Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα που αφορά όλες τις γυναίκες, αφού είναι αφιερωμένη στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Μία ασθένεια που δεν είναι αθεράπευτη, ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.
Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα αυτής της ημέρας, αλλά και ολόκληρου του Οκτώβρη, που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.
Kάθε χρόνο στη χώρα μας αναφέρονται 6.000 νέες περιπτώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της.
Μάλιστα, το 85% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις που είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι σχεδόν διπλάσιος για γυναίκες που κάποια α’ βαθμού συγγενής τους έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.
Η νόσος έχει διάφορα στάδια, τα οποία καθορίζονται βάσει του μεγέθους του όγκου, του αριθμού των λεμφαδένων που έχουν επηρεαστεί, των κοντινότερων λεμφαδένων στη μασχαλιαία περιοχή, καθώς και της πιθανότητας μετάστασης σε άλλα όργανα.
Η πρώτη κίνηση στην αντιμετώπιση της νόσου είναι συνήθως η εγχείρηση. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο έχει διαγνωσθεί μία ασθενής και, φυσικά, με τη μετεγχειρητική της εικόνα, ακολουθείται η κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι είτε χημειοθεραπεία, είτε ακτινοθεραπεία, είτε ορμονοθεραπεία.
Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού: Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώτη Γεννήματα» για τον καρκίνο του μαστού επεκτείνεται και στις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα.
«Πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται έως σήμερα σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες 50-69 ετών και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως «καταλαβαίνω τον φόβο του να πάει κάποια γυναίκα να κάνει μία εξέταση, αλλά να γνωρίζουν και οι γυναίκες ότι όσο νωρίτερα το βρουν κάποιο εύρημα τόσο καλύτερο θα είναι για την πρόγνωσή τους. Από εδώ θέλω να στείλω ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πρόληψης το οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε».
Τι ανέφερε η Πρόεδρος κα Σακελλαροπούλου
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και στήριξης προς όλες τις γυναίκες, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως επεκτείνεται το πρόγραμμα «Φώτη Γεννηματά» και στις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη για «πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και εμπιστοσύνη στην επιστήμη». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έλαβε χώρα χθες και σήμερα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και αφορά στον δωρεά προληπτικό έλεγχο 70 γυναικών από την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.
Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν πρέπει «να τρομοκρατούμαστε, αλλά και να μην εφησυχάζουμε» και προτρέπει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το σώμα τους «με αγάπη, θετική διάθεση και γνώση».
Στην ανάρτησή της στο Facebook η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε πως «όσο εμείς οι γυναίκες παρακολουθούμε το σώμα μας, όσο δεν αμελούμε την αυτοεξέταση, όσο μένουμε πιστές στο ετήσιο ραντεβού μας για μαστογραφία, τόσο απομακρύνουμε τον κίνδυνο».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ