Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων - Τηλεδιάσκεψη για Υγεία: "Να επενδύσουμε στην Δημόσια Υγεία...

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων – Τηλεδιάσκεψη για Υγεία: “Να επενδύσουμε στην Δημόσια Υγεία ώστε να θωρακιστούν τα νησιά”

|

Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες – Υγεία: Η επόμενη μέρα «Επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας σημαίνει καλύτερη πρόσβαση των νησιωτών σε αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας» – ποιοι έδωσαν το παρών, οι σημαντικότερες προτάσεις στο τραπέζι 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η αντιμετώπιση της πανδημίας, η στήριξη της κοινωνίας και η προετοιμασία του Δημόσιου συστήματος Υγείας για την επόμενη μέρα στις Κυκλάδες», που διοργάνωσαν την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020 η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος με τη συμμετοχή του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν ο Διοικητής των Νοσοκομείων Σύρου-Νάξου, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων,  Ιατροί Κέντρων Υγείας  και Περιφερειακών Ιατρείων, εκπρόσωποι από το ΕΚΑΒ, την  Kινητή Mονάδα Ψυχικής Υγείας  «Κλίμακα», την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συλλόγους Πασχόντων, Στήριξης Κέντρων Υγείας και ΑΜΕΑ,  από τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων (Αμοργό, Ανάφη, Ίο, Κέα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο, Τήνο Φολέγανδρο).

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε ο Τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο συντονιστής του αντίστοιχου Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Καλαράς, ο πρώην Αναπληρωτής Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Γιώργος Αντύπας, καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες και τα βήματα που έγιναν την προηγούμενη τετραετία, όπως αναγνωρίστηκε από την πλειονότητα των συμμετεχόντων, με ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία  του ΕΚΑΒ στη Σύρο, τη λειτουργία του υπό ιδιωτικοποίηση τότε Νοσοκομείου Σαντορίνης, την στελέχωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών στα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου, το Σύστημα Υγείας στις Κυκλάδες παραμένει “αδύναμο” και σε πολλές περιπτώσεις -ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά- δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα ασφάλειας και ισοτιμίας που αξιώνουν οι νησιώτες.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν στην οργάνωση της Πρωτοτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί με την ίδρυση Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ)  υπό την επίβλεψη   των  Νοσοκομείων και τον θεσμό του Οικογενειακού γιατρού. Οι δυο αυτές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τα Νοσοκομεία από τον φόρτο των χρόνιων περιστατικών, εμβολιασμών, ασθενών με κινητικά προβλήματα με νοσηλεία κατ΄ οίκον, σε συντονισμό με άλλες δομές, όπως οι Κινητές Μονάδες Υγείας στην ανεπτυγμένη μορφή τους, με την συμμετοχή γιατρών, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας και την Βοήθεια στο Σπίτι.

Επιτακτική πρόβαλε και πάλι η ανάγκη στελέχωσης των Μονάδων Υγείας με ιατρικό και λοιπό προσωπικό και  η επανεξέταση και ενίσχυση των κινήτρων για την προσέλκυσή του, ενώ ζητήθηκε βελτίωση της ποιότητας και διεύρυνση του πεδίου της Τηλεϊατρικής.

Η πανδημία κατέδειξε αφενός την σημασία  του Δημόσιου συστήματος Υγείας και την δυνατότητά του να ανταποκριθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, κατά γενική ομολογία,  αφ’ ετέρου αναδείχθηκαν οι τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στις Δυτικές και Βόρειες Κυκλάδες και τα νησιά που διαθέτουν Νοσοκομεία, πρόβλημα που παραμένει και περιμένει λύση με πολιτικές που να αναγνωρίζουν την Νησιωτικότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά, ότι τα Μικρά Νησιά δεν έχουν ούτε την δυνατότητα αποστολής εκτελούμενων tests σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση των Δομών Υγείας, προτάθηκε η δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στα Νοσοκομεία με το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό και κατατέθηκε η πρόταση πλωτής ΜΑΦ, εναλλακτικά.

Προτάθηκε η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό για την κάλυψη των βαρδιών σε περίοδο αυξημένης ανάγκης διακομιδών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσής του και η ένταξή του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Επίσης η δωρεάν μετακίνηση και διακομιδή ασθενών και συνοδών.

Τέθηκε το ζήτημα κατάργησης της διασύνδεσης των νοσοκομείων Νάξου-Σύρου.

Στα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας και της επιπλέον στήριξής της στις δεδομένες συνθήκες, σε μια περιοχή με παντελή απουσία δομών αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης, έγινε ιδιαίτερη ανάλυση και κατάθεση προτάσεων από την υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας «Κλίμακα» και σημειώθηκε η απουσία υπηρετούντων Ψυχιάτρων, εκτός Σύρου.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τους Συλλόγους Στήριξης ΑΜΕΑ. Επισημάνθηκε  η απουσία επιστημονικής στήριξης (ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, κλπ.) προς τους γονείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες,  που επιτείνει την ανασφάλεια και τον αποκλεισμό που βιώνουν, ιδιαίτερα εν μέσω καραντίνας, ενώ καταγράφηκε έντονος προβληματισμός για το πώς λειτούργησε η τηλε-εκπαίδευση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μυκόνου τονίσθηκε η σημαντική έλλειψη ιατρού ογκολόγου στο Νοσοκομείο Σύρου, ενώ κατατέθηκαν και τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς της Πάρου, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας και δεδομένων των μειωμένων ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αναγκάζονται να διαμένουν στη Νάξο, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και νεφροπαθείς από την Τήνο και την Μύκονο που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο της Σύρου.

Σε αυτήν τη συγκυρία της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέλεξε να αντιπολιτευτεί επενδύοντας στην καταστροφολογία, έδειξε και δείχνει εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα, καταθέτοντας ταυτόχρονα προτάσεις ώστε η κοινωνία και το σύστημα Υγείας να μείνουν όρθια και να ενισχυθεί, κάτι που μόνο ψευδεπίγραφα φαίνεται να είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Αυτές τις μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή ένα κοστολογημένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, με βάση τον αυξημένο δημοσιονομικό χώρο που σήμερα υπάρχει από το αποθεματικό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν να κατευθυνθούν στην Υγεία, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις μόνιμες ανάγκες των πολιτών αλλά και σε έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε και πιθανόν να αντιμετωπίσουμε εκ νέου. Σχεδιάζει ένα αναδιοργανωμένο και ανασυγκροτημένο Δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα αποτρέπει  τις όποιες βλέψεις της κυβέρνησης για ΣΔΙΤ στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ναυτική Εβδομάδα στη Νάξο: Μια φωτογραφική έκθεση που μυρίζει θάλασσα και μνήμες

Στο ισόγειο του 1ου Γυμνασίου Νάξου παρουσιάζεται έκθεση αφιερωμένη στους ναυτικούς, τη θάλασσα και τις ναξιώτικες ιστορίες περασμένων δεκαετιών – Ένα ταξίδι μέσα από το αρχείο του Πολεμικού Ναυτικού και τις εφημερίδες της εποχής.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Το “Σαν Κύμα” στην παραλία Αγίου Γεωργίου αναζητά προσωπικό

Το beach bar – restaurant "Σαν Κύμα" ενισχύει την ομάδα του και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε μάγειρες, βοηθούς και προσωπικό service. Ευχάριστο κλίμα, διαμονή, φαγητό και καλός μισθός.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Γκίκας Γκίκας: «Χτίζουμε μέλλον στην Ίο χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν» (video)

Ο Γκίκας Γκίκας μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 για τουρισμό, παιδεία, υγεία, τις υποδομές που δοκιμάζονται και την ανάγκη να παραδώσουμε την Ίο αυθεντική στις επόμενες γενιές.

Η «Λυσιστράτη» ταξιδεύει στο Φιλώτι, απόψε (01/07) η τελευταία παράσταση, δωρεάν μεταφορά μέσω του ΚΤΕΛ

Η απολαυστική κωμωδία του Αριστοφάνη ανεβαίνει στο αθλοθέατρο Φιλωτίου – Δωρεάν μεταφορά θεατών από τη Χώρα με στάση στον Άγιο Νικόδημο.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Σαντορίνη: Κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού ενάντια στο ψηφιακό πελατολόγιο

Αντίδραση στον νέο ψηφιακό κανονισμό – Πορεία στο λιμάνι και απόπειρα αποκλεισμού της πρόσδεσης του Blue Star Delos στις 15:00. Παρέμβαση σε ζωντανή σύνδεση με ΣΚΑΪ.

Σύρος: «Έφυγε» ο Γιώργος Παπαμανώλης, πρώην Βουλευτής Κυκλάδων

Σε ηλικία 69 ετών απεβίωσε ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων και ενεργός πολιτικός Γιώργος Παπαμανώλης – Θλίψη στη Σύρο και στις Κυκλάδες

Αναγέννηση στο παλιό σχολείο της Σικίνου, ένα νέο μουσείο γεννιέται

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών για τη μετατροπή του παλιού σχολείου σε μουσείο που θα «φιλοξενήσει» τη Νεικώ και τους αρχαίους θησαυρούς της Σικίνου – Από τον Σεπτέμβριο συνεχίζεται δυναμικά το έργο.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο