Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΝάξος - Νοσοκομείο: Έρχεται ο Νομπελίστας Χειρούργος Λάμπρος Σακκάς

Νάξος – Νοσοκομείο: Έρχεται ο Νομπελίστας Χειρούργος Λάμπρος Σακκάς

|

Μετά από δύο χρόνια στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, ο γνωστός χειρούργος Λάμπρος Σακκάς έρχεται στη Νάξο – Από τις 22 Απριλίου πιάνει δουλειά και όπως λένε οι πληροφορίες αποτελεί την πιο μεγάλη πρόκληση της καριέρας του 

Υπάρχουν κάποιοι γιατροί που κουβαλάνε ένα τεράστιο βιογραφικό. Και μόνο η εμφάνισή τους σε έναν χώρο, αμέσως αλλάζει τα δεδομένα. Ένας εξ αυτών είναι ο χειρούργος Λάμπρος Σακκάς, ο οποίος από τις 22 Απριλίου θα βρίσκεται στη Νάξο και θα εργαστεί στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας…

Με οργανική θέση στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου, τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκε ως Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού  Νοσοκομείου Θήρας (από τις 20 Μαρτίου του 2017) και σίγουρα η έλευσή του δίνει το έναυσμα ότι κάτι αλλάζει όσον αφορά και τη χρήση των χειρουργείων στο νησί …  Το ευχάριστο είναι ότι με το καλημέρα κέρδισε την μάχη της Σαντορίνης όπως δήλωσε στον Δημήτρη Πράσσο σε συνέντευξη που έδωσε στο santonews.gr «στη Σαντορίνη χρειάστηκα μερικές ημέρες για να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους, όταν στη Λέρο έκανα οκτώ μήνες…»

Και είπε και πολλά ακόμη όπως θα δείτε στο σχετικό βίντεο… Ο Κώστας Απιδόπουλος – Διοικητής του Νοσοκομείου Νάξου αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα «Από την Δευτέρα 22/4 θα έχουμε την τιμή στο νοσοκομείο μας να έχουμε τον Χειρουργό κ. Λάμπρο Σακκά. Έχει υπηρετήσει ως χειρουργός 26 χρόνια στο Ε.Σ.Υ. (ΓΝ – ΚΥ Λέρου, ΓΝ Θήρας) έχει μεγάλη εμπειρία σε χειρουργικές αποστολές σε χώρες με κρίση και σε εμπόλεμες ζώνες με τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα» (Αφρική, Λατ. Αμερική, ΝΑ Ασία), ενώ έχει θητεύσει επί δεκαετία στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS). Η εμπειρία και η γνώση του ,θα βοηθήσουν το νοσοκομείο μας να ανεβάσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του χειρουργικού τομέα».

Όσο για το βιογραφικό του; Απλά να μεταφέρουμε την άποψη του Δημήτρη Πράσσου που  αναφέρει: « Ο Λάμπρος Σακκάς, είναι μια μυθιστορηματική προσωπικότητα. Κατ’ αρχήν, εκπροσωπεί το τρίτο Νόμπελ (μετά το Σεφέρη και τον Ελύτη) που έχει η Ελλάδα. Μέρος του έστω· καθώς η διεθνής οργάνωση (Γιατροί χωρίς Σύνορα) στην οποία υπήρξε επιφανές μέλος, τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1999. Και ο Λάμπρος Σακκάς, δεν ήταν ένας απλός εθελοντής που μέσα από κάποιο ασφαλές κλιματιζόμενο γραφείο, διαχειριζόταν δωρεές ή διέδιδε το μήνυμα της χωρίς όρους και διακρίσεις βοήθειας προς τους “κολασμένους” αυτού του πλανήτη.

 Στην αρχή, δεν ήθελε καν να γίνει γιατρός!. Διαβάζοντας όμως τη βιογραφία του μεγάλου ανθρωπιστή γιατρού, Άλμπερτ Σβάιτσερ (γραμμένη από τον Στέφαν Τσβάϊχ) αποφάσισε να γίνει θεράπων της επιστήμης του Ιπποκράτη. Και διακρίθηκε, σε αυτήν. Αντί όμως να ακολουθήσει τη λεωφόρο της επιστημονικής ασφάλειας και της οικονομικής ευμάρειας, ακολούθησε το παράδειγμα του Σβάιτσερ. Και πως το ακολούθησε!. Σε περιοχές του πλανήτη, από όπου ακόμα και ένα φευγαλέο πέρασμα, περιείχε θανάσιμο κίνδυνο.

 Πόσω μάλλον, το να στηθεί μια πρόχειρη κλινική, δίπλα σε ένα πολυαίμακτο εμφύλιο, όπως αυτός της Ρουάντας μεταξύ των Χούτου και των Τούτσι. Στον επίσης πολύνεκρο εμφύλιο της Σρι Λάνκα. Σε άλλες φλεγόμενες περιοχές του Τρίτου Κόσμου. Με συνθήκες πρωτόγονες, όπου εκτός από τον ανθρώπινο πόνο, κυριαρχούσε το άγριο φυλετικό, εθνοτικό ή θρησκευτικό μίσος. Και που κάθε δυτικός, αντιμετώπιζε τη βαριά σκιά της καχυποψίας. Γλίτωσε πολλές φορές το θάνατο, χειρουργώντας δίπλα σε πεδία μαχών. Γνώρισε κι αντιμετώπισε τη φρίκη του πολέμου στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος.

 Αργότερα, εργάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Αλλά και πάλι στα δύσκολα. Διάλεξε τα απομακρυσμένα και παγωμένα νησιά Σέτλαντ για να ασκήσει το λειτούργημα του. Κάποια στιγμή, ο νόστος τον ξανάφερε στην πατρίδα. Μόνο που αντί να κουνήσει τις περγαμηνές του ζητώντας μια άνετη θέση, σε κάποιο μεγάλο Νοσοκομείο, αυτός προτίμησε μια μικρή πόλη, κάπως κοντά στη γενέτειρά του, την Πρέβεζα. Τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Κι εκεί έστησε από το μηδέν, μια υποδειγματική υγειονομική μονάδα. Επόμενο βήμα;. Πάλι στα δύσκολα. Αυτή τη φορά, στη Λέρο όπου παρά την αρχική καχυποψία των κάθε λογής “αρμοδίων”, επιτέλεσε κι εκεί ένα μικρό θαύμα.

Πριν λίγες εβδομάδες, απάντησε σε μια νέα πρόκληση. Ήρθε στη Σαντορίνη όπου ανέλαβε “Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας”. Αποφασισμένος κι εδώ, να ασκήσει το λειτούργημά του, με τον τρόπο που υπαγορεύει η συνείδηση του και εγγυάται η πείρα του». Και όπως καταλαβαίνετε έως τώρα δεν έχει χάσει στοίχημα στη καριέρα του…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στις 30 Ιουνίου η 3η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Δυνατότητα συμμετοχής δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη

Δήμος Θήρας: Ευχαριστίες στους καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Σαντορίνης

Αναγνώριση της προσφοράς εκπαιδευτικών και εθελοντών στην ενίσχυση των μαθητών του νησιού και της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας

Τήνος – Δήμος: Σε εξέλιξη η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών με 22 ναυαγοσώστες (πίνακας)

Ο Δήμος Τήνου επενδύει σε ασφάλεια και πρόληψη με 22 ναυαγοσώστες, εξοπλισμένα σκάφη και κάλυψη σε 16 παραλίες του νησιού

Δήμος Ιητών: Έκκληση για την προστασία του έργου αναβάθμισης του δρόμου Κακόβολο-Σπιθάρα

Ο Δήμος Ίου ζητά τη συνεργασία των πολιτών για την αποφυγή πρόωρης χρήσης του ημιτελούς οδοστρώματος – Κίνδυνος φθοράς και ατυχημάτων

Πάρος – Δήμος: Τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Ε. Σαρρή, το Δημοτικό Ωδείο φέρει πλέον το όνομά του

Μια βραδιά αφιερωμένη στον άνθρωπο που καθόρισε τη μουσική ζωή της Πάρου για μισό αιώνα – Ιστορικό υλικό, ζωντανή μουσική και συγκίνηση στον λόφο της Αγίας Άννας

«SOS» για το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες: Μετακινήσεις, ελλείψεις και προσωρινές λύσεις το καλοκαίρι του 2025

Δύο διασώστες για ένα νησί, ένα ασθενοφόρο χωρίς βάρδιες και μια τουριστική σεζόν που αγγίζει τα όρια του συστήματος – Μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει με ημίμετρα

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Δώρο ζωής σε 13 συνανθρώπους μας από τα δύο αγόρια που χάθηκαν στον Άραχθο

Πράξη ύψιστου μεγαλείου από τις οικογένειες των Σπύρου και Σίνι – Όργανα των δύο παιδιών χαρίζουν ελπίδα σε συναθρώπους μας σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.