Η ανακοίνωση που εξέδωσε η “Λαϊκή Συσπείρωση” Πάρου σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσε σε συνάντηση με φορείς για το θέμα των νεφροπαθών της Πάρου – Ποιες προτάσεις κατέθεσε
“…. Η τωρινή τοποθέτηση μας έχει να κάνει με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μια σειρά οικογένειες του νησιού μας, που κάποιο μέλος τους είναι νεφροπαθής. Άλλες ταλαιπωρούνται μόνιμα σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά με την μεταφορά για την διαδικασία της αιμοκάθαρσης στη Νάξο, άλλες αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Σύρο ή την Αττική και άλλες βιώνουν την ουσιαστική διάλυση τους με άλλα μέλη τους να είναι στο νησί και άλλα εκεί που υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης. Τα προβλήματα των αιμοκαθαρόμενων και των οικογενειών τους οξύνθηκαν παραπέρα με την εμφάνιση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα από πέρσι…. ”
Μέρος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η “Λαϊκή Συσπείρωση” Πάρου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς του νησιού… Και με αφορμή πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Δημάρχου κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών τους αλλά και τη μείωση των προβλημάτων στη μετακίνηση προς Νάξο… Και βέβαια για μία ακόμη φορά έχουμε τοποθέτηση για δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Πάρο.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Πάρου…
Την Παρασκευή 19/2 συμμετείχαμε σε συνάντηση εκπροσώπων φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του Δημάρχου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς του νησιού μας.
Η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα από το Δημόσια Σύστημα Υγείας και τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στο νησί μας όσο και γενικότερα, τα εισπράττουμε χρόνια τώρα και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.
Όλα αυτά πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της διεκδίκησης του παριανού λαού και των φορέων του, πρέπει να απασχολήσουν άμεσα την τοπική μας κοινωνία.
Η τωρινή τοποθέτηση μας έχει να κάνει με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μια σειρά οικογένειες του νησιού μας, που κάποιο μέλος τους είναι νεφροπαθής. Άλλες ταλαιπωρούνται μόνιμα σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά με την μεταφορά για την διαδικασία της αιμοκάθαρσης στη Νάξο, άλλες αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Σύρο ή την Αττική και άλλες βιώνουν την ουσιαστική διάλυση τους με άλλα μέλη τους να είναι στο νησί και άλλα εκεί που υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης.
Τα προβλήματα των αιμοκαθαρόμενων και των οικογενειών τους οξύνθηκαν παραπέρα με την εμφάνιση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα από πέρσι. Τότε χρειάστηκε οι νεφροπαθείς που μεταβαίνουν για αιμοκάθαρση στη Νάξο να παραμείνουν εκεί δυο περίπου μήνες χωρίς κανενός είδους κρατική στήριξη.
Φέτος ελέω της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της κρατικής αδιαφορίας γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους, είχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πήγαινε- έλα, χωρίς η προσωρινή λύση που δόθηκε, για τη μεταφορά τους να είναι ουσιαστική,μετά από την κατακραυγή και τις παρεμβάσεις πολλών.
Με αυτά τα δεδομένα και κατανοώντας το πρόβλημα, θεωρούμε ότι μας αφορά όλους και πρέπει να διεκδικήσουμε τη λύση του.
Εμείς στη σύσκεψη καταθέσαμε το παρακάτω πλαίσιο διεκδίκησης:
Άμεσα διεκδικούμε:
– Καθημερινά ακτοπλοϊκά πρωινά και απογευματινά δρομολόγια προς και από τη Νάξο. Με κρατική ευθύνη η μεταφορά σε περίπτωση ανεκτέλεστων δρομολογίων (σκάφος λιμενικού κλπ.).
– Με κρατική δαπάνη η μεταφορά των ασθενών και των συνοδών τους, η διαμονή και η διατροφή τους όταν η παραμονή για διάφορους λόγους κρίνεται απαραίτητη.
– Την περίοδο της πανδημίας με κρατική ευθύνη να εξασφαλιστεί χώρος για την παραμονή μετά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης μέχρι την έλευση του πλοίου προς Πάρο.
Παράλληλα διεκδικούμε:
– Την ίδρυση μονάδας αιμοκάθαρσης στη Πάρο το συντομότερο δυνατό, με κρατική ευθύνη σε κατάλληλο χώρο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και το απαραίτητο εξιδεικευμένο προσωπικό.
Στο βαθμό που θα υπάρξει νέα κτιριακή υποδομή για τη στέγαση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού μας, όπως και αν λέγεται αυτή, να συμπεριλάβει και τη μονάδα αιμοκάθαρσης.
Τα παραπάνω αιτήματα θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικά και ώριμα να λυθούν μέσα από την διεκδίκηση μας και η εκτίμηση μας είναι ότι υπήρξε συμφωνία όλων των παρευρισκόμενων με αυτό το πλαίσιο.
Έτσι συνηγορήσαμε στη συγκρότηση επιτροπής συντονισμού για τη διεκδίκηση της υλοποίησης των παραπάνω αιτημάτων.
Θεωρούμε όμως σκόπιμο να ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε τη μετατροπή αυτής της επιτροπής να λειτουργήσει σαν επικοινωνιακό εργαλείο οποιουδήποτε όπως συνέβη με την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, η οποία συστήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, με αφορμή την πανδημία στη πράξη δεν λειτούργησε και «κακοποιήθηκε» από μέρους της Δημοτικής Αρχής.