Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΠοια φαγητά δεν πρέπει να τρώμε με.. άδειο στομάχι

Ποια φαγητά δεν πρέπει να τρώμε με.. άδειο στομάχι

|

Ορισμένα τρόφιμα, όσο υγιεινά και αν είναι, είναι προτιμότερο να μην καταναλώνονται με άδειο στομάχι, καθώς όχι μόνο ερεθίζουν το στομάχι, αλλά και μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία ή ακόμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Παρά την υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή είναι αρκετά όξινα. Η κατανάλωση τους με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο γαστρεντερικό σύστημα και να επιδεινώσει προβλήματα όπως το έλκος ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εναλλακτικά, προτιμήστε να τα καταναλώνετε μετά από ένα πλήρες γεύμα.

Ο καφές, είτε κανονικός είτε χωρίς καφεΐνη, συχνά αυξάνει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι. Η παρουσία αυτού του οξέος μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, ειδικά σε άτομα με προδιάθεση για γαστρίτιδα. Αντί να ξεκινήσετε τη μέρα σας με έναν σκέτο καφέ, μπορείτε να τον συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή φρούτα.

Επίσης τα καυτερά μπαχαρικά, όπως η πιπεριά τσίλι και το μαύρο πιπέρι, είναι γνωστά για την ικανότητά τους να αυξάνουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι, ενδέχεται να προκαλέσουν έντονο κάψιμο και δυσπεψία. Αυτού του είδους τα τρόφιμα είναι καλύτερο να καταναλώνονται ως μέρος του κύριου γεύματος και όχι το πρωί.

Οι ντομάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες τανίνης, μιας φυσικής ουσίας που αυξάνει την οξύτητα στο στομάχι. Η κατανάλωσή τους με άδειο στομάχι ενδέχεται να προκαλέσει καούρα ή ακόμα και έλκη μακροπρόθεσμα. Συνδυάστε τις με άλλες τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μειώσετε την ένταση της οξύτητας.

Η κατανάλωση αναψυκτικών, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερή. Τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι και να αυξήσουν το φούσκωμα και τον μετεωρισμό. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τεχνητά συστατικά επιβαρύνουν τον οργανισμό, ειδικά όταν δεν έχει προηγηθεί άλλη πρόσληψη τροφής.

Παρότι είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, η μπανάνα μπορεί να αυξήσει απότομα τα επίπεδα αυτών των μετάλλων στο αίμα, ειδικά όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία μαγνησίου-ασβεστίου και να προκαλέσει κόπωση ή ενόχληση. Προτιμήστε να την καταναλώσετε ως σνακ μετά το πρωινό.

Τέλος, αν και το γιαούρτι θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό, το στομάχι μας παράγει φυσικά οξέα με το που ξυπνάμε, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τους ευεργετικούς γαλακτοβακίλλους που περιέχονται σε αυτό. Για καλύτερα αποτελέσματα, καταναλώστε το ως ενδιάμεσο σνακ ή ως μέρος του μεσημεριανού.

Πληροφορίες: https://www.capital.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Ενδοκυκλαδικά – “Αρτεμις”: Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο

Με την ένταση των ανέμων να ξεπερνάει και τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα (ριπές) ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο του "Αρτεμις" εντός Κυκλάδων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Δύο βιωματικά εργαστήρια έρχονται για γυναίκες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βιωματικά εργαστήρια για γυναίκες - Πότε και που θα γίνουν

Naxos Medical: Γιορτή της Γυναίκας (08/03) με προσφορές

Στη Νάξο γιορτάζουμε την γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία... Οι προσφορές από το Naxos Medical

Κυκλάδες: Αυξήσεις της τάξης του +6% σημειώσαν οι αξίες των ακινήτων για το 2024

Με αυξήσεις στις αξίες των ακινήτων έκλεισε το 2024 – Πού κυμαίνονται οι τιμές πώλησης σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο

Πρόταση Ημέρας: Καλαμαράκια τηγανητά (χωρίς αλεύρι) με λαδολέμονο ντομάτας

Καλαμαράκια τηγανητά (χωρίς αλεύρι) με λαδολέμονο ντομάτας - Προσοχή στα μυστικά που διέπουν την συνταγή ...

Βατικανό: Υπέστη ο Ποντίφικας δύο κρίσεις οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας

Δύο κρίσεις οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας υπέστη ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο κόσμος του τζόγου στη “μεγάλη οθόνη”, ποιες είναι οι καλύτερες ταινίες

Οι καλύτερες ταινίες με θέμα τα καζίνο: Ο κόσμος του τζόγου στη μεγάλη οθόνη

Αιγιαλός – Μπετόν: Οι παραλίες που είναι υπό … κατασκευή και ο κίνδυνος (χάρτης)

Η καταγραφή μέσω δορυφόρου των παράκτιων ζωνών που έχουν «τσιμεντωθεί» και οι κίνδυνοι - Η κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο (χάρτης)

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων

Ξενοδοχεία: Πόσες νέες πολυτελείς μονάδες άνοιξαν στην Ελλάδα – Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο - Η άνοδος της Δυτικής Ελλάδας

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: “Stop” σε τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο

Δύο μη εγκρίσεις αιτημάτων για τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο και μία μετατροπή

Δονούσα – Express Skopelitis: Γιατί συνεχίζετε η συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια σε βάρος του νησιού μας;

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της Δονούσας ζητούν απαντήσεις στην συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια του Express Skopelitis σε σχέση με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων;

Σαντορίνη – Αμοργός: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία

Σαντορίνη: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία - Ανάλογη πρόταση και για Αμοργό, Ιο και Ανάφη