Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΝάξος: "Το διαβητικό πόδι, η μάστιγα του 21ου αιώνα"

Νάξος: “Το διαβητικό πόδι, η μάστιγα του 21ου αιώνα”

|

Eνημερωτική ομιλία με θέμα «Το Διαβητικό Πόδι – Η Μάστιγα του 21ου Αιώνα & ο Σακχαρώδης Διαβήτης», υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 24 Μαρτίου (ώρα 11:00) στην Αίθουσα «Ιάκωβος Καμπανέλλης», στο Δημαρχείο Νάξου – Το πρόγραμμα των ομιλιών.

«H υγεία του σώματος ξεκινά από την υγιεινή των ποδιών». Ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι αλήθεια. Και αποτελεί το βασικό μύνημα όλων των γιατρών πλέον καθότι η φροντίδα των ποδιών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Η φροντίδα δε πρέπει να είναι καθημερινή, να γίνεται με επιμέλεια, καθώς τα πόδια μας στηρίζουν, μας δίνουν σταθερότητα και μας δίνουν τη δυνατότητα να περπατήσουμε, να τρέξουμε και να κινούμαστε…

Και οι Ελληνες ασχολούνται; Κατανοούν την ανάγκη για καθημερινή φροντίδα; όπως το πλύσιμο, το καλό στέγνωμα  μετά το πλύσιμο για την αποφυγή του κινδύνου μυκητίασης, η περιποίηση των νυχιών , η καθημερινή ενυδάτωση με ειδική ενυδατική κρέμα, η αποφυγή της συστηματικής  χρήσης παπουτσιών με υψηλά τακούνια, είναι βασικοί παράγοντες της υγιεινής και της υγείας των ποδιών…Οταν μάλιστα έχουμε την .. επαφή με το σάκχαρο και δη τον σακχαρώδη διαβήτη, τότε ο συνδυασμός είναι άκρως επικίνδυνος..  Το διαβητικό πόδι, μια από τις συχνότερες και πιο επικίνδυνες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη θεωρείται – και είναι – μια «ύπουλη» πάθηση, η οποία ευθύνεται για περίπου ένα εκατομμύριο ακρωτηριασμούς κάτω άκρων παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κάποιος συνάνθρωπός μας ακρωτηριάζεται διεθνώς ανά 20 δευτερόλεπτα!!! 

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική, καθώς υπολογίζεται ότι το 4 – 5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν στην τρέχουσα χρονική στιγμή έλκη κάτω άκρων, γεγονός που σημαίνει ότι 40.000 – 50.000 άτομα με Διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Ταυτόχρονα, περίπου παραπάνω από 120.000 άτομα εμφανίζουν, όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί, χρόνιες αγγειακές βλάβες που αφορούν τα μεγάλα αγγεία που αιματώνουν τα διάφορα όργανα του σώματος. Εάν «μαυρίσει» ή αλλάξει το χρώμα του ποδιού προς το σκούρο, υπάρχει, συνήθως, βλάβη των αγγείων, δηλαδή απόφραξη των αρτηριών που φέρνουν το αίμα στα κάτω άκρα. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται περιφερική αρτηριοπάθεια. Το άκρο, που δεν αιματώνεται, νεκρώνεται, ολόκληρο ή κάποια δάκτυλα. Ενίοτε η άμεση παρέμβαση που θα ανοίξει την απόφραξη και θα αποκαταστήσει την κυκλοφορία του αίματος σώζει το πόδι. Η νευροπάθεια, βλάβη των πολύ μικρών αγγείων του οργανισμού (τριχοειδή), παρουσιάζεται στο 30% των διαβητικών ατόμων.Στην Ελλάδα τα άτομα που εμφανίζουν διαβητική νευροπάθεια ανέρχονται σε 250.000 – 300.000. 

Και για όσους δεν μπορούν να αντιληφθούν την σοβαρότητα, υπάρχει η αυριανή ημερίδα… Υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Στο Δημαρχείο, το “Ιάκωβος Καμπανέλλης” Μετά τις 11 το πρωί…  Θέμα; «Το Διαβητικό Πόδι – Η Μάστιγα του 21ου Αιώνα & ο Σακχαρώδης Διαβήτης»

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας 

«Διαβητικό Πόδι : Η μάστιγα του 21ου αιώνα. Ποια  είναι η Κλινική «Διαβητικό Πόδι»

Ομιλητής: Δρ. Κούστας Σ. Γεώργιος, Md, PhD – Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και Ιδρυτής της Κλινικής «Διαβητικό Πόδι» – Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

«Σακχαρώδης Διαβήτης & οι επιπτώσεις του στην Όραση» 

Ομιλητής : Δρ. Σταύρακας Ιωάννης FRCS Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Ειδικός για Υαλοειδές – Αμφιβληστροειδή.

«Νεφρική ανεπάρκεια – Τεχνητό νεφρό. Πρώτη αιτία σήμερα ο Σακχαρώδης Διαβήτης»

Ομιλήτρια : Δρ. Κατσούρη Κυριακή – Διευθύντρια Νεφρολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

«Διαβητική Νευροπάθεια  – Υπάρχει θεραπεία?»

Ομιλητής : Δρ. Κοσμίδης Μιχάλης – Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

«Διαβητικό Έλκος – Λοιμώξεις – Είναι πράγματι η πιο συχνή αιτία Ακρωτηριασμού?»

Ομιλήτρια : Δρ. Στούπη Αθηνά – Διευθύντρια τμήματος Λοιμώξεων – Ταξιδιωτικής κλινικής ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Σύμβουλος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου –  Τμήματος Λοιμώξεων.

« Είναι η άσκηση ωφέλιμη για το Διαβητικό Πόδι?»

Ομιλητής :  Πετρούλιας Νικήτας – Αντιστράτηγος ΕΑ , Ειδικών Δυνάμεων

Υπεύθυνος Προγράμματος & Συντονισμού:  κος Γεώργιος Γαζεπίδης – Γενικός Διευθυντής «Αγγειοχειρουργικής Κλινικής»

Βιογραφικό Γεωργίου Κούστα

Ο κος Κούστας Γεώργιος, Αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξειδικεύτηκε στα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού και έφερε στην χώρα μας πρωτοπόρες τεχνικές. Είναι από τους πλέον γνωστούς Αγγειοχειρουργούς στον κόσμο.

Είναι ο πρώτος που τοποθέτησε φίλτρο στην κάτω κοίλη φλέβα μετά από σπουδές στην Γαλλία, για την πρόληψη της πνευμονικής εμβολής και σήμερα θεωρείτε ο Pioneer στην χώρα μας.

Εφάρμοσε για πρώτη φορά την τοπική θρομβόλυση με τον Καθ. Κ. Μπάλα και σήμερα θεωρείτε ο πιο ειδικός για τις οξείες αποφράξεις των αγγείων.

Εφάρμοσε για πρώτη φορά το bypass με φλέβα από τον ίδιο τον ασθενή (in situ bypass) μετά από μετεκπαίδευση στο Kassel της Γερμανίας στον Καθηγητή G. Gruss, τον πιο ειδικό πανευρωπαϊκά.

Έχει αναπτύξει την <Λεμφολογική Κλινική>, την πρώτη πανελλαδικά μετά από σπουδές στην μεγαλύτερη κλινική Λεμφοιδήματος στον κόσμο, στο Πανεπιστήμιο του Freiburg στην Γερμανία στον Καθηγητή M. Foldi.

Πρώτος στην Ελλάδα που έφερε και εφάρμοσε το <Ενδαγγειακό Laser>, για την θεραπεία των κιρσών και των λοιπών αγγειακών παθήσεων.

Είναι ο ιδρυτής των <Κλινικών Διαβητικό Πόδι>, οι πρώτες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και αποτελούν την <Σωτηρία των κάτω άκρων> για τους διαβητικούς στην Ελλάδα.

Είναι η πλέον οργανωμένη επιστημονική κλινική με τους 14 εξειδικευμένους επιστήμονες και απαρτίζουν την <Επιστημονική Ομάδα> και αγκαλιάζουν και μελετούν το <διαβητικό πόδι>.

Ο κος Κούστας μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Loyola στο Chicago, στον καλύτερο παγκόσμιο Καθηγητή Baker, στις παθήσεις των <καρωτίδων>.

Ολοκλήρωσε τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στο M.G.H. , Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης σε Πανεπιστήμιο του Harvard, που είχε την ευκαιρία να μελετήσει και να εκπαιδευθεί στο καλύτερο και το πλέον prestigious Πανεπιστήμιο του κόσμου.

Τα ανευρύσματα της θωρακικής και κοιλιακής αορτής ήταν τα αγαπημένα του εκπαιδεύσεις του. Υπήρξε σταθμός, εκπαίδευση, γνώσης και εμπειρίας στους καλύτερους του κόσμου. Dr. William Abbott, Dr. R. Cambria και Dr. Brewster , υπήρξαν οι καθηγητές στο Harvard και καθοδήγησαν τις σπουδές και την εξέλιξή του.

Σήμερα διευθύνει την πλέον οργανωμένη <Αγγειοχειρουργική Κλινική> στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με μια οργανωμένη, υψηλών standard επιστημονική ομάδα που αποτελεί κόσμημα λειτουργίας, μελέτης και θεραπείας των αγγειακών ασθενών.

Η ενδαγγειακή χειρουργική και οι αγγειοπλαστικές έχουν αντιμετωπιστεί στο 65-70% των περιπτώσεων χωρίς νυστέρι.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία