Σπουδαία διάκριση για τον αναισθησιολόγο Γιάννη Χρονάκη (και των άλλων μελών της επιστημονικής του ομάδας) μέσω εργασίας για το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορητικής του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου – Πήρε ένα από τα τρία βραβεία που δόθηκαν στη διάρκεια του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που έγινε στα Ιωάννινα το τετραήμερο 26 – 29 Σεπτεμβρίου 2019 (δείτε video)
Τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο Νάξου αναπτύχθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες επιστημονικές δραστηριότητες, στα πλαίσια της προσπάθειας που έγινε για την αναβάθμιση και πλήρη λειτουργία του. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και η λειτουργία «Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής», που έγινε με πρωτοβουλία του αναισθησιολόγου Γιάννη Χρονάκη και της επιστημονικής του ομάδας. Η απήχηση που έχει αυτό στη Νάξο και τα γύρω νησιά είναι μεγάλη και επιβάλλεται η συνέχιση της λειτουργίας του και μετά την αναχώρηση από τη Νάξο του Χρονάκη στις αρχές του χρόνου, με τον διορισμό του σε μόνιμη οργανική θέση στο νοσοκομείο Λέρου (αναμένεται πολύ σύντομα να αναλάβει αντίστοιχη θέση στο Νοσοκομείο Σύρου).
Του Νίκου Λεβογιάννη
Ο γιατρός Γιάννης Χρονάκης, αξιοποιώντας την εμπειρία του σε μεγάλα νοσοκομεία που υπηρέτησε παλαιότερα, δημιούργησε με πολλές δυσκολίες στο μικρό Νοσοκομείο Νάξου ιατρείο πόνου και παρηγορικής, δραστηριότητα, που υπάρχει μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας.
Η προσφορά του ιατρείου πόνου και παρηγορικής φροντίδας σε χρονίως πάσχοντες από βαριά και ανίατα συνήθως νοσήματα, στο διάστημα που λειτούργησε, ήταν τεράστια και με μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό και υπήρξαν πολλές και έντονες προσπάθειες να παραμείνει ο γιατρός Χρονάκης στη Νάξο, που όμως δεν ευοδώθηκαν, παρά και τη δική του επιθυμία να παραμείνει στο νησί, σε μόνιμη οργανική θέση του νοσοκομείου.
Όμως οι ακτιβιστές γιατροί, όπου κι αν βρεθούν, τον επιστημονικό και ανθρωπιστικό τους αγώνα δεν παύουν να τον υπηρετούν και αυτό τελικά έχει σημασία. Από τη Λέρο ο Χρονάκης με το σύστημα της τηλεϊατρικής συνεχίζει να στηρίζει τη λειτουργία του ιατρείου πόνου στο Νοσοκομείου Νάξου.
Στο 19ο συνέδριο της ΅Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, έγιναν 80 επιστημονικές ανακοινώσεις, ανάμεσα στις οποίες και δύο της ομάδας του Χρονάκη, οι οποίες αναφέρονταν κυρίως στις επιστημονικές τους διαπιστώσεις από την λειτουργία του ιατρείου πόνου στο Νοσοκομείου Νάξου και την προσφορά των υπηρεσιών του σε μεγάλο αριθμών πασχόντων.
Η 1η ανακοίνωση αναφερόταν στην αντιμετώπιση και ανακούφιση συμπτωμάτων ινομυαλγίας με έλαιο κανναβιδιόλης δραστηριότητα που εφαρμόστηκε σε 7 περιστατικά στο ιατρείο Πόνου του ΓΝ ΚΥ Νάξου με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Η 2η ανακοίνωση της ομάδας Χρονάκη είχε θέμα: «ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας στις άγονες νησιωτικές περιοχές». Η ανακοίνωση αυτή αναφέρεται στα συμπεράσματα από τη τριετή λειτουργία του ιατρείου πόνου στο νοσοκομείο Νάξου.
Οι ασθενείς που προσήλθαν στο ιατρείο πόνου στο διάστημα αυτό ανέρχονται σε 644 (Νάξος, Πάρος, Μικρές Κυκλάδες) και έπασχαν από χρόνιο ανθεκτικό πόνο που προκαλείται από διάφορες παθήσεις με διαφόρων μορφών πόνου καλοήθη και κακοήθη (καρκινικός πόνος, πολυαρθροπάθεια, οσφυαλγία, ισχυαλγία, κεφαλαλγίες, έρπης ζωστήρας, ινομυαλγία, φάντασμα).
Η ανακοίνωση αναφέρεται στις μεθόδους που χρησιμοποίησε η ομάδα για την ανακούφιση των ασθενών: «Για την αντιμετώπισή τους εφαρμόσαμε φαρμακευτικές και επεμβατικές τεχνικές… για τη Νάξο, Πάρο και για τα γύρω νησιά, η έναρξη του ιατρείου πόνου ήταν πρωτόγνωρη και η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακούφιση των ασθενών εκτός από φαρμακευτικές και επεμβατικές τεχνικές ήταν βελονισμός, φυσιοθεραπεία, κατ’ οίκον νοσηλεία και εκεί έρχεται να συμπληρώσει την αλυσίδα του χρόνιου πόνου η παρηγορική φροντίδα. Όποτε ήταν αναγκαίο υπήρχε τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία του ΓΝ Νάξου για γνωμοδότηση, συνεργασία και παραπομπή σε μεγάλα κέντρα πόνου στην Αθήνα όπως το Κέντρο Πόνου του ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο ή το αντίστοιχο στο ΓΝΑ ΚΑΤ, γεγονός που παρείχε μεγάλη διευκόλυνση και στο δύσβατο δρόμο που έχουν να διανύσουν οι ασθενείς με χρόνιο πόνο. Παράλληλα διοργανώθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, οι οποίες έτυχαν ευρείας παρακολούθησης από τους κατοίκους, καθώς και επισκέψεις επωνύμων ιατρών και επαγγελματιών υγείας, εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, από μεγάλα κέντρα πόνου της πρωτεύουσας, που εθελοντικά πρόσφεραν επί τόπου τις υπηρεσίες τους. Στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς εμφάνισαν μέτρια ή μεγάλη ελάττωση του πόνου τους, ενώ ανέφεραν μεγάλη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».
Στα συμπεράσματά της η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: « Το ιατρείο πόνου στη Νάξο έτυχε ευρείας αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και βρίσκονται πλέον σε μια αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή και απολαμβάνουν πλέον το ευεργέτημα της παρηγορικής φροντίδας με μεγάλα ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Για τους λόγους αυτούς η λειτουργία των ιατρείων πόνου και παρηγορικής φροντίδας ρέπει να διαδοθεί και να εξαπλωθεί στην περιφέρεια».
Από τις 80 συνολικά επιστημονικές ανακοινώσεις που έγιναν στο συνέδριο βραβεύτηκαν τρεις, μεταξύ των οποίων και η ανακοίνωση της ομάδας Χρονάκη η σχετική με τη λειτουργία του ιατρείου πόνου στο Νοσοκομείο Νάξου.
# Κείμενο που έχει αναρτηθεί στις 6 Οκτωβρίου στην προσωπική σελίδα στα social Media του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Νίκου Λεβογιάννη