Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΠαχυσαρκία: Επτά στους δέκα Έλληνες με περίσσιο βάρος – Σε αναμονή του...

Παχυσαρκία: Επτά στους δέκα Έλληνες με περίσσιο βάρος – Σε αναμονή του νέου φαρμάκου

|

H παχυσαρκία συνδέεται σήμερα με πάνω από 200 πιθανές επιπλοκές υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παχυσαρκία αφορά σε 650 εκατομμύρια ενηλίκους παγκοσμίως, εκ των οποίων μόνο το 36% έχει λάβει τη διάγνωση της παχυσαρκίας, που πλέον έχει αναγνωριστεί ως ασθένεια.

Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το υπέρβαρο και η παχυσαρκία προκαλούν περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ κάθε χρόνο.

“Η πασυχαρκία είναι νόσος που έχει γενετική προδιάθεση (2%) και συνοδεύεται από πολλές συννοσηρότητες”, είπε η Παθολόγος – Διαβητολόγος, Γιούλη Αργυρακοπούλου, κατά τη διάρκεια παρουσίασής της, σε εκπαιδευτικό τριήμερο που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι το 37.6% του ελληνικού πληθυσμού ζει με υπέρβαρο και το 32.1% ζει με παχυσαρκία. Εάν κανείς προσθέσει τα δύο ποσοστά αντιλαμβάνεται ότι σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες έχουν περίσσιο βάρος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την μελέτη EMENO (Μάιος 2013-Ιούνιος 2016), 45% των ανδρών και 30% των γυναικών ήταν υπέρβαροι και 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, 51% των ανδρών και 31% των γυναικών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ποσοστό 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση. Στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι στα 3/4 των οικογενειών στην Ελλάδα τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ενώ στην παιδική παχυσαρκία η Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση στην επικράτηση της παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Καθώς, όμως, η παχυσαρκία αποτελεί μία εξαιρετικά σύνθετη πάθηση, η αναγνώριση και  κατανόηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου που συνθέτουν την πολυπαραγοντική αιτιολογία της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, αλλά και των προσδιοριστών τους, θέτει μια ισχυρή βάση για το “προτεινόμενο σχέδιο δράσης” για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων.
Tο νέο φάρμακο

H λιραγκουτίδη αποτελεί το πολλά υποσχόμενο νέο όπλο κατά του υπέρβαρου. Το φάρμακο με τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη εντάχθηκε στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων τον περασμένο Ιανουάριο και τώρα είναι έτοιμο να αποζημιωθεί για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

Σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το σκεύασμα θα χορηγείται και θα αποζημιώνεται σε ασθενείς ηλικίας 18 – 74 ετών, με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) ≥40 kg/m² (παχυσαρκία) και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια λόγω αθηρωμάτωσης, χωρίς συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας IV κατά NYHA) ή/και υπνική άπνοια για την οποία απαιτείται χρήση μάσκας CPAP.

Τα άτομα, που συγκεντρώνουν αυτούς τους μείζονες παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να απευθύνονται για τη χορήγηση της λιραγλουτίδης σε ειδικούς στα Ιατρεία Παχυσαρκίας δημόσιων αλλά και ιδιωτικών νοσοκομείων. Μέσω των Ιατρείων θα γίνεται προέγκριση και στη συνέχεια επανέγκριση χορήγησης και αποζημίωσης. Πριν από περίπου 10 ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων για τη χορήγηση του φαρμάκου και αναμένονται οι πρώτες εγκρίσεις.

Πηγή: https://www.capital.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Σταθερές για ένα ακόμη μήνα οι επιδοτήσεις τιμών στο ρεύμα

Σταθερή στα 2,5 λεπτά/KWh σε σχέση με τον Νοέμβριο παραμένει η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου έως και 500 KWh, κατηγορία που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών της χώρας

ΠΝΑι: Με 27 παραγωγούς από 15 νησιά συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση (!!!)

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση – Βάσει νόμου δεν μπορούν να επιστραφούν

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Αιγαίο: Κατά 2,5 βαθμούς περισσότερο ανεβασμένη η θερμοκρασία τον φετινό Νοέμβριο (!!!)

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Αιγαίο - Ποιά ήταν η απόκλιση

Κάρπαθος: Ιερέας ξεκίνησε έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου

Έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου ξεκινά ο π. Αλέξανδρος Πανουτσόπουλος στην Κάρπαθο

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά