Κραυγή αγωνίας από γονέα για τα προβλήματα που δημιουργούνται … “«Από τον Νοέμβρη του 2016 δεν έχω λάβει τίποτα. Οι θεραπείες και των δύο παιδιών μου κοστίζουν 860 ευρώ το μήνα. Δεν μπορώ να τις διακόψω. Θα χαθεί ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αναγκαστικά και με τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων τις πληρώνω με κόπο. Μένω στον Πειραιά και όσο ήταν ΙΚΑ ήταν από τις πλέον τυπικές περιοχές. Τώρα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση»,
Έως και ένα χρόνο μένουν απλήρωτοι από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι γονείς για τις ειδικές θεραπείες των παιδιών τους, με αποτέλεσμα λόγω οικονομικής αδυναμίας να έχουν διακόψει πολλά από τα παιδιά τις λογοθεραπείες, τις εργοθεραπείες και όποια άλλη υποστήριξη ακόμη και για σοβαρά προβλήματα όπως ο αυτισμός.
Το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με την αποζημίωση των θεραπειών αυτών από τον ΕΟΠΥΥ δεν έχει τέλος ενώ παράλληλα η σύναψη των επίμαχων συμβάσεων, που έχουν γίνει αντικείμενο «διαμάχης» μεταξύ θεραπευτών και υπουργείου Υγείας, παίρνει παράταση στην παράταση.
Η τρίτη κατά σειρά παράταση λήγει στις 31 Μαρτίου και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και άλλη. Το υπουργείο Υγείας, με τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο για την ψυχική Υγεία, «ανέβασε» τις αποζημιώσεις των τιμών για εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες στα 15 ευρώ, εξισορροπώντας τες με εκείνες των λογοθεραπειών. Ομως, οι θεραπευτές εξακολουθούν να εκφράζουν τις αντιθέσεις τους, κυρίως γιατί από αυτό το ποσό θα περικόπτεται, όπως λένε, μεγάλο ποσοστό σε αυτόματες επιστροφές (clawback και rebate) και θα καταλήγουν στην τσέπη τους… 4 ευρώ.
Αντίδραση
Τη στιγμή που σχεδόν κανείς θεραπευτής δεν υπογράφει τις προτεινόμενες από τον ΕΟΠΥΥ συμβάσεις, τις οποίες θεωρούν πρόχειρες και καθόλου βιώσιμες για τους ίδιους, και το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για τον τρόπο που θα εξυπηρετούνται τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής, οι γονείς τους βρίσκονται στον… αέρα. Οχι μόνο επειδή αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να αλλάξουν θεραπευτές, ενώ τα παιδιά τους έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένους, αλλά και επειδή καθυστερούν οι πληρωμές για όσες θεραπείες έχουν ήδη γίνει.
Μαρτυρίες
«Η δικαιολογία που ακούμε είναι ότι είναι πενταπλάσια η δουλειά και λίγο το προσωπικό ώστε να πληρωθούμε όλοι οι γονείς. Ωστόσο μιλάμε για πολλά χρήματα και σε ορισμένες περιοχές είναι χειρότερα από άλλες», λέει η Γενοβέφα Χειμαριού, μητέρα δύο παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών και πρόεδρος του Σωματείου «Για τα παιδιά μας».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Δέσποινας Σταυρουλάκη, στην οποία οφείλονται 2.800 ευρώ. «Από τον Νοέμβρη του 2016 δεν έχω λάβει τίποτα. Οι θεραπείες και των δύο παιδιών μου κοστίζουν 860 ευρώ το μήνα. Δεν μπορώ να τις διακόψω. Θα χαθεί ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αναγκαστικά και με τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων τις πληρώνω με κόπο. Μένω στον Πειραιά και όσο ήταν ΙΚΑ ήταν από τις πλέον τυπικές περιοχές. Τώρα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση», αναφέρει στον «Ε.Τ.».
Ο ΕΟΠΥΥ αποδίδει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, για το διάστημα από 1/1/2017 μέχρι σήμερα, στη δημιουργία του ΕΦΚΑ και την «εκτόξευση» του όγκου δουλειάς, αλλά και στη διαδικασία εκκαθάρισης προηγούμενων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πριν από την 1η/1/2017 οι πολίτες κατέθεταν στις υπηρεσίες των Ταμείων τους, για αυτό και την ευθύνη έφερε το κάθε Ταμείο. Οπως και να έχει, ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι είναι «προσωρινές» οι καθυστερήσεις.
Ατομικές συμβάσεις
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας υποχρεώνει τα κέντρα ειδικής αγωγής ειδικών θεραπειών (λογοθεραπευτές, κέντρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγου και κίνησης, αναπτυξιακών δυσκολιών) να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους.
Μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν τα κέντρα και στη συνέχεια έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ προσκομίζοντας τις αποδείξεις. Ωστόσο τώρα τα κέντρα θα πληρώνονται απευθείας από τον Οργανισμό, αλλά στη συχνότητα που αποπληρώνει γενικώς και τους άλλους παρόχους ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή μετά από κάποιους μήνες. Οι γονείς από την πλευρά τους εναντιώνονται στις ατομικές συμβάσεις καθώς δεν είναι δυνατόν να συμβληθούν όλα τα κέντρα, επομένως θα αναγκαστούν να αλλάξουν θεραπευτές και να πάνε στους συμβεβλημένους, ενώ θεωρούν πως με τη μείωση των κονδυλίων για την ειδική αγωγή στις ειδικές θεραπείες θα «πέσει» και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Με πληροφορίες από τον «Ελεύθερος Τύπος»