Eνημερωτική ομιλία με θέμα «Το Διαβητικό Πόδι – Η Μάστιγα του 21ου Αιώνα & ο Σακχαρώδης Διαβήτης», υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 24 Μαρτίου (ώρα 11:00) στην Αίθουσα «Ιάκωβος Καμπανέλλης», στο Δημαρχείο Νάξου – Το πρόγραμμα των ομιλιών.
«H υγεία του σώματος ξεκινά από την υγιεινή των ποδιών». Ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι αλήθεια. Και αποτελεί το βασικό μύνημα όλων των γιατρών πλέον καθότι η φροντίδα των ποδιών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Η φροντίδα δε πρέπει να είναι καθημερινή, να γίνεται με επιμέλεια, καθώς τα πόδια μας στηρίζουν, μας δίνουν σταθερότητα και μας δίνουν τη δυνατότητα να περπατήσουμε, να τρέξουμε και να κινούμαστε…
Και οι Ελληνες ασχολούνται; Κατανοούν την ανάγκη για καθημερινή φροντίδα; όπως το πλύσιμο, το καλό στέγνωμα μετά το πλύσιμο για την αποφυγή του κινδύνου μυκητίασης, η περιποίηση των νυχιών , η καθημερινή ενυδάτωση με ειδική ενυδατική κρέμα, η αποφυγή της συστηματικής χρήσης παπουτσιών με υψηλά τακούνια, είναι βασικοί παράγοντες της υγιεινής και της υγείας των ποδιών…Οταν μάλιστα έχουμε την .. επαφή με το σάκχαρο και δη τον σακχαρώδη διαβήτη, τότε ο συνδυασμός είναι άκρως επικίνδυνος.. Το διαβητικό πόδι, μια από τις συχνότερες και πιο επικίνδυνες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη θεωρείται – και είναι – μια «ύπουλη» πάθηση, η οποία ευθύνεται για περίπου ένα εκατομμύριο ακρωτηριασμούς κάτω άκρων παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κάποιος συνάνθρωπός μας ακρωτηριάζεται διεθνώς ανά 20 δευτερόλεπτα!!!
Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική, καθώς υπολογίζεται ότι το 4 – 5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν στην τρέχουσα χρονική στιγμή έλκη κάτω άκρων, γεγονός που σημαίνει ότι 40.000 – 50.000 άτομα με Διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Ταυτόχρονα, περίπου παραπάνω από 120.000 άτομα εμφανίζουν, όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί, χρόνιες αγγειακές βλάβες που αφορούν τα μεγάλα αγγεία που αιματώνουν τα διάφορα όργανα του σώματος. Εάν «μαυρίσει» ή αλλάξει το χρώμα του ποδιού προς το σκούρο, υπάρχει, συνήθως, βλάβη των αγγείων, δηλαδή απόφραξη των αρτηριών που φέρνουν το αίμα στα κάτω άκρα. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται περιφερική αρτηριοπάθεια. Το άκρο, που δεν αιματώνεται, νεκρώνεται, ολόκληρο ή κάποια δάκτυλα. Ενίοτε η άμεση παρέμβαση που θα ανοίξει την απόφραξη και θα αποκαταστήσει την κυκλοφορία του αίματος σώζει το πόδι. Η νευροπάθεια, βλάβη των πολύ μικρών αγγείων του οργανισμού (τριχοειδή), παρουσιάζεται στο 30% των διαβητικών ατόμων.Στην Ελλάδα τα άτομα που εμφανίζουν διαβητική νευροπάθεια ανέρχονται σε 250.000 – 300.000.
Και για όσους δεν μπορούν να αντιληφθούν την σοβαρότητα, υπάρχει η αυριανή ημερίδα… Υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Στο Δημαρχείο, το “Ιάκωβος Καμπανέλλης” Μετά τις 11 το πρωί… Θέμα; «Το Διαβητικό Πόδι – Η Μάστιγα του 21ου Αιώνα & ο Σακχαρώδης Διαβήτης»,
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας
«Διαβητικό Πόδι : Η μάστιγα του 21ου αιώνα. Ποια είναι η Κλινική «Διαβητικό Πόδι»
Ομιλητής: Δρ. Κούστας Σ. Γεώργιος, Md, PhD – Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και Ιδρυτής της Κλινικής «Διαβητικό Πόδι» – Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
«Σακχαρώδης Διαβήτης & οι επιπτώσεις του στην Όραση»
Ομιλητής : Δρ. Σταύρακας Ιωάννης FRCS Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Ειδικός για Υαλοειδές – Αμφιβληστροειδή.
«Νεφρική ανεπάρκεια – Τεχνητό νεφρό. Πρώτη αιτία σήμερα ο Σακχαρώδης Διαβήτης»
Ομιλήτρια : Δρ. Κατσούρη Κυριακή – Διευθύντρια Νεφρολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
«Διαβητική Νευροπάθεια – Υπάρχει θεραπεία?»
Ομιλητής : Δρ. Κοσμίδης Μιχάλης – Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
«Διαβητικό Έλκος – Λοιμώξεις – Είναι πράγματι η πιο συχνή αιτία Ακρωτηριασμού?»
Ομιλήτρια : Δρ. Στούπη Αθηνά – Διευθύντρια τμήματος Λοιμώξεων – Ταξιδιωτικής κλινικής ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Σύμβουλος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου – Τμήματος Λοιμώξεων.
« Είναι η άσκηση ωφέλιμη για το Διαβητικό Πόδι?»
Ομιλητής : Πετρούλιας Νικήτας – Αντιστράτηγος ΕΑ , Ειδικών Δυνάμεων
Υπεύθυνος Προγράμματος & Συντονισμού: κος Γεώργιος Γαζεπίδης – Γενικός Διευθυντής «Αγγειοχειρουργικής Κλινικής»
Βιογραφικό Γεωργίου Κούστα
Ο κος Κούστας Γεώργιος, Αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξειδικεύτηκε στα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού και έφερε στην χώρα μας πρωτοπόρες τεχνικές. Είναι από τους πλέον γνωστούς Αγγειοχειρουργούς στον κόσμο.
Είναι ο πρώτος που τοποθέτησε φίλτρο στην κάτω κοίλη φλέβα μετά από σπουδές στην Γαλλία, για την πρόληψη της πνευμονικής εμβολής και σήμερα θεωρείτε ο Pioneer στην χώρα μας.
Εφάρμοσε για πρώτη φορά την τοπική θρομβόλυση με τον Καθ. Κ. Μπάλα και σήμερα θεωρείτε ο πιο ειδικός για τις οξείες αποφράξεις των αγγείων.
Εφάρμοσε για πρώτη φορά το bypass με φλέβα από τον ίδιο τον ασθενή (in situ bypass) μετά από μετεκπαίδευση στο Kassel της Γερμανίας στον Καθηγητή G. Gruss, τον πιο ειδικό πανευρωπαϊκά.
Έχει αναπτύξει την <Λεμφολογική Κλινική>, την πρώτη πανελλαδικά μετά από σπουδές στην μεγαλύτερη κλινική Λεμφοιδήματος στον κόσμο, στο Πανεπιστήμιο του Freiburg στην Γερμανία στον Καθηγητή M. Foldi.
Πρώτος στην Ελλάδα που έφερε και εφάρμοσε το <Ενδαγγειακό Laser>, για την θεραπεία των κιρσών και των λοιπών αγγειακών παθήσεων.
Είναι ο ιδρυτής των <Κλινικών Διαβητικό Πόδι>, οι πρώτες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και αποτελούν την <Σωτηρία των κάτω άκρων> για τους διαβητικούς στην Ελλάδα.
Είναι η πλέον οργανωμένη επιστημονική κλινική με τους 14 εξειδικευμένους επιστήμονες και απαρτίζουν την <Επιστημονική Ομάδα> και αγκαλιάζουν και μελετούν το <διαβητικό πόδι>.
Ο κος Κούστας μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Loyola στο Chicago, στον καλύτερο παγκόσμιο Καθηγητή Baker, στις παθήσεις των <καρωτίδων>.
Ολοκλήρωσε τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στο M.G.H. , Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης σε Πανεπιστήμιο του Harvard, που είχε την ευκαιρία να μελετήσει και να εκπαιδευθεί στο καλύτερο και το πλέον prestigious Πανεπιστήμιο του κόσμου.
Τα ανευρύσματα της θωρακικής και κοιλιακής αορτής ήταν τα αγαπημένα του εκπαιδεύσεις του. Υπήρξε σταθμός, εκπαίδευση, γνώσης και εμπειρίας στους καλύτερους του κόσμου. Dr. William Abbott, Dr. R. Cambria και Dr. Brewster , υπήρξαν οι καθηγητές στο Harvard και καθοδήγησαν τις σπουδές και την εξέλιξή του.
Σήμερα διευθύνει την πλέον οργανωμένη <Αγγειοχειρουργική Κλινική> στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με μια οργανωμένη, υψηλών standard επιστημονική ομάδα που αποτελεί κόσμημα λειτουργίας, μελέτης και θεραπείας των αγγειακών ασθενών.
Η ενδαγγειακή χειρουργική και οι αγγειοπλαστικές έχουν αντιμετωπιστεί στο 65-70% των περιπτώσεων χωρίς νυστέρι.