Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΠΝΑΙ: Απλές και χρήσιμες οδηγίες προστασίας από τον Κοροναϊό...

ΠΝΑΙ: Απλές και χρήσιμες οδηγίες προστασίας από τον Κοροναϊό…

|

Η Περιφερεία Νοτίου Αιγαίου μέσω της Τμήματος Πρόληψης & Προαγωγής της Υγείας & Δημόσιας Υγιεινής της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Δωδ/σου προχώρησε σε έκδοση χρήσιμων οδηγών προστασίας από την αναπνευστική λοίμωξη ελέω κοροναϊού

Οπως αναφέρει και ο φίλος γιατρός Μανώλης Τσίγκος ” Ο κάθε ιός δυνητικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές στις ευπαθείς ομάδες. Στους υπόλοιπους που αφορούν το 99% του πληθυσμού μιας χώρας, κάθε ιογενής λοίμωξη τέτοιου τύπου διαδράμει ηπίως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Κλείστε τηλεοράσεις, ενημερωθείτε για τις απλούστατες οδηγίες πρόληψης και χαλαρώστε. Ο πανικός μόνο σε γελοιότητες, υπερβολές και εκδουλεύσεις οδηγεί. Εφόσον ΌΛΟΙ ακολουθήσουμε τις οδηγίες, ούτε πανδημίες ούτε σενάρια επιστημονικής φαντασίας θα επικρατήσουν”

Γιατί το αναφέρουμε; Μα πολύ απλά, η Περιφερεία Νοτίου Αιγαίου μέσω της Τμήματος Πρόληψης & Προαγωγής της Υγείας & Δημόσιας Υγιεινής της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Δωδ/σου προχώρησε σε έκδοση χρήσιμων οδηγών προστασίας από την αναπνευστική λοίμωξη ελέω κοροναϊού.. Ας δούμε ποιες ειναι αυτές 

Τί είναι οι κοροναϊοί;

Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια σε ζώα ή ανθρώπους. Στους ανθρώπους, είναι γνωστό ότι αρκετοί κοροναϊοί προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

Τι είναι ο νέος κοροναϊός COVID-19  ;

Το COVID-19 είναι η λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τον πιο πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοροναϊό. Αυτός ο νέος ιός και η ασθένεια ήταν άγνωστοι πριν από την έναρξη της επιδημίας στο Wuhan, Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019.

Ποια τα συμπτώματα του COVID-19;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του COVID-19 είναι ο πυρετός, η κούραση και ο ξηρός βήχας. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν ρίγη , ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, πονόλαιμο ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και αρχίζουν σταδιακά. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται άσχημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι (περίπου 80%) αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς να χρειάζονται ειδική θεραπεία. Περίπου 1 στους 6 ανθρώπους που παίρνουν το COVID-19 γίνεται σοβαρά άρρωστος και αναπτύσσει δυσκολία στην αναπνοή. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων με αυτά της γρίπης η διάγνωση γίνεται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά προβλήματα ή ο διαβήτης, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.

Πως μεταδίδεται ο ιός;

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον COVID-19 από άλλους που έχουν τον ιό. Η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω μικρών σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα που εξαπλώνονται όταν ένα άτομο με COVID-19 βήχει ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο. Άλλοι άνθρωποι τότε μολύνονται από τον COVID-19 αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή επιφάνειες, έπειτα αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον COVID-19 εάν αναπνέουν σταγονίδια από ένα άτομο με COVID-19 που βήχει ή εκπνέει σταγονίδια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παραμείνετε περισσότερο από 1 μέτρο μακριά από ένα άτομο που είναι άρρωστο.

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;               

Ως “περίοδος επώασης” νοείται ο χρόνος μεταξύ της ανίχνευσης του ιού και της έναρξης εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου. Οι περισσότερες εκτιμήσεις της περιόδου επώασης για το COVID-19 κυμαίνονται από 1-14 ημέρες, συνήθως περίπου 5 ημέρες. Αυτές οι εκτιμήσεις θα ενημερωθούν, καθώς θα είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα.

Υπάρχει εμβόλιο, φάρμακο ή θεραπεία για τον COVID-2019;

 Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει εμβόλιο και κανένα συγκεκριμένο αντιιικό φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-2019. Ωστόσο, οι πάσχοντες θα πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα άτομα με σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να νοσηλεύονται. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χάρη στην υποστηρικτική περίθαλψη.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

  • Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους από το COVID-19 είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας, να καλύπτετε το βήχα σας με την καμπύλη του αγκώνα ή να χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο το οποίο να απορρίπτεται σε κλειστούς κάδους απορριμμάτων .Διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άτομα που βήχουν , φταρνίζονται ή φτύνουν .
  • Αποφεύγετε την επαφή με ζώα ζωντανά ή νεκρά , ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.
  • Αποφεύγετε την επαφή με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού( π.χ. βήχας, καταρροή).
  •  Αποφεύγετε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός(π.χ. σχολεία, στρατόπεδα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες) φροντίζουμε να αερίζεται επαρκώς ο χώρος και να γίνεται επιμελής καθαρισμός κοινόχρηστων επιφανειών( π.χ. πόμολα, τηλέφωνα, επιφάνειες γραφείων) και κοινόχρηστων χώρων (π.χ. τουαλέτας, χώρων αναμονής εξυπηρέτησης κοινού).
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, ειδικότερα μετά από την επιστροφή από ταξίδι αποφεύγουμε την επαφή με άλλα άτομα και ζητάτε άμεσα ιατρική συμβουλή.

Πρέπει να φοράω μάσκα για να προστατευτώ;

Τα άτομα που δεν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ο βήχας, δεν χρειάζεται να φορούν ιατρική μάσκα. Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συστήνει τη χρήση μάσκας για άτομα που έχουν συμπτώματα του COVID-19 και για εκείνους που φροντίζουν άτομα που έχουν συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό. Η χρήση μάσκας είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανθρώπους που φροντίζουν κάποιον (στο σπίτι ή σε ιατρείο).

 Ο ΠΟΥ συμβουλεύει την ορθολογική χρήση ιατρικών μασκών για την αποφυγή άσκοπης σπατάλης πολύτιμων πόρων και εσφαλμένης χρήσης μάσκας. Χρησιμοποιήστε μάσκα μόνο εάν έχετε αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτάρνισμα), έχετε υποψία μόλυνσης με COVID-19 με ήπια συμπτώματα ή φροντίζετε κάποιον με υποψία μόλυνσης με COVID-19. Μια εικαζόμενη λοίμωξη από το COVID-19 σχετίζεται με ταξίδια σε περιοχές όπου έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ή στενή επαφή με κάποιον που έχει ταξιδέψει σε αυτές τις περιοχές και έχει αρρωστήσει.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δ/νση Δημόσιας Υγείας Δωδ/σου

Τμήμα Πρόληψης & Προαγωγής της Υγείας & Δημόσιας Υγιεινής

(Πηγές πληροφοριών ΠΟΥ www.who.int, ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr )


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

Naxos Medical: Ιατρείο από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου και στο Naxos Medical βρίσκεται ο γιατρός ρευματολόγος Κωνσταντίνος Γεωργανάς

Β. Κουκουζής για Πολυτεχνείο: “ένιωσα να μετατρέπομαι σε λύκο, αισθάνομαι πικρία για το σήμερα”

Ο Γεωπόνος Βαγγέλης Κουκουζής μίλησε για το Πολυτεχνείο. .. Για τη παρουσία του εκεί το 1973... Και εξηγεί το αίσθημα "μπήκα αρνί και βγήκα λύκος"

Πολυτεχνείο 1973: Θύμησες από την Ναξιώτισσα Κατερίνα Πρωτονοταρίου

Η Κατερίνα Πρωτονοταρίου θυμάται εκείνες τις ημέρες του Νοεμβρίου του 1973... Η σφαίρα που βρέθηκε στο δωμάτιο της...

Νάξος: Ενημέρωση και δωρεάν μετρήσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Με επιτυχία η ενημέρωση και πρόληψη για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Πρόταση ημέρας: Τηγανιά χοιρινή με φέτα

Μία πρόταση με αρκετή αγάπη και αίσθηση χωριάτικου απλού φαγητού....

ΕΝΠΕ: Ποιος ο ρόλος του Δωρόθεου Β στην επιλογή Χατζημάρκου για την προεδρία;

Δεσπότης και Μαρέβα «ευλόγησαν» τον διάδοχο Τζιζικώστα στην προεδρία της ΕΝΠΕ

Ιωάννης Μαργαρίτης για επέτειο Πολυτεχνείου: “Ο αγώνας τους μας καλεί να αγκαλιάσουμε τις ίδιες αξίες”

Το μήνυμα του Έπαρχου ΠΕ Νάξου Ιωάννη Μαργαρίτη για την ημέρα του Πολυτεχνείου

Νάξος: Πρόσκληση για συζήτηση γύρω από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Νοτίων Κυκλάδων Πρόσκληση για ενημέρωση και συζήτηση γύρω από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Νάξος – Μέλανες: Σήμερα (17/11) Για πρώτη φορά διοργανώνεται η “Γιορτή Λαδιού”

Στις Μέλανες και στο ελαιοτριβείο "Ξενάκη" σήμερα (17/11) έχουμε τη πρώτη γιορτή λαδιού...

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού