Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΠάρος - Αντίπαρος: Το "πείραμα" με τους μοριακούς αναλυτές και το κέρδος...

Πάρος – Αντίπαρος: Το “πείραμα” με τους μοριακούς αναλυτές και το κέρδος στο χρόνο των εξετάσεων

|

Τα μηχανήματα γρήγορης επεξεργασίας μοριακών τεστ που προμηθεύθηκαν Πάρος και Αντίπαρος προσφέρουν αυτονομία ελέγχων στα δύο νησιά, αφού πλέον δεν θα απαιτείται το «ταξίδι» των δειγμάτων μέχρι τα εργαστήρια της Αθήνας – Η πρώτη κίνηση έγινε από την Αντίπαρο τον Μάρτιο – Σε 45 λεπτά έχεις αποτέλεσμα με ποσοστό επιτυχίας στο 99%

“Ψαχνόματε τι θα γίνει φέτος με τον τουρισμό…” Αυτή την απάντηση είχε δώσει ο ο δήμαρχος Πάρου Μάρκο Κωβαίο, στον Τάσο Τέλλογλου της “Καθημερινής” τον περασμένο Απρίλιο στην ερώτηση για το πως θα κινηθεί η τουριστική σεζόν φέτος και για τα μέτρα που θα ληφθούν… Στην Αντίπαρο, ο πάντα δραστήριος προγραμματιστής Ιάσωνας Τσάκωνας είχε ξεκινήσει να συγκεντρώνει ποσά από σειρά δωρητών –αρκετοί εκ των οποίων έχουν σπίτια στο νησί– για να αγοράσουν το μόνο σχετικά αξιόπιστο σύστημα επεξεργασίας Rapid μοριακών τεστ της αμερικανικής εταιρείας Cepheid. Το «Cepheid Xpert® Xpress SARS-CoV-2» έχει 99% «ειδικότητα και ευαισθησία» και βγάζει το αποτέλεσμα σε 45 λεπτά.

Η συσκευή αυτή και η αντίστοιχη που δωρήθηκε στο Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Πάρου, συνοδεύονται με 150 και 250 τεστ εκάστη. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης δωρεάς που συντονίστηκε με πρωτοβουλία της OLIAROS Α.Ε., η οποία, μέσω του κ. Τσάκωνα ήρθε σε επαφή με τον Δήμο Αντιπάρου στις αρχές Μαρτίου. Μετά λίγες μέρες, και με τη σύσταση του δημάρχου κ. Φαρούπου και του ιατρού κ. Σκούρτη έγινε η επέκταση της δωρεάς, ώστε να συμπεριληφθεί και η Πάρος, ως ενιαίος υγειονομικός οργανισμός, οπότε και ξεκίνησαν οι επαφές με το Κ.Υ. Πάρου και τον δήμο στα τέλη Μαρτίου.

Το μικρό κουτί (16x30x30εκ.) που διαθέτει θύρες στις οποίες μπαίνουν μικροί «φορτωτές», έχει πλεονέκτημα 2,5 ωρών έναντι των μεγάλων μοριακών συστημάτων που υπάρχουν στην Αθήνα (Ωνάσειο, «Σωτηρία», Ινστιτούτο Παστέρ) και μπορεί να επεκταθεί. Δεν χρειάζεται το δείγμα να διασχίσει τα 92 μίλια που χωρίζουν την Πάρο από τον Πειραιά για να φτάσει σε ένα κέντρο επεξεργασίας, ενώ η ακρίβεια και η ευαισθησία του φθάνουν το 99%.

Στα μηχανήματα που έχουν τα δύο νησιά μπορούν να αναλυθούν μέχρι 40 τεστ το 8ωρο. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη, αν χρειασθεί να γίνονται περισσότερα τεστ σε κάθε νησί την ημέρα θα είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τουρισμό το φετινό καλοκαίρι. Εξάλλου, η δυνατότητα του κάθε δήμου να χρηματοδοτεί τη διενέργεια των τεστ είναι περιορισμένη, καθώς καθένα στοιχίζει περίπου 50 ευρώ.

Παρόμοια ευέλικτα συστήματα στα οποία έκανε αναφορά και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο Restart Tourism έχουν αγοραστεί σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τα νοσοκομεία της Κέρκυρας, της Σύρου και της Μυτιλήνης (το τελευταίο επίσης χάρη σε ιδιωτική δωρεά).

Το πρόβλημα της σχετικά μικρής εταιρείας της Καλιφόρνιας Cepheid –υπάρχει άλλη μία αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει παρόμοια συστήματα (Biofire Respiratory Panel), η οποία όμως λόγω του «war act» δεν τα φέρνει στην Ευρώπη– είναι η αδυναμία της να παραδώσει μεγάλο αριθμό τεστ, καθώς αυτά απορροφούνται από τις χώρες με σοβαρότερο πρόβλημα (μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί στη χώρα μας περίπου 15.000 τεστ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα). Στην παρουσίαση των κυβερνητικών μέτρων για το Restart Tourism, ο κ. Θεοχάρης μίλησε για τη δρομολόγηση 20 παρόμοιων αναλυτών σε νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα μέρος από αυτά έχει σχεδιασθεί με βάση το μοντέλο Πάρου-Αντιπάρου, ενώ ένα άλλο αφορά σύστημα ευρωπαϊκό που είχε χρησιμοποιηθεί από δύο νοσοκομεία της πρωτεύουσας χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους οι αναλυτές θα περιορίσουν τον χρόνο μεταφοράς ενός δείγματος αλλά και το κόστος επεξεργασίας του. «Σήμερα χρειάζονται τρεις μέρες για να έρθει ένα δείγμα από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα με το αεροπλάνο», λέει μέλος της διοίκησης του τοπικού νοσοκομείου στην «Κ».

Η πολιτεία, πάντως, δεν κατέληξε αβασάνιστα στη λύση των «μικρών» μοριακών αναλυτών, καθώς εκτός από το πείραμα της Πάρου και της Αντιπάρου προηγουμένως είχε γίνει πρόταση του ομότιμου καθηγητή Γ. Σαρόγλου για τη δημιουργία δικτύου εργαστηρίων στα νησιά, η οποία εκτιμήθηκε ότι χρειάζεται πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί.

Οι πλωτές μονάδες

Από σήμερα Δευτέρα 25 Μαϊου ξεκινάει η εφαρμογή του σχεδίου για τις πλωτές κινητές μονάδες υγείας (ΚΟΜΥ) με τη βοήθεια της ΜΚΟ «Σύμπλευσις». Ενας μικρός στολίσκος φουσκωτών θα μεταφέρει τα τεστ από τα πιο μικρά νησιά σε μεγαλύτερα (π.χ. στη Μήλο από Φολέγανδρο, Σίκινο, Κίμωλο). Ορισμένα από τα πολύ μικρά αυτά νησιά εξαρτώνται απολύτως από τον τουρισμό. Το πρόβλημα για τους επιδημιολόγους δεν είναι τα logistics αλλά το πώς θα επιτυγχάνεται σε αυτά τα μέρη η σωστή απομόνωση τόσο των περιστατικών όσο και εκείνων που έχουν έρθει σε επαφή με νοσήσαντες. «Είναι πολύ εύκολο αυτά τα μικρότερα μέρη να μπουν σε καραντίνα αν δεν γίνει σωστή διαχείριση του περιστατικού» είπε στην «Κ» μέλος της επιτροπής που διαμόρφωσε τα πρωτόκολλα των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων.

Ο ίδιος ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, είπε ότι δεν θα χρειασθεί ξενοδοχείο αναφοράς και πρότεινε οι ασθενείς να μπαίνουν σε ένα πλοίο. «Αν φτάσουμε να χρειαζόμαστε πλοία (σ.σ. προφανώς εξαιτίας του πλήθους)», είπε σε μια σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «τότε ας μη μιλάμε πλέον για τουρισμό».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου