινές ιστορίες στη Νάξο

Η τραγουδοποιός της γενιάς της, Μαρίνα Σπανού, έρχεται στη Νάξο την Κυριακή 3 Αυγούστου για μια μοναδική συναυλία στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου.

Seajets: Τα δρομολόγια που συνδέουν τη Νάξο με νησιά Κυκλάδων, Κρήτη και Πειραιά (πίνακας)

Η Seajets εξυπηρετεί καθημερινά με δεκάδες αναχωρήσεις σε Κυκλάδες, Ραφήνα, Πειραιά και Ηράκλειο – Δείτε αναλυτικά όλα τα δρομολόγια από Νάξο προς Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα και Ανδρο.

Άνδρος: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, Μονάδα αφαλάτωσης στο Μπατσί

Σε κατάσταση επιφυλακής η Άνδρος με την τουριστική σεζόν σε πλήρη εξέλιξη – Προσωρινή λύση η κινητή μονάδα αφαλάτωσης, προετοιμάζεται και μόνιμος σχεδιασμός ενίσχυσης του υδροδοτικού δικτύου.

Νάξος – Αντώνης Μανιός: «Στόχος μας η ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να γίνει μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα» (video)

Στήριξη από Δήμο, Περιφέρεια και πολίτες . Ο Αντώνης Μανιός μιλά για το σχέδιο αναβάθμισης της ομάδας εθελοντών πολιτικής προστασίας

Σαντορίνη: Υποδοχή Του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ειρήνης από την ενορία του Εμπορείου

Υποδοχή του Iερού Lειψάνου της Αγίας Ειρήνης και καθημερινές ιερές ακολουθίες μέχρι τις 17 Αυγούστου

Νάξος – Γηροκομείο: Πανηγυρικά τιμήθηκε ο Άγιος Παντελεήμων, την 1η Νοεμβρίου τα εγκαίνια

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Γηροκομείο Νάξου – Τι ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος για την αποπεράτωση του Ιδρύματος

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Απειλή απόσυρσης ΑΤΜ από νησιά, ποιοι κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τα μετρητά

Η νέα νομοθεσία για τις χρεώσεις ανάληψης προκαλεί αναστάτωση – Τι απαντούν τράπεζες και εταιρείες – Πιθανή μαζική απομάκρυνση από απομακρυσμένες περιοχές

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων