Ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο της Νάξου έχει πάρει την σχετική άδεια λειτουργίας από την 20η Δεκεμβρίου αλλά η απουσία του 2ου Ακτινοδιαγνώστη (σ.σ. έχουν γίνει οι σχετικές προκηρύξεις από την Διοίκηση του Νοσοκομείου) δεν επιτρέπουν την λειτουργία του – Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από ανάρτηση της Σοφίας Θεολογίτου, πολιτευτή του ΚΙΝΑΛ στις Κυκλάδες με καταγωγή από την Αμοργό – Τι ανέφερε σε ανάρτησή της στα social media
Σάββατο 2 Μαϊου και η Σοφία Θεολογίτου – υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ και γέννημα θρέμμα Αμοργιανή- με ανάρτησή της στα social media θίγει ένα σημαντικό θέμα όσον αφορά την Δημόσια Υγεία και αφορά άμεσα και το Νοσοκομείο Νάξου… Αφορμή, σύμφωνα με πληροφορίες η διακομιδή κατοίκου της Αμοργού στη Νάξο καθότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.. Και έθετε δύο βασικά ερωτήματα: “Θα ήθελα να δώσουν μία απάντηση γιατί στο Νοσοκομείο-Κ.Υγείας Νάξου δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος και οι ασθενείς πηγαίνουν στο ιδιωτικό και πληρώνουν 300 ευρώ? Γιατί οι κάτοικοι της Αμοργού και των μικρών νησιών εφόσον η Νάξος δεν μπορεί να ανταποκριθεί διακομίζονται Νάξο και όχι Σύρο? οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι προύχοντες να σκάνε τρακοσάρια!!!”
Σημαντικά αν μη τι άλλο ερωτήματα… Ομως, για το δεύτερο η απάντηση έρχεται καθαρά από το ιατρικό τμήμα και έχει να κάνει με τους γιατρούς και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Η Νάξος είναι το πρώτο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας, όσον αφορά την σχέση του με την Αμοργό (στη συνέχεια έρχεται αυτό της Σύρου) οπότε εάν οι γιατροί στη Νάξο μετά την ενημέρωση που έχουν από το Κέντρο Υγείας Αμοργού, είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν, αναγκαστικά θα ξεκινήσει το .. πλοίο για Νάξο. Μετά βλέπουμε..
Το πρώτο ερώτημα όμως έχει να κάνει με την λειτουργία του αξονικού Τομογράφου, ενός εκ των βασικών στοιχημάτων της προηγούμενης διοίκησης του Νοσοκομείου Νάξου και της άμεσης προτεραιότητας από την παρούσα διοίκηση.. Τι θέλουμε να πούμε; Οτι ο αξονικός τομογράφος εγκαταστάθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2019 με τον πρώην διοικητή Κώστα Απιδόπουλο να αναφέρει ” Αφού τοποθετηθεί, προγραμματίστηκε για την επόμενη εβδομάδα η επίσκεψη ακτινοφυσικού για τις μετρήσεις και ακολούθως τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις θα σταλούν στην επιτροπή ατομικής ενέργειας για την έκδοση άδειας λειτουργίας. Με την άδεια λειτουργίας ο αξονικός θα είναι έτοιμος για χρήση. Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα είναι όλα έτοιμα για να γίνει εκπαίδευση προσωπικού από την κατασκευάστρια εταιρεία”. Ηταν η 2η Οκτωβρίου και στην ανάρτησή του ο κος Απιδόπουλος μας έβαζε μετά από τέσσερις μήνες αγωνίας στην τελική ευθεία. Και λέμε “τέσσερις” γιατί ο αξονικός τομογράφος (των 16 τομών – μοντέλο του 2018) είχε έρθει στο νησί από το Ασκληπείο Βούλας και με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου ΑΙΓΕΑΣ του γνωστού (στις Κυκλάδες για τη δράση του) Θανάση Μαρτίνου να έχει τον πρώτο λόγο.
Όμως, στην Ελλάδα, η γραφειοκρατία έχει πάντα το πρώτο λόγο. Κι ενώ όλοι περίμεναν ότι έως τέλος Οκτωβρίου θα είχαμε την άδεια λειτουργίας του αξονικού τομογράφου, αυτή ήρθε τέλη Δεκεμβρίου… Ήταν – μία από τις τελευταίες αναρτήσεις (η τελευταία ήταν στις 13 Ιανουαρίου με την ορκωμοσία του χειρούργου Πέτρου Μπούμπουλη) του Κώστα Απιδόπουλου, ως Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου. Τι είχε αναφέρει; “Εκδόθηκε η άδεια λειτουργίας του αξονικού τομογράφου από την ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας(ΕΕΑΕ).
Ένα σημαντικό βήμα για την λειτουργία του ολοκληρώθηκε. Απομένουν η εξεύρεση 2ου ακτινοδιαγνώστη και χειριστών καθώς και η εκπαίδευση τους η οποία θα γίνει στο νοσοκομείο μας από την κατασκευάστρια εταιρεία”. Μάλιστα… Με βήματα σημειωτόν λοιπόν αλλά βήματα… Ο κος Απιδόπουλος παρέδωσε τη σκυτάλη στην κα Φραγκίσκου και το πρώτο της μέλημα ήταν ο 2ος ακτινοδιαγνώστης. Ο οποίος όμως δεν βρέθηκε ποτέ… Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο φορές έφτασε κοντά στη πηγή, αλλά η έλευση της πανδημίας άλλαξε όλα τα δεδομένα στις προσλήψεις των γιατρών… Οπότε; Υπομονή… Η κα Καλλίτσα Φραγκίσκου προσπαθεί αλλά ξέρει ότι αντίπαλός της είναι κυρίως η αδυναμία της κρατικής μηχανής να προχωρήσει σε προσλήψεις. Τα κίνητρα και από το Δήμο υπάρχουν, το ενδιαφέρον των γιατρών είναι δεδομένο, αλλά παραμένει το αγκάθι που λέγεται “προσλήψεις”…
Όσο για το κόστος στα ιδιωτικά κέντρα; Κι εδώ για μία ακόμη φορά το κράτος έχει παίξει το δικό του ρόλο. Όταν τα Διαγνωστικά Κέντρα συναντούν συνεχώς κλειστές κάνουλες, έχετε την αίσθηση ότι θα δώσουν αυτά λύση στα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας; Καλώς ή κακώς είναι επιχειρήσεις. Και όταν το κράτος τους χρωστάει εκατομμύρια (βλέπε ΕΟΠΥ), όσο καλή διάθεση κι εάν έχουν, δύσκολα μπορούν να αποφύγουν χρεώσεις… Οπότε η δουλειά του κου Κικίλια από τη θέση του Υπουργού Υγείας, μόνο ως εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί. Μπορεί ο ίδιος να έχει όλη τη καλή διάθεση να λύσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και χρόνια, αλλά χωρίς την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει… Συγκοινωνούντα δοχεία που εξαρτώνται και από τους Θεσμούς…