Το πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στο λιμάνι της Νάξου από αρχές Αυγούστου, έχει ήδη κάνει πέντε διακομιδές και μέσα από τη σελίδα που έχει σχέση με το ΕΚΑΒ έχουμε και τη κατάθεση πρότασης για να πάρει το όνομα “Νίκος Πρωτονοτάριος”
“Στην Αμοργό κατέπλευσε σήμερα (Τρίτη 25 Αυγούστου), προερχόμενο από τη Νάξο, το πλωτό σκάφος ΛΣ 1064 του Λιμενικού Σώματος, που είναι εφοδιασμένο με ιατρικό εξοπλισμό, προκειμένου να παραλάβει αλλοδαπό τραυματία από τροχαίο ατύχημα. Ο παραπάνω τραυματίας, συνοδευόμενος από γιατρό, διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Νάξου”.
Αυτο είχε αναφέρει το δελτίο ενημέρωσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με σημειο αναφοράς το πλωτό ασθενοφόρο, το οποίο από τις 5 Αυγούστου βρίσκεται στη Νάξο… Εχει έδρα το νησί των Κυκλάδων και καλύπτει τις ανάγκες του Νομού μεταφέροντας ασθενείς είτε στη Νάξο, είτε στη Σύρο…. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν είναι η πρώτη διακομιδή που πραγματοποιεί και έως τώρα έχει αντιδράσει άμεσα και γρήγορα όπου έχει χρειαστεί…
Ενδιαφέρον όμως άρθρο έχουμε και μέσα από τη σελίδα “η σφήκα του ΕΚΑΒ” που αναφέρεται στο πλωτό ασθενοφόρο, μιλάει για …μύθους, αλήθειες γύρω από την εν λόγω επένδυση και καταλήγει σε μία ενδιαφέρουσα πρόταση “Να δοθεί το όνομα του Ναξώτη γιατρού του ΕΚΑΒ Νίκου Πρωτονοτάριου στο εν λόγω ασθενοφόρο”.. Μόνο που θα σημειώσουμε εδώ ότι κάτι τέτοιο, μοιάζει αδύνατον να γίνει πραγματικότητα γιατί στα πλοία του Λιμενικού Σώματος δεν δίνονται ονόματα….. Τιμητικό μεν αλλά….
Οπως είναι λάθος και το γεγονός ότι το πλωτό ασθενοφόρο έχει σχέση με το μεταναστευτικό…. Κι αυτό γιατί ότι η προμήθεια των πλωτών ασθενοφόρων πραγματοποιήθηκε μέσω του διακρατικού προγράμματος INTERREG-V-A Ελλάδας –Κύπρου 2014- 2020, χρηματοδότησης ΕΤΠΑ. Προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την κατασκευή τριών πλωτών ασθενοφόρων συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ.
Ακολουθεί το κείμενο…
Κάθε παράρτημα έχει ως περιοχή ευθύνης του ορισμένη γεωγραφική περιφέρεια. Η 12η περιφέρεια με 18 ξεχωριστούς τομείς είναι σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου με πολύ πενιχρή διοικητική υποστήριξη, ελλειπή στελέχωση κάτω του 50% και νησιά χωρίς κάλυψη από το ΕΚΑΒ. Το πρόγραμμα των πλωτών ασθενοφόρων ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και θα μπορούσε να ήταν αφετηρία για πλήρη αναβάθμιση και οργάνωση του ΕΚΑΒ στην νησιωτική Περιφέρεια.
γ) Δεν υπάρχει Κέντρο επιχειρήσεων αντίστοιχο των αεροδιακομιδών για την διαχείριση των κλήσεων και το συντονισμό με τους υπόλοιπους υγειονομικούς φορείς και το Λιμενικό Σώμα.
δ) Χωροταξικός σχεδιασμός της δράσης των Πλωτών Ασθενοφόρων και σύνταξη πρωτοκόλλων.
ε) Δεν υπάρχουν κέντρα τηλεφωνικά στη νησιωτική Ελλάδα αν εξαιρέσουμε την Κρήτη, Ρόδο και Μυτιλήνη. Στα υπόλοιπα νησιά δεν ισχύουν τα πρωτόκολλα του ΕΚΑΒ με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση κάλυψη των αναγκών των νησιών μας.
γ) Ο προϋπολογισμός του ΕΚΑΒ. Είναι πενιχρός και ειδικά του Παραρτήματος Μυτιλήνης με τους περισσότερους Τομείς από τα άλλα παραρτήματα. Τα τοπικά ΕΚΑΒ στα νησιά δεν έχουν καν στέγαση φιλοξενούνται σε χώρους ακατάλληλους, οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες απουσιάζουν παντελώς.
δ) Η ναυαγοσωστική δεν υπάρχει.
ε) Έρευνα και διάσωση δεν υπάρχει.
στ) Η αναβάθμιση μέσω εκπαίδευσης των υπηρετούντων πληρωμάτων στις νέες καταστάσεις.
Ο ιδιωτικός τομέας είναι ακατάλληλος στο χώρο της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας. Το ΕΚΑΒ μπορεί να οργανώσει και τις δευτερογενείς μεταφορές σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς (Υγειονομικούς φορείς, Ένοπλες δυνάμεις, ΠΟΥ, Λιμενικό και την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).
ΥΓ Η ιστορία του ΕΚΑΒ έδειξε ότι την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού την πληρώσαμε με ανθρώπινες θυσίες.
Το πρώτο πλωτό Ασθενοφόρο να λάβει το όνομα του εκλιπόντος Ναξιώτη ιατρού του ΕΚΑΒ Νίκου Πρωτονοτάριου.